Titkolják Novák Katalin elérhetőségét

Legfontosabb

2024. március 13. – 19:15

Titkolják Novák Katalin elérhetőségét
Fotó: Novák Katalin / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondása óta Novák Katalin teljesen eltűnt a nyilvánosságból. Hetek óta próbálunk elérhetőséget szerezni a távozó köztársasági elnökhöz, de ez eddig lehetetlennek bizonyult. Pedig lenne mit kérdezni tőle:

máig nem tudni, hogy miért adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének.

Az elmúlt napokban többször is kerestük a köztársasági elnök hivatalát, a Sándor-palotát, és kértük, hogy adjanak bármilyen működő elérhetőséget a volt köztársasági elnökhöz. Nem kaptunk választ. Megpróbáltuk elérni azon az emailcímen is, amit a 2022-es megválasztása és hivatalba lépése között használtak a sajtós munkatársai. Nem érkezett reakció.

Telefonon beszéltünk Schanda Tamással, Novák korábbi kabinetfőnökével, a Sándor-palota múlt héten leváltott főigazgatójával. Nem tudott segíteni, csak a Sándor-palota hivatalos emailcímét ajánlotta figyelmünkbe, amelyről nem válaszolnak.

A volt köztársasági elnök a törvény alapján élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, a titkárság elhelyezését és működési költségeit a Országgyűlés Hivatala állja a központi költségvetésből. Megkérdeztük az Országgyűlés sajtóirodáját, hogy Novák igényelt-e titkárságot, és kértük, hogy küldjék el a titkárság elérhetőségét. Azt írták, a volt köztársasági elnök még nem igényelt semmilyen ellátást.

„Elérhetőségére nem adott részünkre információt”

– olvasható a válaszukban.

A köztársasági elnököt a kegyelmi botrány óta csak egyszer lehetett kérdezni, még a lemondása előtt reagált röviden egy sajtótájékoztatón. Azóta nem állt a nyilvánosság elé, és lemondása óta azt sem lehet tudni, hogy hol tartózkodik.

A mai napig nem tudni, miért adott kegyelmet K. Endrének. Megkérdeznénk, hogy továbbra is kitart-e a jogerősen elítélt volt igazgatóhelyettes ártatlansága mellett, és mit üzenne a bicskei gyermekotthon áldozatainak. Kíváncsiak lennénk Balog Zoltán szerepére is, mint ahogy azt is megkérdeznénk tőle, hogy Orbán Viktorral vagy más kormánytaggal egyeztetett-e a kegyelmi döntésről.

Nováktól a lemondása után is elvárható lenne, hogy közszereplőként egy kiemelten közérdekű témában megszólaljon, pláne, hogy élete végéig közpénzből élhet. Márciustól már bruttó 5,2 millió forintot kap havonta a központi költségvetésből.

Lemondása óta csak a zárt körű vacsorán tűnt fel

Február 2-án jelent meg az első cikk arról, hogy a köztársasági elnök a pápa látogatásának ürügyén Budaházy György mellett megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének is tavaly áprilisban.

A Sándor-palota úgy reagált: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet.” Azt is hozzátették, hogy konkrét kegyelmi ügyekben a jogszabályok alapján nem tudnak részletes tájékoztatást adni. Bár a jogszabály alapján valóban nem köteles indokolni a köztársasági elnök a kegyelmi döntést, ám azt semmi nem tiltja meg, hogy a személyes adatok védelmével ezt megtegye.

Négy nappal később Novák Katalin az örmény elnökkel tartotta meg a közös, feljebb is hivatkozott sajtótájékoztatóját a Sándor-palotában. Ott volt a Telex is, de nem kaptunk szót, csak az ATV-nek volt lehetősége a kegyelmi ügyről kérdezni a köztársasági elnököt.

„Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”

olvasta Novák az előre megírt szöveget, de a konkrét ügyről és a kegyelem indokairól nem mondott semmit. Annyit fűzött még hozzá, hogy szerinte minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és természeténél fogva megosztó. „Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk a tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott” – fogalmazott az államfő, majd sietett azt is hozzátenni: az elé terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszik a legkörültekintőbben dönteni.

Magyarázatot végül nem sikerült adnia, és Orbán Viktor megszólalásával felgyorsultak az események. Február 10-én a köztársasági elnök megszakította hivatalos katari útját, hazautazott Budapestre, és bejelentette a lemondását. Utolsó beszédében elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért az áldozatoktól. „Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával” – fogalmazott Novák. Az indokolás hiánya alkalmas volt arra szerinte, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. „Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is.”

A lemondása óta csak egyszer jelentkezett a közösségi médiában. Február 26-án gratulált a frissen megválasztott köztársasági elnöknek, Sulyok Tamásnak.

„Búcsúzom. A mai nappal véget ér köztársasági elnöki szolgálatom”

– írta, és egy rövid videót is kiraktak elnöki évei fontos pillanatairól. A videóban Ferenc pápa, Emmanuel Macron francia elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Elon Musk, a Tesla alapítója is helyet kapott, Orbán Viktornak azonban egy képkocka sem jutott.

Novák nem volt ott a parlamentben, amikor elfogadták a lemondó nyilatkozatát, és megválasztották az utódját. Sulyok Tamás múlt vasárnapi beiktatására sem ment el, Orbán Viktor meghívására részt vett viszont azon a zárt körű vacsorán, amit a kormány adott az új köztársasági elnök tiszteletére. Orbán Viktort két hete kérdeztük arról Prágában, hogy szerinte jogos-e az emberek igénye, hogy megtudják, miért kapott kegyelmet K. Endre. Azt mondta, hogy persze, forduljunk az elnök asszonyhoz. Ezt azonban hiába próbáljuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!