Varga Judit volt egyetemi évfolyamtársát választották meg Schadl György utódjának

2023. május 25. – 15:21

Varga Judit volt egyetemi évfolyamtársát választották meg Schadl György utódjának
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar székháza a zuglói Cházár A. utca 13. szám alatt – Fotó: Halász Júlia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli tisztújítást tartott csütörtökön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, miután április végén lemondott a korrupcióval vádolt Schadl György az elnöki posztról, és vele együtt távozott a teljes elnökség (Lukács Tamás, Kovássy Szabolcs, Jeney Orsolya és Papp Gábor) is.

Múlt héten kiszivárgott egy levél az új elnökség névsoráról, de a végrehajtói kar akkor hamisítványnak nevezte azt. Most mégis azokat a jelölteket választották meg az új vezetésbe, akikről a levél szerint állítólag Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesével is egyeztettek.

Az új elnök Lupkovics Beáta lett, aki Varga Judit igazságügyi miniszter egyetemi évfolyamtársa volt a Miskolci Egyetem jogi karán.

Az elnökség tagjainak pedig Lupkovics mellett Kovássy Szabolcsot, Papp Gábort, Ódor Gergely Istvánt és Kósa Zoárdot választották – áll a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) csütörtöki közleményében. Kovássy és Papp az előző, Schadl vezette elnökségnek is tagjai voltak. Információink szerint más nem is indult el a tisztújításon.

Biró Marcell, az SZTFH elnöke a közgyűlésen mondott beszédében kijelentette, hogy a végrehajtói szakmának egy tisztulási folyamaton kell átesnie. Emlékeztette a kar tagjait arra, hogy a Hatóság jogszerű, szakszerű és empatikus tevékenységet vár el a végrehajtóktól, egyben zéró toleranciát hirdet a szabályszegésekkel szemben. Kiemelte, hogy 2023. január 1. óta csak jogi diplomával rendelkező végrehajtó láthat el szolgálatot. Emellett az idei évtől megszűnt a határozatlan időre szóló kinevezés rendszere, és egységesen minden megbízatás 7 évre szól.

Lupkovics győzelme annyiból meglepő, hogy csak tavaly májusban nevezték ki önálló bírósági végrehajtónak Miskolcon. A hvg.hu cikke szerint egy hónappal korábban még a Borsod-Abaúj Zemplén megyei közgyűlés jegyzőjeként adott interjút, a 2020-as kinevezése előtt pedig a megyei kormányhivatalnál volt hivatalvezető, főosztályvezető, azelőtt a szikszói polgármesteri hivatalban dolgozott gyámügyi ügyintézőként.

„Túl azon, hogy egy év alatt milyen szakmai tapasztalatot szerezhetett, a végrehajtóvá vedlésének időzítése is nehezen vállalható, hiszen a Schadl-korszak végén pályázott”

– írta Lupkovicsról pár napja Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, aki szerint ebben az időszakban tisztában lehetett a „pályázati kritériumokkal”.

Frissítés 20:35-kor: „Az Igazságügyi Minisztérium visszautasítja a napokban megjelent hamis és megtévesztő utalásokat és összefüggéseket sejtető újságcímeket, valamint a Hadházy-féle kamulevél tartalmát. Továbbá érdemes leszögezni, hogy közel négyszázan diplomáztak 2004-ben a Miskolci Egyetem jogi karán” – reagált a tisztújításról megjelent hírekre a minisztérium. Hozzátették, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar felügyelete 2021 októbere óta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához (SZTFH) tartozik.

„Az Igazságügyi Minisztériumnak sem jogköre, sem ráhatása nincs a Kar tisztújítására”

– fogalmaztak. – „A Kar rendkívüli közgyűlését az SZTFH elnöke hívta össze április 27-én, aki a mai rendkívüli tisztújító közgyűlésen zéró toleranciát hirdetett a szabályszegő végrehajtókkal szemben. Az Igazságügyi Minisztérium üdvözli a bejelentést.”

Az új elnökség névsora múlt héten kijött, de akkor még tagadták

Az eredmény azért is érdekes, hogy múlt héten elterjedt egy levél, amelyben Petris Csaba végrehajtó, Schadl régi bizalmasa az egységük kimutatása és a működésük „zavartalan fenntartása érdekében” arra kérte a kar tagjait, hogy a tisztújításon öt meghatározott jelöltre (Lupkovics Beáta, Kovássy Szabolcs, Papp Gábor, Ódor Gergely István és Kósa Zoárd) adják le a szavazatukat.

A levél írója azt állította, hogy az elnökségi jelöltekről előre egyeztetett Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Lukács Tamás, a kar áprilisban lemondott alelnöke és Mayerhoffer Emese Gyöngyi felszámolói és végrehajtói felügyeleti igazgató.

A levélben mindegyik jelölthöz rövid megjegyzést is fűzött Petris. Lupkovicsról azt írta:

„új kollegina, aki vezetői ambíciókkal rendelkezik, és a miniszter asszony bizalmát élvezi.”

A levél tartalmát később a Telex megkeresésére minden fél tagadta. Lukács Tamás, a végrehajtói kar áprilisban lemondott alelnöke elküldte lapunknak a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján megosztott tájékoztatót. „Dr. Petris Csaba önálló bírósági végrehajtó nevében az elmúlt napokban ismeretlenek levelet küldtek ki a rendkívüli tisztújítás, új elnökség megválasztása tárgyában. Szeretnénk felhívni a Tisztelt Tagság figyelmét arra, hogy a levélben hamis információk szerepelnek” – áll a közleményben. Petris a hvg.hu-nak azt mondta:

„ez a levél hamisítvány, ilyet soha nem írtam, visszaéltek a nevemmel, ezért megteszem a szükséges jogi lépéseket.”

Az Igazságügyi Minisztériumtól pedig azt válaszolták a Telexnek, hogy a levélhez a minisztériumnak és Répássy Róbertnek semmi köze, és „nem is vett részt semmilyen egyeztetésen ennek kapcsán. Az interneten megjelent és Hadházy képviselő úr által megjelentetett levél hamis állításokat tartalmaz.”

Gulyás Gergely: Ha én a kamara tagja lennék, olyan elnököt szeretnék, aki képes ellátni a feladatait

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar legutóbbi közgyűlése tavaly decemberben volt, ám az akkor már több mint egy éve letartóztatásban lévő Schadl György leváltása szóba sem került. Répássy Róbert, Völner Pál utódja, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese állítása szerint sajnálattal fogadta, hogy az elnök visszahívása vagy a tisztújítás nem szerepelt a közgyűlés napirendjén.

„Igaza van abban, hogy nem elviselhető az az állapot, hogy egy, a hivatalából felfüggesztett vagy pontosabban a tevékenységét nem gyakorló végrehajtó lehet a karnak az elnöke, tehát ebben nincs közöttünk vita”

mondta Répássy Róbert még tavaly júliusában az LMP-s Keresztes László Lórántnak, aki arról kérdezte, meddig maradhat az előzetes letartóztatásban lévő Schadl a végrehajtók feje.

Az ellenzéki képviselő többször is benyújtott egy olyan törvénymódosító javaslatot, amellyel lehetőség lett volna elmozdítani Schadl Györgyöt a végrehajtói kar éléről, miután a végrehajtói működését már tavaly év végén felfüggesztették. A javaslatot azonban a fideszes képviselők már a parlamenti bizottságokban elgáncsolták, mint írtuk ebben a cikkünkben.

„Az nem tesz jót egy kamarának, ha olyan elnöke van, aki objektív okokból nem tudja ellátni a feladatait”

– mondta Gulyás Gergely az április eleji kormányinfón a Telex kérdésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jogos felvetésnek nevezte a kérdést, hogy miért nem módosítanak törvényt, de szerinte inkább a karnak kellene arról döntenie, hogy visszahívja az elnököt. „Ha én a kamara tagja lennék, olyan elnököt szeretnék, aki képest ellátni a feladatait” – válaszolta a miniszter, amikor a személyes véleményéről kérdeztük.

Schadl Györgyöt múlt héten tagadta a bűnösségét a bíróságon. A tárgyalásról és a vallomásáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!