Bóka János lesz az európai uniós ügyekért felelős miniszter

2023. július 3. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva
Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszédet mond a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban pályázati díjkiosztó ünnepségen az Országház Delegációs termében június 12-én Fotó: Soós Lajos / MTI
Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszédet mond a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban pályázati díjkiosztó ünnepségen az Országház Delegációs termében június 12-én Fotó: Soós Lajos / MTI

Bóka János lesz az európai uniós ügyekért felelős miniszter a kormányban – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az MTI-vel. Gulyás Gergely azt mondta, a tisztséget augusztus 1-jétől tölti be Bóka János, aki jelenleg az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Bóka minisztériumot is kap, az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma néven, az erről szóló módosítót már be is nyújtotta a kormány a parlamentnek.

Gulyás azt mondta, a miniszterelnök abban állapodott meg Tuzson Bence leendő igazságügyi miniszterrel, hogy egy „tiszta” igazságügyi tárcát fog vezetni, ezért Orbán Viktor kormányfő az európai uniós ügyek vitelével Bóka János államtitkárt bízta meg, aki miniszterként irányítja majd ezt a területet.

Bóka miniszteri kinevezését az is indokolttá teszi Gulyás elmondása szerint, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét. „Így az új miniszter feladata az elnökségre való felkészülés koordinálása az ország uniós szövetségeseivel, illetve a kormányon belül a szaktárcákkal is” – mondta Gulyás Gergely.

Arról már a Telexen is írtunk, hogy Tuzson Bence nem szeretne uniós ügyekkel foglalkozni, mert „egy tiszta, hagyományos igazságügyi minisztériumi struktúrát” szeretne. Tuzson Bencét, Rogán Antal jobbkezét, ebben a cikkben mutattuk be.

Tuzson Bence azután ül az igazságügyi miniszteri székbe, hogy a múlt héten lemondott a posztról Varga Judit. Az ő legemlékezetesebb pillanatait ebben a cikkben foglaltuk össze, itt pedig arról írtunk, hogy a távozásával még nem halványulnak ügyei, arról pedig, hogy egy dolog van, amiben biztosan nem hibázott, itt írtunk.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!