Bóka János: Nem kívánunk kioktatni és marginalizálni más tagállamokat

2023. szeptember 5. – 07:55

Bóka János: Nem kívánunk kioktatni és marginalizálni más tagállamokat
Bóka János az Országház Delegációs termében 2023. június 12-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Személyes ügynek tekinti a júliusban kinevezett, európai uniós ügyekért felelős miniszter „azt a méltatlan helyzetet, amibe belekényszerítenek bennünket, magyarokat csak azért, mert önállóan merünk gondolkodni Európáról”. Bóka János a Magyar Nemzetnek arról beszélt, ezt a harcot államtitkárként eddig is az első vonalból vívta, és finoman fogalmazva is van benne elég gyúanyag, hogy „a kezemben lévő lehetőségeket és minden tudásomat közvetlenül a magyar emberek érdekeinek védelmében használjam”.

Bóka azt is mondta, hogy talán pontatlan az augusztus 1-jén megalakult minisztériumának elnevezése, hiszen valójában nem európai uniós ügyekről, hanem magyar ügyekről van szó. „Emiatt helyesebb lenne a minisztériumot magyar ügyek minisztériumának nevezni, mivel azonban a magyar kormány valamennyi minisztériuma a magyar ügyek minisztériuma, ezt valószínűleg a miniszter kollégák nehezményezték volna” – fogalmazott az interjúban.

Úgy látja, az Európai Unió a korábbiaknál is rosszabb állapotban van: rossz válaszokat ad a külső kihívásokra, és sokkal nagyobb energiát fordít az ideológiai nyomásgyakorlási eszközök kialakítására, mint hogy a sokféleséget ápolnák, és kiaknáznák az abban rejlő lehetőségeket.

„Ez az EU egységét veszélyezteti, mert a közös pontok keresése helyett árkokat ás.”

Bóka szerint az európai intézmények „egyfajta válsággyárként működnek”, újabb és újabb helyzeteket kreálnak. Ezek megoldására pedig olyan eszközöket és módszereket javasolnak, amik nem magukat a problémákat kezelik, hanem az uniós intézmények központosított hatalmát növelik a tagállamok kárára.

A magyar kormánynak azonban a miniszter szerint van víziója, stratégiája és megoldási javaslata Európa válságtüneteire. „Az európai együttműködés lényege nem az, hogy a tagállamokat megfossza gazdasági és politikai eszközeiktől, hanem hogy hozzájáruljon azok erősítéséhez. A föderális Európa helyett nemzetek Európájában gondolkodunk, és ezt az alternatívát fogjuk megjeleníteni a döntéshozatal során” – mondta.

Bóka szerint Magyarország az unió soros elnökeként azt akarja megmutatni a gyakorlatban, hogy miként működik az általuk elképzelt EU.

„Nem kívánunk kioktatni és marginalizálni más tagállamokat. Vissza akarjuk adni a politikai kezdeményezés, valamint a stratégiai iránymutatás lehetőségét a tagállamok kezébe”

– fogalmazott.

Arra számít, hogy a magyar uniós elnökség nem lesz konfliktusmentes. A politikai jellegű konfliktusok „kapcsolódnak azokhoz az elvekhez és értékekhez, amit képviselünk, de túlmutatnak Magyarországon és a magyar kormányon. Valójában egy új Európa-politika és egy új európai politikai többség lehetősége a tét. A magyar elnökség ennek az alternatívának a megerősítésében is szerepet játszhat, aminek sok ellendrukkere van.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!