Már hivatalosan sem Novák Katalin a köztársasági elnök

2024. február 26. – 16:42

Már hivatalosan sem Novák Katalin a köztársasági elnök
Novák Katalin a beiktatási ceremóniáján 2022. május 14-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől már hivatalosan sem államfő a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin, az Országgyűlés ugyanis elfogadta a lemondó nyilatkozatát. A lemondását mind a 196, ülésen tartózkodó képviselő elfogadta.

Novák Katalin február 10-én jelentette be, hogy lemond a köztársasági elnöki posztról, miután kiderült: tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének. Akkor ezt mondta: „Abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen”. Ezután bocsánatot kért minden olyan áldozattól, aki szerinte úgy érezhette, hogy nem áll ki mellette. Az viszont azóta sem derült ki, miért adott kegyelmet K. Endrének.

Novák azóta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Bár a szavazás előtt lett volna lehetősége még utoljára felszólalni a parlamentben, Novák nem volt ott az ülésen.

Orbán Viktor sokáig nem reagált a kegyelmi botrányra, végül a február 17-i évértékelőjében arról beszélt: Novák Katalin helyes döntést hozott a lemondással, de távozása nagy veszteség Magyarországnak. „A '24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul. Olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel” – mondta Orbán, aki Novákot a magyar emberekért és családjaikért dolgozó, Magyarországot a nagyvilágban méltó módon képviselő köztársasági elnökként jellemezte.

„Mindannyian úgy láttuk őt a köztársasági elnöki tisztségben, mint aki oda való. A magyarok jobbik énjét, a jó tulajdonságainkat testesítette meg. Családanya, aki kedves és felkészült, aki nem a férfiakkal szemben és nem az ő mércéjük szerint akarta bizonyítani a rátermettségét. Ez nekem mindig is imponált.”

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A törvény szerint Novákot a lemondása után is köztársasági elnöknek kell szólítani, ugyanúgy, ahogy elődjeit, Schmitt Pált és Áder Jánost is. A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Nováknak ki kell költöznie családjával együtt a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából, de az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik rezidenciát egyfős személyzettel, és a fenntartási költségeket is élete végéig az állam állja. A volt köztársasági elnöknek élete végéig háromfős titkársága lehet, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és autó illeti meg, amihez sofőrt is ad a rendőrség. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országgyűlés Hivatala biztosítja. Novák a külföldi hivatalos programjaira továbbra is első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton.

Novák Katalin lemondásának elfogadása után a parlament már szavaz is a következő államfőről, a kormánypártok jelöltjéről, Sulyok Tamásról. Ő viszont csak március 5-én lép hivatalba, így a köztes nyolc napban az Országgyűlés elnöke, Kövér László veszi át a köztársasági elnöki feladatokat és jogköröket. Kövér László egyszer már korábban ellátta a köztársasági elnöki teendőket: 2012-ben Schmitt Pál április 2-i lemondása után bő egy hónapig, május 9-ig ő látta el ezt a feladatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!