Az új igazságügyi miniszter nem szeretne uniós ügyekkel foglalkozni

2023. június 29. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy tiszta, hagyományos igazságügyi minisztériumi struktúrát” szeretne Tuzson Bence, aki augusztus 1-jén váltja a tárca élén Varga Juditot. Tuzson – állítása szerint – arra kérte Orbán Viktort, hogy az európai uniós ügyek kerüljenek el a tárcától.

A leendő tárcavezető az MTI-nek azt mondta, a minisztérium fókuszába egyrészt Magyarország jogi szuverenitásának védelme kerül majd, mert úgy látja, az utóbbi időszakban szuverenitásunk „támadás alatt állt”. Tuzson fontosnak tartja, hogy az Európai Unión belül a nemzeti hatáskörbe tartozó területek megmaradjanak, és ne „egy európai birodalomban gondolkozzunk”, hanem továbbra is „azonos jogokkal rendelkező nemzetállamok egységes szövetségéről beszéljünk”.

Varga Judit utódja a másik fontos témaként az ítélkezési gyakorlat áttekintését nevezte meg, hozzátéve: a jogszolgáltatásnak mindig az emberek szempontjait kell a legfontosabbnak tartania. Azt szeretné, hogy a bíróság függetlenségének megőrzése mellett tovább fejlődjön a gyors és hatékony igazságszolgáltatás, úgy, hogy az emberek számára egy világos joggyakorlat alakuljon ki. Azt is mondta, hogy miniszterként szeretne majd erről a bírósági rendszer képviselőivel egyeztetést folytatni és ennek megfelelően, hogyha szükséges, akkor jogalkotási eszközökkel is beavatkozni.

A Hvg.hu információi szerint az uniós ügyek a Miniszterelnökséghez kerülnek. A lap úgy tudja, az igazságügyi tárcánál működő európai ügyek államtitkársága kompletten átkerül Gulyás Gergely minisztériumába.

Varga Judit szerdán jelentette be, hogy július 31-ével lemond az Igazságügyi Minisztérium éléről, hogy a 2024-es EP-kampányra tudjon fókuszálni. Az kedden derült ki, hogy Varga lesz a Fidesz EP-listavezetője a jövő évi választáson. Az új igazságügyi miniszter Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár Rogán Antal jobbkeze lesz, akit itt mutattunk be.

Varga és Tuzson már egyeztetett is csütörtökön „a múltról és jövőről”, ahogy az új miniszter fogalmazott Facebook-posztjában. A miniszterjelöltet hétfő délután hallgatja meg a parlament igazságügyi bizottsága.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!