„Olyan ez, mint egy rémálom” – Orbán először beszélt Novák lemondásáról

2024. február 17. – 16:28

„Olyan ez, mint egy rémálom” – Orbán először beszélt Novák lemondásáról
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Helyes döntést hozott a kegyelmi botrány után Novák Katalin és Varga Judit a lemondással, de távozásuk nagy vesztesség Magyarország számára. Orbán Viktor először beszélt a kegyelmi botrányról a szombati évértékelőjén a Vártkert Bazárban.

„A 24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul. Köztársasági elnök asszonyunk benyújtotta lemondását az Országgyűlésnek. Olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel”

– fogalmazott már rögtön a beszéd legelején.

A miniszterelnök a közéletből távozó Novákot a magyar emberekért és családjaikért dolgozó, Magyarországot a nagyvilágban méltó módon képviselő köztársasági elnökként jellemezte. „Mindannyian úgy láttuk őt a köztársasági elnöki tisztségben, mint aki oda való. A magyarok jobbik énjét, a jó tulajdonságainkat testesítette meg. Családanya, aki kedves és felkészült, aki nem a férfiakkal szemben és nem az ő mércéjük szerint akarta bizonyítani a rátermettségét. Ez nekem mindig is imponált.”

Orbán – bevallása szerint – azt tanulta Novák kétéves elnökségéből, hogy a nők érzelem- és gondolatvilága nélkülözhetetlen és pótolhatatlan a politikában is.

„Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára.”

Arról beszélt a kormányfő, hogy Novák kegyelmi döntését a magyarok elsöprő többsége nem fogadta el. „Márpedig az elnök legszebb, egyben legnehezebb feladata a nemzeti egység fenntartása, és ha ez bármilyen okból megbillen, akkor a helyreállítása is.” Mivel a nemzeti egységet Novák döntése bontotta meg, ő maga már nem tudta azt helyreállítani Orbán szerint. „Ezért be kell látnunk, az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett. A kibillent egyensúlyt helyreállítani, a felháborodás magasba csapó hullámait megszelídíteni, a család és gyermekvédelem ügyében a nemzetet újraegyesíteni csak az elnök lemondásával és új elnök hivatalba lépésével lehet.”

Novák méltatása után Orbán áttért a kegyelmi döntést aláíró és azért a politikai felelősséget vállaló Varga Judit távozására is, ami a miniszterelnök szerint az állami élet törvényeinek elkerülhetetlen és igazságtalan következménye. „Jó emberek is hoznak rossz döntéseket. A legjobbakkal is megesik. Ha létezne időgép, és visszarepülhetnénk a múltba, biztos vagyok abban, hogy kijavítanák a hibát, de időgép nem létezik.”

A kormányra vár a feladat, folytatta Orbán, hogy „a kizökkent időt helyretolja, az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja”.

„A lemondás körüli vitáról pedig csak annyit mondhatok (…), hogy a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.”

Miután Orbán köszönetet mondott a két távozó női politikusnak, sietett levonni a tanulságot is a politikai közösségének. A miniszterelnök szerint a mostani dráma arra emlékeztet bennünket, hogy milyen kockázatokkal kell szembenéznünk nap mint nap. „Ma, amikor egyre kevésbé nézetek és tervek vitájáról van szó, amikor a nemzetállamok függetlensége, szuverenitása áll a világ nagy hatalmú pénz- és erőközpontjainak célkeresztjében, a kockázatok különösen is nagyok.”

„Értékes tanulság, hogy az ökölvívás törvényei a politikában ma hasznosabbak, mint a balett táncszabályai. Hiába vagy Mike Tyson vagy éppen Muhammad Ali, tudnod kell, a politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól, ezért csak a gondos mérlegelés és a körültekintő óvatosság segíthet.”

A miniszterelnök szerint a modern politika vastörvénye az alázat. „A nemzetszolgálat személyes alázatot is követel. Tudnod kell, akármilyen magasan is vagy, egyedül sohasem lehetsz elég okos. Nincs védett hely, még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni.”

Orbán szerint a politikai hiba akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat. Különösen bosszantó, ha még magyarázat sincs rá.

„A kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühhé a jobboldalon, hogy nem egy bonyolult helyzetben hozott döntésről van szó, hanem egy ki nem kényszerített hibáról.”

Novák és Varga lemondása ugyanakkor elégtételt és példát jelent a miniszterelnök szerint az ország számára. „Esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki, és úgy is fogunk.”

Arról is beszélt Orbán, hogy a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni. „Át kell fésülni és ki kell egészíteni a gyermekeink védelmét hivatott jogszabályainkat az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig.” Bejelentette, hogy új gyermekvédelmi törvénycsomagot fognak benyújtani az Országgyűlésnek. „A képmutató és kétszínű baloldal ott majd vitézkedhet” – jegyezte meg.

A miniszterelnök sürgető feladatnak nevezte az új köztársasági elnök megválasztását is. Azt kérte az Országgyűlés kormánypárti frakcióitól, hogy már Novák Katalin hivatalos távozásának első napján, február 26-án indítsák el az új elnök megválasztásához vezető eljárást. „Kérem, hogy az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy nagy és erős kormányzó párthoz illik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!