Tuzson Bence lesz az új igazságügyi miniszter

2023. június 28. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök tudomásul vette Varga Judit igazságügyi miniszter lemondási szándékát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hozzátette: a kormányfő az igazságügyi miniszteri tisztségre Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát jelöli.

Varga lemondása és Tuzson kinevezése azt jelenti, hogy a jövőben egyetlen női miniszter sem lesz a magyar kormányban.

Varga Judit szerda reggel jelentette be, hogy július végével lemond az igazságügyi tárca vezetéséről. A Magyar Nemzet már kedden azt írta, Varga fogja vezetni a Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját 2024-ben. Az igazságügyi miniszter a lapnak szerdán azt mondta: „Ez a feladat viszont, ahogyan miniszteri teendőim is, egész embert kíván, ezért a miniszterelnök úrral már közöltem is a lemondási szándékomat július 31-ével.”

Vargát négy éve nevezték ki, ez idő alatt pedig két nagyobb botrányban is felmerült a neve. Az egyik az Európai Parlamentig jutott, a másikat pedig épp a bíróság tárgyalja. Ezekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Azzal kapcsolatban, hogy ki lesz az utódja a minisztérium élén szerda reggel a miniszterelnök sajtófőnökének, a Miniszterelnökségnek, az Igazságügyi Minisztériumnak és a Kormányzati Tájékoztatási Központnak is küldtünk kérdéseket, de választ egyik helyről sem kaptunk.

Tuzson Bence felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 4-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Tuzson Bence felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 4-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Tuzson Bence 1989-ben az MDF-ben kezdte politikai karrierjét. 1996-tól az MDNP tagja, I. és XII. kerületi alelnöke, a Fidelitas tagja volt. 1998-tól 2006-ig a XII. kerületi Önkormányzat fideszes képviselőjeként tevékenykedett.

2013-tól a Fidesz Pest Megye 5. választókerületének elnöke, 2014-től a térség országgyűlési képviselője.

2014-től a Fidesz-frakció szóvivőjének jelölték, egy évvel később a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárává nevezték ki. 2018-tól a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, 2020. január 3-tól pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára – derül ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda honlapjára feltöltött életrajzából.

Tuzson Bence augusztus 1-től látja el az igazságügyi miniszteri teendőket.

„Minden erőmmel azon leszek, hogy új megbízatásomban a kormány tagjaként a magyar emberek biztonságát, mindennapi életét szolgáljam” – kommentálta kinevezését hivatalos Facebook-oldalán.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!