Adóügyi megállapodásokat függesztett fel Putyin, többek között Magyarországgal szemben is

2023. augusztus 8. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök felfüggesztette Oroszország több, Moszkva által barátságtalannak minősített országgal korábban kötött adóügyi megállapodását, írja az Interfax. Az orosz elnök által kedden kiadott ukáz szerint a lépést a „barátságtalan országok lépései” indokolták, és a felfüggesztés mindaddig érvényben marad, ameddig ezek az országok „megsértik az Orosz Föderáció legitim gazdasági és más érdekeit”, írja a TASZSZ.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. augusztus 4-én Moszkvában, az orosz Biztonsági Tanács ülésén – Fotó: Sputnik / Reuters
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. augusztus 4-én Moszkvában, az orosz Biztonsági Tanács ülésén – Fotó: Sputnik / Reuters

A felfüggesztett megállapodások elsősorban a kettős adóztatás elkerüléséről szólnak, az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamai mellett pedig többek között az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Japán és Szingapúr is érintett.

A felfüggesztett megállapodások között szerepel az elnöki rendeletben az 1994-ben Magyarországgal kötött megállapodás is, egészen pontosan a 5-22. és 24. pontjait függesztette fel rendeletben a Kreml. Ezzel a 23., azaz a kettős adóztatásról szóló pont ugyan érvényben marad a megállapodáson belül, egy sor helyen viszont innentől kezdve Magyarország ugyanolyan hátrányból indul, mint az Európai Unió többi tagállama.

Az ügyben megkerestük a külügyminisztériumot is, és megkérdeztük tőlük, milyen változásokra számíthatunk ezek után az Oroszországgal kapcsolatos adóügyek területén, hogyan reagálnak Putyin elnök lépésére, és milyen válaszlépéseket tervez erre adni a magyar külügy vagy a kormány. Amint választ kapunk a külügyminisztériumtól, arról is beszámolunk majd a Telexen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!