Toroczkai László: Kormányzati nyomásra választották meg a végrehajtói kar új elnökségét

2023. május 30. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orbán-rendszer „egyik legordítóbb igazságtalanságáról” beszélt napirend előtti felszólalásában Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke kedd délelőtt a parlamentben. Mint fogalmazott, „a végrehajtói maffia” politikai és személyes profitérdekektől vezérelve a legnagyobb bajban lévőkön nyerészkedik.

A kormány kiszervezte a szerinte embertelen eljárások végrehajtását magáncégekhez, amelyek vezetőit, a végrehajtókat politikai alapon válogatják ki.

„Pontosan tudjuk, hogy Schadl György nemcsak Völnerrel volt kapcsolatban, hanem Rogán Antal embere, és »a jó miniszer asszonyhoz«, Varga Judithoz is bejárása volt.”

A végrehajtói botrányt a párbeszédes képviselő a trafikmutyihoz hasonlította. „Ugyanúgy a fideszes képviselők a saját hűbérbirtokuknak tartják a saját választókerületüket, és az ottani zsíros falatokat kiosztják a haverjaiknak” – tette hozzá.

Tordai szerint a végrehajtási törvény kizárólag a végrehajtók érdekeit szolgálja, és

„egy olyan seb a magyar jogállamiság testén, amely már üszkösödni kezd lassan”.

A Párbeszéd-Zöldek a törvény egyes pontjai miatt az Alkotmánybírósághoz fordult, és eseti vizsgálóbizottságot állítana fel. A Szikra Mozgalommal közösen pedig tüntetést szerveztek kedd 17 órára a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épülete elé. Tordai azt mondja, pártjával szeretnék megmutatni, hogy „milyen lenne egy tisztességes, átlátható, emberséges végrehajtási törvény, hogyan kellene a fideszes luxusprofitot bezsebelő maffiát felszámolni, hogyan kéne állami kézbe visszavenni a végrehajtások rendszerét”.

„Ha jól értem, akkor önök a bíróság ellen kívánnak tüntetni. Ezt helytelennek tartom, ezt az Igazságügyi Minisztérium képviselőjeként elítélem” – reagált a kormány nevében Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Mint fogalmazott, a végrehajtók bírósági ítélet vagy közjegyzői okirat alapján járnak el, és nem őket kell hibáztatni, nem ők hozzák meg ezeket a döntéseket.

„Politikai felelőtlenség, ha a végrehajtás mint az igazságszolgáltatás része ellen kívánnak szót emelni, mert a végrehajtás nélkül nincsen igazságszolgáltatás”

– jelentette ki az államtitkár.

Azt is mondta, hogy a végrehajtói kinevezéseket és ügyeket már nem lehet a kormányon számon kérni, mert az Országgyűlés 2021 őszi döntése alapján a végrehajtói kar felügyelete átkerült a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához.

Toroczkai László szerint illegitim módon nevezték ki végrehajtónak a kar új elnökét

„A kormány, tehát a Fidesz – ugyanúgy mint 2010 előtt a balliberális pártok – kézi vezérléssel irányítják a végrehajtó maffiát” – csatlakozott rá a témára a következőként felszólaló Toroczkai László.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint már 2015-ben is egyértelmű volt, hogy Schadl Györgyöt felsőbb akaratra nevezték ki az akkor létrehozott végrehajtói kar élére. Schadl azonban ma már rács mögött, április végén lemondott és múlt héten Lupkovics Beátát választották meg a végrehajtói kar új elnökének. Lupkovics alig egy éve – már Schadl előzetes letartóztatása alatt – lett végrehajtó.

Toroczkai arról beszélt, álláspontjuk szerint jogszerűtlenül neveztek ki új végrehajtókat Schadl letartóztatása után, mert a törvény szerint az új végrehajtóknak az elnök előtt kellene esküt tenniük. Emiatt ő nem is jósol hosszú szakmai utat a kar élén az új elnöknek.

„Vajon nem eleve ezzel a szándékkal lett-e ő végrehajtó, hogy aztán beültessék Schadl György helyére?”

– tette fel a kérdést Toroczkai. Szerinte a tisztújítás előtt kiszivárgott, majd hamisítványnak nevezett levél egyértelművé tette, hogy ez egy kormányzati akarat, és felsőbb nyomásra kellett ezt az elnökséget kinevezni.

Azt mondta, szerinte „ráégett ez az ügy” a kormányra, és nem érti, hogy ahelyett, hogy a közbizalomba vetett hitet próbálnák meg visszaállítani, most egy nyilvánvalóan a kormányhoz több szálon kötődő elnökséget választottak. A kormány ezzel azt üzeni szerinte, hogy nem akar változtatni a mostani végrehajtói rendszeren.

Répássy Róbert úgy reagált, hogy a képviselő egy összeesküvés-elméletet adott elő. Az államtitkár arról beszélt, az elmúlt egy évben több ellenzéki politikus is számon kérte a kormány tagjait az Országgyűlésben, hogy miért nem távolítják el a korrupcióval vádolt Schadl Györgyöt a végrehajtói kar éléről.

Április végén lemondott az elnökség, és a múlt heti tisztújításon a 170 végrehajtóból 160 támogatta az új elnökséget.

„Nem gondolják komolyan, hogy 160 végrehajtónak egyesével megmondtuk, hogy hogyan kell szavazni? Ez egy gyermeteg, ócska, kis mese.”

A tisztújítás előtt kiszivárgott levelet ismét hamisítványnak nevezte Répássy. Szerinte bele akarták keverni a kormányt ebbe az ügybe. „Teljesen világos, hogy a végrehajtók maguk választották meg az elnökséget” – fogalmazott az államtitkár. Azt is mondta, nem érti, mi a baj azzal, hogy nem egy nemrég kinevezett végrehajtót választottak meg a kar élére. „Legalább nem kötődik ahhoz az előző társasághoz, akik miatt az egész eljárások indultak.” Az biztos szerinte, hogy Lupkovicsnak nincs kötődése Schadlékhoz.

„Ha már megválasztották az új elnökséget, akkor szerintem mindannyiunk nevében jó munkát kéne kívánnunk neki. Azt kellene kérnünk tőlük, hogy tisztítsák meg a végrehajtói szervezetet, és valóban a fegyelmet, az empátiát, (…) a zéró toleranciát kérjék számon a végrehajtókon” – fogalmazott Varga Judit helyettese az Országgyűlésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!