Karácsony Gergely: Ez a mostani hiba valójában leleplezi az egész rendszer züllöttségét

2024. február 10. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

„Budapest nem az országból akar kiválni, hanem abból a rendszerből, amely elnöke kegyelmet ad egy pedofil bűnözőnek” – fogalmazott Karácsony Gergely a szombat délelőtti kampánynyitó rendezvényén a VI. kerületi Eötvös 10 Művelődési Házban.

Százhúsz nap múlva, június 9-én lesz az önkormányzati választás, ahol a főpolgármester a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd támogatásával újrázna. Karácsony arról beszélt, hogy büszke arra a köztársaságpárti szövetégre, amellyel 2019 óta vezeti Budapestet, és szerinte az elmúlt négy és fél évben a főváros „egy jobb, európaibb, szolidárisabb és zöldebb hely lett”. Az önkormányzati választás tétjének azt nevezte, hogy ezeket az értékeket meg tudják őrizni, és nem hagyják, hogy Budapestet elvegyék a budapestiektől.

Karácsony szerint Novák Katalin kegyelmi döntése után erkölcsi válságban van a kormány, ezért ő szeretné legalább Budapestet megőrizni köztársaságnak. Nem az a célja, hogy a főváros kiváljon az országból, hanem mint fogalmazott: „Budapest azért köztársaság, hogy előbb-utóbb egész Magyarország az legyen”.

A bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének adott elnöki kegyelem nem rendszerhiba volt, hanem maga a rendszer, folytatta a főpolgármester. Szerinte a Fidesz politikájának nincs erkölcsi alapja, márpedig „ha a politika elveszíti az erkölcsi gyökereit, akkor nincs mihez visszanyúlnia”.

„Ez a mostani hiba valójában leleplezi az egész rendszer züllöttségét. Azt is mondhatnám, hogy meghosszabbították Bicskéig az erkölcsi züllést.”

Arról is beszélt Karácsony, hogy a Fidesznek nemcsak főpolgármester-jelöltje nincs még, de ajánlata sincs a budapestiek számára. Sőt, szerinte a kormánypárt egyenesen hadüzenetet küldött Budapestnek: „azt mondja a budapestieknek, hogy ti el lesztek pusztítva, ha nem álltok be a sorba. Azt fogja mondani, ha nem úgy táncoltok, ahogy mi fütyülünk, akkor Budapest ki lesz véreztetve”. Teljesen mindegy ezért, folytatta, hogy ki lesz a kormánypárti jelölt, és lesz-e ellenzékinek mutatott proxy-jelölt. „Budapesten az a politika, amit ők képviselnek, megbukott. Az a politika, amiben mi hiszünk, annak igenis van társadalmi támogatottsága.”

Arra számít a főpolgármester, hogy a kampányban a Fidesz felépít még egy, a Városháza-ügyhöz hasonló nagy történetet. „Most mondom, az Index fogja elsőként megírni, mert azt arra tartják, hogy olyan ellenzékinek tűnik, de ha valami nagyon nagyot kell hazudni (…), azt mindig ott írják meg elsőnek.” Arra figyelmeztette a teremben ülő támogatóit és szövetségeseit, hogy gyűlöletcunami lesz a következő hónapokban, de „minket ez nem érdekel.”

Panelprogram, lakásügynökség, Egészséges Budapest program

A kampányindító rendezvényen azt mondta a főpolgármester, hogy életpárti politikát szeretne ajánlani a budapestieknek. Szerinte a politikának kell az emberek életéről szólnia, és nem fordítva, mint azt a Fidesz teszi tizenhárom éve. „Nekünk nem a hatalomról, nem az uralkodásról szól, amit teszünk, hanem a szolgálatról. Ha rosszul szolgálunk, teljes joggal mondják azt, hogy keresünk valaki mást.”

Plusz öt év bizalmat kér a budapestiektől, mutatott Karácsony a hatalmas kitűzőjére, hogy el tudja érni: az emberek tovább és egészségesebben éljenek.

„Azt vállalom, hogy ha ezt a politikát tovább tudjuk csinálni, akkor belátható időn, egy-két évtizeden belül a budapestiek várható élettartama öt évvel hosszabb lesz”

– jelentette be a főpolgármester.

Mit is jelent ez? Folytatják az Egészséges Budapest nevű egészségügyi fejlesztési programot, amihez hasonló Karácsony szerint évtizedek óta nem volt. Továbbviszik a CT-MR szűrőprogramot is, már 10 ezer ember szűrővizsgálatát finanszírozta a főváros. Ezen kívül megharcolnak azért, hogy a járóbeteg-ellátás az önkormányzatok kezében maradjon a jövőben. Az államosításról már tavaly felröppentek tervek, de a főpolgármester szerint az önkormányzati választás miatt a kormány elnapolta a döntést.

„Nincs szerintem fontosabb nemzeti ügy, mint energetikai felújításokat csinálni az egész országban és Budapesten is”

– jelentette ki Karácsony, és azt ígérte, energiafelújítási programot indítanak a következő ciklusban. Úgy számolnak, hogy nagyjából 350 milliárd forint uniós forrás érkezik a következő években lakossági célú energiahatékonysági beruházások támogatására. A Fővárosi Önkormányzat létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, amely segíti, koordinálja ezeket a beruházásokat.

Azt is megígérte Karácsony, hogy újra belekezdenek a 2010-ben leállított panelprogramba, a panelházak energiafelújítási programjába. Ezen kívül bevezetik a lakásügynökségi modellt a fővárosban, és a következő években 20 milliárdot költenek lakbértámogatásokra, az önkormányzati lakások felújítására.

Az egészséges életmódhoz az is hozzátartozik a főpolgármester szerint, hogy javítani kell a jelenlegi borzalmas közhangulatot. A 21. században egy várost vezetni nem azt jelenti elsősorban szerinte, hogy hidakat, felüljárókat építenek. A polgármesterek elsődleges feladata, fogalmazott Karácsony, hogy közösséget építsenek.

A június 9-i önkormányzati választás nem arról szól Budapesten Karácsony, hogy az ellenzék lesz hatalmon vagy a Fidesz. Az a tétje szerinte, hogy

„az emberek hatalmát meg tudjuk-e őrizni a hatalom embereivel szemben.”

A 2019-es választáson az volt az ellenzék üzenete, hogy „vegyük vissza Budapestet”. Karácsony szerint a legtöbben azért szavaztak rá, mert nem akarnak ebben a politikai rendszerben élni.

Arról beszélt, hogy az elmúlt négy és fél évben évtizedes adósságokat dolgozott le a Fővárosi Önkormányzat a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújításával vagy például az elektronikus jegyrendszer bevezetésével. Most fordulnak rá arra, hogy Karácsony szavai szerint jövőt adjanak Budapestnek. Erről szól a főpolgármester-jelölti kampányszlogenje is: Jövőt adunk Budapestnek!

A Fidesz még keresi a főpolgármester-jelöltjét, Vitézy már kampányüzemmódba kapcsolt

Azt még nem tudni, ki lesz Karácsony fideszes kihívója. Orbán a decemberi kormányinfón azt mondta: márciusig jelentik be kormánypártok jelöltjét, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója pár hete ezt inkább már március végére ígérte. Az elmúlt hónapokban rengeteg potenciális kormánypárti főpolgármester-jelölt neve forgott a nyilvánosságban, a 24.hu legutóbbi információi szerint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének népszerűségét is mérik.

Karácsony egy másik lehetséges kihívója Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, a BKK korábbi vezérigazgatója lehet, akit szívesen támogatna az LMP és több civil szervezet is. Vitézy azt mondja, még nem döntött az indulásról, de az év elején már erősen kampányüzemmódba kapcsolt, és a mérések szerint nem áll olyan rosszul. A Válasz Online információi szerint a bejelentéssel meg akarja várni, hogy a Fidesz megnevezze a saját jelöltjét. A Jobbik-Konzervatívok Brenner Kolomant, míg a Mi Hazánk Grundtner Andrást jelöli főpolgármesternek.

Karácsony Gergely október 23-án még optimistán azt ígérte: heteken belül létrejöhet az ellenzéki megállapodás Budapesten. Ez azonban még február közepére sem született meg. Bár az LMP kivételével minden ellenzéki párt (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd) beállt Karácsony főpolgármester-jelölti indulása mögé, a kerületi polgármesterjelöltekről még nem sikerült megegyezni. A legtöbb vitás kérdés a DK és a Momentum között maradt, de utóbbi az MSZP-vel is összekapott Zugló miatt, ahol lecserélnék a 2019-ben győztes szocialista Horváth Csabát.

Karácsony Gergely egy hónapja levelet küldött a pártelnököknek:

február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a polgármesterjelöltekről.

Ahol ez nem sikerül, ott előválasztást javasolt. Információink szerint előválasztásról tárgyalnak a Belvárosban, Budafokon és Hegyvidéken, de több más kerületben vannak még viták. Karácsony kezdeményezésére legutóbb február elején ült tárgyalóasztalhoz a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. A főpolgármester közös ellenzéki listát szeretne, de erre egyre kisebb esély van, mert az LMP és a Momentum is önálló listában gondolkodik.

Április 20-án indul hivatalosan a kampányidőszak, ekkor lehet elkezdeni gyűjteni az ajánlásokat. A képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon, május 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!