Orbán 2008-ban: Ukrajnát minél előbb fel kellene venni a NATO tagjai közé

2023. április 21. – 18:52

Orbán 2008-ban: Ukrajnát minél előbb fel kellene venni a NATO tagjai közé
Jens Stoltenberg és Orbán Viktor a madridi NATO-csúcson 2022-ben – Fotó: Jakub Porzicky/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly utóélete lett a NATO-főtitkár Jens Stoltenberg kijevi látogatásának. Stoltenberg csütörtökön Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akit meg is hívott a következő, júliusban tartandó vilniusi NATO-csúcstalálkozóra. Pénteken Stoltenberg arra utalt, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. Mire Orbán Viktor úgy osztott meg egy erről szóló cikket a Twitteren, hogy csak egy szót írt mellé: What?!

Ukrajna NATO-tagsága nem most került napirendre, hanem már 2008-ban téma volt, igaz az április eleji bukaresti csúcsról többféleképp számolt be a magyar sajtó. Volt olyan MTI-tudósítás, ami szerint elutasították, és csak Albánia, valamint Horvátország kapott zöld jelzést. Találtunk viszont olyan cikket a print lapokban, amelyikben az akkori főtitkár, Jaap de Hoop Sheffer azt nyilatkozta Ukrajnáról és Grúziáról, hogy üdvözlik a két ország által végrehajtott reformokat, és hogy Ukrajna és Grúzia is tagja lesz majd a NATO-nak, ezért intenzív tárgyalásokat kezdenek velük, de csak később vonják be őket az előszobát jelentő MAP-tervbe.

A NATO most azt tudatta az Eurologus megkeresésére, hogy a bukaresti csúcstalálkozó záródokumentumban is az szerepel, hogy a szervezet tagjai lesznek.

2008 augusztusában, amikor Oroszország katonai agressziót hajtott végre Grúziában, Orbán is megnyilvánult ebben a kérdésben, mégpedig úgy, hogy levelet küldött Grúzia, Ukrajna, Lengyelország és a három balti ország vezetőinek.

Erről Németh Zsolt tartott sajtótájékoztatót, a KDNP honlapján ma is elérhető a szöveg, hogy pontosan mi szerepelt ebben a levélben. A Fidesz például haladéktalanul és feltétel nélkül sürgette az orosz csapatok kivonását az országból. A korabeli tudósításból idézünk:

„a Fidesz külügyi kabinetvezetője azt mondta, hogy levelében Orbán Viktor arra is utalt, hogy Grúziát és Ukrajnát minél előbb fel kellene venni a NATO tagjai közé.”

A cikkben van még, hogy a Fidesz felkéri Gyurcsány Ferencet és kormányát, hogy vizsgálja felül a különutas Oroszország-politikáját, mert a magyar kormány nem akadályozhatja tovább az EU és NATO egységes fellépését.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!