Volt SZDSZ-es serpa lett az új, EU-s ügyekért felelős miniszter

2023. július 3. – 14:52

Volt SZDSZ-es serpa lett az új, EU-s ügyekért felelős miniszter
Bóka János – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bóka János lesz az európai uniós ügyekért felelős miniszter a kormányban – jelentette be hétfőn délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás azt mondta, a tisztséget augusztus 1-jétől tölti be Bóka, aki jelenleg az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Bóka minisztériumot is kap, az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma néven, az erről szóló módosítót már be is nyújtotta a kormány a parlamentnek.

Gulyás azt mondta, a miniszterelnök abban állapodott meg Tuzson Bence leendő igazságügyi miniszterrel, hogy egy „tiszta” igazságügyi tárcát fog vezetni, ezért Orbán Viktor kormányfő az európai uniós ügyek vitelével Bóka János államtitkárt bízta meg, aki miniszterként irányítja majd ezt a területet.

Arról már a Telexen is írtunk, hogy Tuzson nem szeretne uniós ügyekkel foglalkozni, mert „egy tiszta, hagyományos igazságügyi minisztériumi struktúrát” szeretne. Tuzson Bencét, Rogán Antal jobbkezét, ebben a cikkben mutattuk be. Tuzson azután ül az igazságügyi miniszteri székbe, hogy a múlt héten lemondott a posztról Varga Judit.

A visszatartott EU-s pénzekről szóló tárgyalások egyik kulcsszereplője

Bóka európai uniós kérdésekért felelős államtitkárként eddig is az egyik fontos szereplője lehetett azoknak a tárgyalásoknak, amik a magyar fél és az Európai Bizottság között zajlanak a jogállamisági aggályok miatt visszatartott több ezermilliárd forintnyi EU-s forrás ügyében.

A tárgyalásokról Bóka még májusban azt mondta a Financial Timesnak, hogy jobb a légkör, gyorsulnak a tárgyalások az EU-val. Úgy véli, „az igazságügyi reform új lendületet adott a tárgyalásoknak, az emelte a kölcsönös politikai bizalom szintjét”.

A 444 írt arról korábban egy a Bóka szerepvállalását is taglaló cikkben, hogy 2010-től egészen 2020 végéig Gottfried Péter vitte az EU-s ügyeket Orbán Viktor mellett, de csak főtanácsadói minőségben, 2021-től pedig ugyanezt a munkát már Bóka János kezdte végezni államtitkárként, valamivel nagyobb stábbal.

Serpa, de nem úgy

Gottfried veterán diplomata, különböző pozíciókban a rendszerváltás óta minden kormány számított rá, részt vett a csatlakozási tárgyalásokban is. Ő kísérte Orbánt a brüsszeli EU-s csúcsokra egy évtizeden át, az ilyen tanácsadókat nevezik a brüsszeli zsargonban serpáknak. Bókára is serpaként hivatkozik például a kormány weboldala is: „miniszterelnöki biztos, sherpa” – olvasható a beosztásainál.

Gottfried utódjaként Bóka János sem egy Brüsszelt zsigerből utáló, szélsőséges EU-szkeptikus – írta róla akkor a 444. Sőt, Bóka a 2004-09-es ciklusban Szent-Iványi István SZDSZ-es EP-képviselő asszisztense volt Brüsszelben. A vele akkor kint dolgozók emlékei szerint egyáltalán nem szimpatizált a Fidesszel, és nem is volt jóban senkivel arról az oldalról. Jól felkészült, alapos, kicsit magának való embernek ismerték meg akkoriban. Bóka a kormány.hu-n elérhető életrajzában egyébként a 2004-2009-es időszak mellett csak annyi szerepel, hogy „képviselői munkatárs”, azt nem írták oda, hogy egy SZDSZ-es képviselő mellett dolgozott akkor.

A lap szerint mielőtt kiment Brüsszelbe, Bóka EU-s jogot tanított a szegedi egyetemen, kutatási területe az EU köz- és magánjog, nemzetközi magánjog területére koncentrálódott. 2003-tól dolgozott egy évet a külföldre dolgozó magyar titkosszolgálatnak, az Információs Hivatalnak is. A kormány weboldalán lévő életrajza szerint 2006-ban egy belgiumi mesterképzésen tanult EU-s integrációval kapcsolatos ismereteket.

Miután az SZDSZ kiesett az Európai Parlamentből, Bóka visszatért tanítani a szegedi egyetemre, 2015-ben pedig már a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen volt, ahol továbbra is EU-s joggal foglalkozott, 2016-ban már dékánhelyettesként. 2017-18-ban az Országos Bírósági Hivatal képzésekért felelős igazgatója volt, itteni kinevezését állítólag komolyan támogatta Trócsányi László, akkori igazságügyi miniszter.

Varga Judit igazságügyi miniszter a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítéséről tartott tájékoztatót 2023. május 22-én mellette Kovács Zoltán kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára – MTI/Soós Lajos
Varga Judit igazságügyi miniszter a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítéséről tartott tájékoztatót 2023. május 22-én mellette Kovács Zoltán kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára – MTI/Soós Lajos

Addigra Bóka ismerősei szerint már jó kapcsolatokat épített ki a kormányoldallal is, és túllépett egykori SZDSZ-es nézetein. 2018-ban már az igazságügyi minisztériumnál volt EU-ügyi államtitkár – abban az évben az új miniszter, Varga Judit vette át az EU-s témák politikai irányítását a kormányban.

Bóka János a kormány ügyeit ismerők szerint azzal vonta magára Orbán figyelmét, hogy alapos szakmai anyagokat készített az Európai Bizottság Magyarországot érintő kifogásaira

– írta a lap. Idegen nyelvi ismereteinél a felsőfokú angol és francia mellett középfokú orosz nyelvtudás is szerepel.

2024 második felében a magyar kormány tölti be az EU soros elnöki tisztét, néhány héttel ezelőtti cikkében a Válaszonline arról írt, hogy az elnökség szakmai részének irányítója Bóka János lesz majd. Nem tudni, hogy ez a mostani, miniszteri kinevezése miatt módosul-e.

Bóka az elmúlt években ritkán tűnt fel a nyilvános térben, interjúk nemigen készültek vele, és hivatalos, politikusi Facebook-oldala vagy más közösségi médiafelülete sincs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!