Orbán Viktor: Trump mentheti meg az egész emberiséget

2023. augusztus 30. – 09:21

Orbán Viktor: Trump mentheti meg az egész emberiséget
Orbán Viktor interjú közben Tucker Carlson társaságában – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Andrew Tate és a konteókirály Robert Francis Kennedy Jr. után Orbán Viktor is interjút adott Tucker Carlsonnak. A miniszterelnöktől megtudhattuk, hogy lehetetlen, hogy Vlagyimir Putyin talpnyalója lenne, de szerinte Oroszországot sincs esély legyőzni. Hazugságnak nevezte, hogy Ukrajna állna nyerésre a háborúban, és szerinte nem kaphatják vissza Krímet. Orbán arról is panaszkodott az interjúban, hogy a Biden-kormányzat rosszabbul bánik Magyarországgal, mint az oroszokkal. Többek között emiatt is nagyon várja már vissza a Fehér Házba Donald Trumpot, aki szerinte megmentheti az emberiséget.

Mielőtt a Millenárison szidalmazta volna David Pressmant, Tucker Carlson interjút készített a Karmelita teraszán Orbán Viktorral a Twitteren futó műsorához. A félórás adást végül kedd éjfélkor tették közzé a közösségi oldalon, az interjút még Elon Musk is követői figyelmébe ajánlotta. Azt írta, amiatt érdeklődik Magyarország iránt, mert a magyar kormány keményen dolgozik a születésszám fellendítésén.

Ukrajna NATO-csatlakozását felejtsük el

Az interjú legelején rögtön megtudjuk Carlsontól, hogy mi a magyarországi látogatásának célja: meg akarja tudni Orbántól, hogy mi történik Ukrajnában. És hogy miért Orbán a legalkalmasabb arra, hogy eligazítsa a nézőket Carlson szerint?

„Orbán jól ismeri az oroszokat. Orosz megszállás alatt nőtt fel, fiatal korában letartóztatták és börtönbe vetették az oroszok által támogatott rendőrök, amiért megpróbálta felszabadítani az országot.” Itt azt a fotót mutatják a magyar kormányfőről, amelyen a rendőrök gumibotjaikkal nekiszorítják egy rendőrautónak a fiatal politikust 1988-ban.

„Miniszterelnökként pedig szoros kapcsolatban van Vlagyimir Putyinnal, akinek az országa látja el Magyarországot az energiájának nagy részével” – folytatja Carlson, majd levonja a következtetést, miszerint „Orbán Viktor érti Oroszországot és Ukrajnát.”

„Az egy hazugság, hogy Ukrajna nyerésre áll a háborúban”

– jelenti ki rögtön az interjú legelején Orbán. „Ez nem csak egy félreértés. Ez egy hazugság. Lehetetlen” – nyomatékosít a miniszterelnök. Orbán szerint az ukrán katonák előbb fognak elfogyni, mint az oroszok, és ebben a háborúban a harctéri katonák száma lesz a döntő. „Tehát ez a stratégia, amit mi most támogatunk, egy rosszul összeállított stratégia” – vonja le a következtetést.

Tucker Carlson és Orbán Viktor – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Tucker Carlson és Orbán Viktor – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Ami az amerikai kormányzat Oroszország legyőzését és egy esetleges oroszországi rendszerváltásról szőtt álmait illeti, Orbán határozottan kijelentette, hogy a jelenlegi módszerekkel a Nyugat nem győzheti le Oroszországot. Nem fogják meggyilkolni a vezetőjüket, és sosem fogják feladni. Bármennyi pénzt és felszerelést ad a Nyugat egy Oroszország elleni háborúra, az oroszok még több pénzt fognak beleölni, és még több felszerelést fognak gyártani Orbán szerint. „Tehát nem lesz elegük Putyinból, és nem fogják elmozdítani a székéből?” – kérdezett vissza Carlson. „Ugyan már, ez egy vicc” – felelte Orbán.

Orbán figyelmeztetett arra is, hogy amennyiben bármely nyugati ország katonát küldene az ukrajnai harcmezőre, az garantáltan a harmadik világháború kitöréséhez vezetne. Erre próbálja figyelmeztetni Amerikát is a NATO-csúcsokon, mondja a miniszterelnök, de a nagyképű amerikaiak nem hallgatnak rá.

Ami Ukrajna NATO-csatlakozását illeti, az a hajó már elúszott Orbán szerint. „[2008-ban] elszalasztottuk azt a történelmi lehetőséget, hogy felvegyük Ukrajnát a NATO-ba. Ez a lehetőség már nem áll fenn” – jelenti ki a miniszterelnök.

„Ez nem egy reális felvetés, felejtsük el”

– teszi hozzá. A miniszterelnök szerint ugyanis nem engedhetjük meg magunknak, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti hosszú határ NATO-határrá váljon. „Ez azonnali háborút, veszélyt jelentene mindannyiunkra nézve. Még az Egyesült Államokra is.”

Trump megmentheti a nyugati világot

„Ha ön lenne a NATO vezetője, vagy ha ön lenne, mondjuk, Joe Biden, mi lenne a következő lépése az ukrajnai háborúban?” – tér a lényegre Carlson az interjú harmadánál. „A béke. Azonnal. És hívjuk vissza Trumpot!” – vágja rá Orbán habozás nélkül. A miniszterelnök szerint ugyanis Trumpé volt az elmúlt néhány évtized „legjobb külpolitikája”. Ha ő lett volna az amerikai elnök az orosz invázió kezdetekor, az oroszok nem támadhatták volna meg Ukrajnát.

„Tehát Trump az, aki megmentheti a nyugati világot és talán az egész emberiséget”

– jelenti ki Orbán.

Később kifejtette, hogy a háború lezárására tett javaslata az lenne, hogy megállapodást kéne kötni az oroszokkal, amelynek keretein belül biztonságot és szuverenitást biztosítanánk Ukrajnának, viszont NATO-tagságot nem. Emellett be kell vonni az oroszokat Európa biztonsági architektúrájába, ugyanis Orbán szerint enélkül nem tudunk biztonságos életet garantálni Európa állampolgárai számára.

Szerinte a háború lezárásának kulcsa amúgy az Egyesült Államok kezében van. „Szegény ukránoknak egyedül esélyük sincs ebben a háborúban. Ha nem jön pénz és felszerelés a Nyugatról, és legfőképp az Egyesült Államokból, akkor a háborúnak vége van” – utalt Orbán arra, hogy ha az amerikai elnök elzárná a pénzcsapot, akkor szerinte egy csapásra megoldódna minden. Carlson felvetette, hogy az amerikai kormányzatban egyesek visszaadnák a Krímet Ukrajnának. Orbán válasza határozott erre a felvetésre: „Teljesen irreális. Lehetetlen. Nem bölcs, nem reális, kizárt.”

Az amerikaiak rosszabbul bánnak velünk, mint az oroszokkal

Az interjú második felében az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatára terelte a szót Carlson. Arról beszélt a műsorvezető, hogy a magyar médiakörnyezet sokkal szabadabb és sokszínűbb, mint az amerikai. „Mindennap harcolnom kell” – vetette oda nevetve Orbán.

Orbán megnevetteti Carlsont egyik válaszával – Fotó: Tucker Carlson / Twitter
Orbán megnevetteti Carlsont egyik válaszával – Fotó: Tucker Carlson / Twitter

Carlson szerint az amerikai médiában fasisztaként bélyegzik meg Orbánt, a Biden-kormányzat pedig látszólag egyetért ezzel. „Nem aggódik amiatt, hogy az Egyesült Államok, a világ leghatalmasabb országa, egyszer csak eltiporja önöket?” – tette fel a kérdést.

„Az USA a világ első számú hatalma, úgyhogy ha valakit kritizál vagy ellenségként tekint rá, az veszélyt jelent. Úgyhogy óvatosnak kell lennünk”

– jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Orbán itt felhívta a figyelmek annak az abszurditására, hogy az Egyesült Államok felmondta a Magyarországgal kötött adóegyezményét tavaly júliusban (miután megvétóztuk az USA által szorgalmazott 15 százalékos globális minimumadó bevezetését az EU-ban), miközben az USA és Oroszország közötti adóegyezmény továbbra is életben van.

Ez ebben a formában nem igaz, ugyanis Vlagyimir Putyin augusztus elején egy rendelettel felmondta a kettős adóztatásról szóló adóegyezményeket több mint harminc „ellenséges országgal”, köztük az Egyesült Államokkal és Magyarországgal is. Azonban kétségtelen, hogy az egyezmény felmondását nem az USA kezdeményezte.

„Bár NATO-tagok vagyunk és az Egyesült Államok szövetségesei, mégis rosszabbul bánnak velünk, mint az oroszokkal”

– panaszkodott Orbán. Amiatt viszont nem aggódik, hogy a Biden-kormányzat gazdaságilag próbálna ártani Magyarországnak.

„Az amerikai médiában Oroszország bábjaként, Putyin barátjaként állítják be önt. Valóban Putyin talpnyalója?” – szegezte a kérdést Orbánnak a műsorvezető. „Ha bárkit megkérdez az utcán arról, hogy bármely szabadon választott magyar vezető lehet-e Putyin vagy az oroszok bábja, akkor azt mondaná, hogy ez egy vicc. Ez lehetetlen” – nyugtat meg mindenkit a miniszterelnök.

Az interjú végén egy provokatív kérdést dobott be Carlson, az amerikai belpolitikai események felé kacsingatva. „Gondolt arra bármikor, hogy a kihívója ellen hamis vádak alapján eljárást indítson és megpróbálja bebörtönözni?” – teszi fel a kérdést. Orbán pedig tisztázza a dolgokat:

„Magyarországon elképzelhetetlen, hogy az igazságszolgáltatást a politikai ellenfelekkel szemben használja fel a kormány.”

A teljes interjút magyar felirattal itt nézhetik meg:

Orbán egy lapra került Andrew Tate-tel és a konteókirály Kennedyvel

Két éven belül ez már a második alkalom, hogy az összeesküvés-elméletek terjesztéséről és rasszista megnyilvánulásairól híres amerikai tévés Orbánnal interjúzik Budapesten. Amikor legutóbb hazánkban járt, Carlson dokumentumfilmet forgatott a magyar kormány és Soros György „epikus harcáról”, innen sugározta műsorát öt napon keresztül, és előadást is tartott az esztergomi MCC Feszten, ahol kisebb meglepetésre az illiberalizmust kárhoztatta.

Carlson karrierútját ebben a portréban rajzoltuk meg. Azt érdemes tudni róla, hogy az egyik legbefolyásosabb jobboldali médiaszemélyiségnek számít az Egyesült Államokban. 14 éven keresztül dolgozott a Fox Newsnál, ahol Tucker Carlson Tonight című műsora a legnézettebb amerikai politikai tévéshow-nak számított. A csatornától áprilisban rúgták ki, miután többek között az ő műsorában terjesztett, a 2020-as választással kapcsolatos összeesküvés-elméletek nyomán egy gigantikus pert varrtak a Fox News nyakába.

Június óta a Twitteren vezeti orosz propagandától és ufóktól hemzsegő műsorát, olyan vendégek részvételével, mint a hímsoviniszta Andrew Tate és az oltásellenes konteókirály Robert Kennedy Jr. A múlt heti republikánus tévévita helyett pedig Donald Trump is inkább neki adott interjút. Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozott most Orbán.

Carlson újságírói munkásságáról sokat elmond, hogy egy néhány évvel ezelőtti perben a műsorvezető saját ügyvédjei érveltek azzal, hogy senkinek sem lenne szabad tényként kezelnie azokat, amelyek elhagyják az újságíró száját a műsorában. Még akkor sem, ha Carlson azt mondja az adásban, hogy ő most tényeket közöl a nézőivel.

Ahogy az is árulkodó, hogy míg privát levelezésében arról írt, hogy „szenvedélyesen gyűlöli” Donald Trumpot, lelkesen továbbította nézői felé a korábbi elnök által terjesztett összeesküvés-elméleteket, és számos alkalommal kedélyesen interjúzott a politikussal.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!