Gulyás Gergely: Találják ki a svédek, hogy mivel lehet megnyerni a bizalmunkat

2023. április 6. – 10:15

frissítve

Gulyás Gergely: Találják ki a svédek, hogy mivel lehet megnyerni a bizalmunkat
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Idén biztosan marad a rezsicsökkentés, segítik a kis- és közepes vállalkozásokat.
  • Elavultak a vízhálózatok, ezért a kormány átfogó felújításba kezd.
  • A kormány akár másokkal együtt is megvenné a Budapest Airportot, Gulyás szerint akár a Mol is beszállhat.
  • Hiába az alacsonyabb piaci árak, a kormány május után sem módosítja az átlag felett fogyasztókra vonatkozó lakossági piaci árat.
  • Még ebben a hónapban dönt a kormány az árstopok meghosszabbításáról.
  • Árstoprazzia: rengeteg boltban nem rakták ki a polcra az árstopos terméket, ami bent volt a raktárban. Az ellenőrzés alapján több mint 300 eljárást indítottak, 179 ügyben jogsértést is megállapítottak.
  • A svédek NATO-csatlakozásának jóváhagyásához „bizalomépítésre van szükség”. Gulyás Gergely szerint a svédeknek kell kitalálni, hogy mivel lehet megnyeri a bizalmukat.
  • Gulyás Gergely szánalmasnak, gyermekdednek és abszurdnak nevezte a Momentum és Hadházy Ákos kordonbontását.
  • A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánynak a járvány alatt az emberélet számított, így nem vizsgálják, hogy túlárazott volt-e a lélegeztetőgép-beszerzés.

Most is volt kétórás időkeret, de valamivel hosszabban válaszoltak a kérdésekre.

A svédek NATO-csatlakozásáról azt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kialakult vitáról tájékoztatták a közvéleményt, ez azóta nem változott. Gulyás hozzátette: nincs semmilyen megállapodás Magyarország és Törökország között, hogy összehangolják a svéd csatlakozás jóváhagyásnak időpontját.

A jelenlegi piaci gázár a Napi.hu újságírójának számítása szerint a mostani meghatározott lakossági árnak a fele. Gulyás arra a kérdésre, hogy ezek alapján miért nem csökkentik az árat, megismételte, hogy a kormány a lakosság nagy részének biztosítja a rezsicsökkentést, ezt szeretnék fenntartani.

A 444 kérdésére Gulyás elmondta: Trump támogatása Orbán részéről nemcsak személyes szimpátia, de az egész politikai közösség támogatása. Svédország oldaláról a NATO-csatlakozáshoz „bizalomerősítő lépésekre van szükség”, de azt a svédeknek kell kitalálniuk, hogy ez mi lenne. Kérdésre a miniszter azt is megerősítette, hogy a hadi költések aránya idén eléri a 2 százalékot.

Gulyás a Honvédkórház kiemelt szerepéről azt mondta: a világ minden országában van az állami vezetőket kezelő kórház. Erre szerinte biztonsági okokból és adatkezelési okokból is szükség van. Szerinte viszont a Honvédkórház nem sokkal jobb, mint a többi, vannak annál jobb állapotban lévő kórházak is.

Szintén beszélt arról, hogy becslések szerint Magyarországon hosszú távon körülbelül 50 ezer kárpátaljai magyar és rajtuk kívül 30 ezer ukrán él.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány üdvözli-e Kijev azon terveit, hogy visszaszerezné a Krím félszigetet, Gulyás kitérő választ adott. A miniszter szerint korábban elítélték a Krím félsziget annexióját, ez a véleményük nem változott. „Én egyetlen országot sem fogok az önvédelemtől eltanácsolni” – tette hozzá Gulyás.

Az Egyesült Államokkal vagy Oroszországgal jobb a kapcsolata Magyarországnak? – kérdezte a Blikk. Gulyás szerint az Egyesült Államokkal szövetségesek vagyunk, az oroszokkal inkább gazdasági kapcsolataink vannak. Arról pedig személyesen a miniszterelnököt kell kérdezni, hogy Putyinnal vagy Bidennel ápol-e jobb kapcsolatot.

A Telex azt kérdezte: megfelelően kezelte-e a kormány a Schadl–Völner-ügyet, miközben semmit nem változtattak a végrehajtási rendszeren. Gulyás válasza szerint Völner lemondása és egy büntetőeljárás elindítása első körben megfelelő lépés volt. Szerinte ki kell várni a per végét, utána lehet a következő lépéseket megtenni.

Gulyás azt mondta: a jogszabályok korábban is megfelelőek és szigorúak voltak, a probléma az, hogy ezeket nem tartották be. Arról, hogy hogyan lehet még mindig Schadl György a végrehajtói kamara elnöke, azt jegyezte meg, hogy szerinte ez nem jó, hiszen a börtönből nem tudja ellátni a feladatait. Ennek a megoldása szerinte nem a parlament, hanem a kamara feladata.

Megkérdeztük azt is, hogy a kormánypárti képviselők miért szavazzák le folyamatosan a végrehajtói rendszer átalakításáról szóló ellenzéki javaslatokat. Gulyás szerint ő nem tud pontosat ezekről a javaslatokról, azt viszont sajnálatosnak nevezte, hogy a kormánypártok és az ellenzék közötti együttműködés és konstruktív munka 2010 után nem sokkal megszűnt. Szerinte számszerűleg ugyan a kormánypárti képviselők voltak többen, de személyes tapasztalata alapján inkább az ellenzékiek felelnek a politikai kultúra leromlásáért. Sokan szerinte vitatkozni sem hajlandóak.

A túlárazott lélegeztetőgépek beszerzéséről Gulyás elmondta, hogy Boszniával ellentétben Magyarországon nem zajlik emiatt eljárás. (Boszniában négy év börtönt kapott a miniszterelnök, mert túlárazva szerzett be lélegeztetőgépeket). Szerinte mikor arról volt szó, hogy emberek megfulladnak-e, akkor nem számított, hogy mennyibe kerülnek a gépek. Ezekből pedig azért rendeltek sokat, mert a szakértők azt mondták, hogy 10-12 ezer gépre lehet szükség a legrosszabb esetben, de ez nem jött el.

A Mi Hazánk azon kéréséről, hogy az antifát nyilvánítsák terrorszervezetté, azt mondta Gulyás, hogy Magyarországon nincs ilyen kategória, így ez jogilag értelmezhetetlen. A magyar jogrendszer szerint terrorcselekményt csak elkövetni lehet.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Abban a pillanatban, hogy megkapjuk azt a garanciát, hogy a kohéziós programban rögzített forrásokat megkapja Magyarország, rendezik a pedagógusok bérezését – mondta el Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére. Szerinte ennek az útjában kizárólag az igazságügyi nézeteltérések vannak, más nincs.

Gulyás Gergely szerint minden emberi jogi felfogásban embertelen és elfogadhatatlan az ugandai törvény, ami halálbüntetéssel sújtja a homoszexualitást. A törvényt szomorúnak tartja a kormány, és elítéli. Azt, hogy Bencsik András erről mit mondott, nem kívánta kommentálni. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy mostanában „már a vágyakból is emberi jogokat kreálnak”.

Gulyás szerint az, hogy Orbán Viktor szurkol Donald Trumpnak az újraválasztásához, nem beleszólás az amerikai belpolitikába. Szerinte az lenne beleszólás, ha például az amerikai igazságügyi rendszert értékelnék.

A víz esetében az egységes vízdíj és az átlagfogyasztás feletti ár bevezetése is felmerült, de ezeket még vizsgálják.

Az átlagfogyasztás feletti lakossági árak áram és a gáz esetében december végéig várhatóan maradnak

– mondta Gulyás. A Népszava azon kérdésére, hogy miért nem csökkentik a gáz és az áram árát, miután azok piaci ára csökkent, a miniszter azt mondta, hogy az árak hektikusak, az alapelvük az, hogy fenntartsák a mostani rezsicsökkentést. A miniszter szerint a kiállított számlák nyolcvan százaléka az átlagfogyasztás alatt marad, ezt akarják a jövőben is biztosítani.

„Egyet tudunk mondani, a magyar államnak több száz-, illetve akár ezermilliárdot is kell biztosítani, hogy fenntartsuk ezt a rendszert.” Hozzátette: csak a gázár magasabb valamivel, mint a piaci. „Jó lenne, ha mindenkinek ingyenes lenne a gáz és az áram, de most ezt tudjuk biztosítani” – tette hozzá a miniszter.

Az RTL kérdésére Gulyás elmondta: szerinte az, hogy az orvosok kétharmada belépett a kamarába, egy jelzés, amit tiszteletben kell tartani. Azt, hogy ez nagy felhatalmazás lenne, nem kommentálta.

Gulyás szerint egységes egészségügyi ellátást szeretnének, ezért a járóbeteg-ellátást is át szeretnék venni az önkormányzatoktól. Szerinte azok az önkormányzatok, amelyek nem akarják átadni a szakrendelőket, többnyire Budapesten és a központi régióban vannak. Gulyás erről azt mondta: a félelem, hogy az ellátás szintje csökken, jogos, és ezt figyelembe kell venni.

Felmerült az a kérdés is, hogy miért távolították el azt a tiszántúli vízügyi vezetőt, aki nemrég egy szakvéleményben magas vízigényt jelzett az építendő debreceni akkumulátorgyárhoz. Gulyás ezt nem kommentálta, szerinte a döntés nem kormányzati szinten született. Szerinte egyébként az akkumulátorgyár minden szabálynak megfelelő engedélyt megkapott, az egyáltalán nem fogja befolyásolni Debrecen vízellátását.

Szóba kerültek a katolikus egyházon belüli molesztálási ügyek. Gulyás szerint a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések mindig a legsúlyosabb bűncselekmények, mindegy, hogy azokat ki követi el. Szerinte a katolikus egyház ellen ebben a témakörben hecckampány zajlik, és az egyházi iskolák a legbiztonságosabbak.

Arra a kérdésre, hogy milyen veszélyeket hordoz, hogy az ellenzéki képviselők egy építési területnek minősített területen bontottak kordont, Gulyás azt mondta, hogy ez akár veszélyes is lehet. Szerinte a Fidesz 2007-es kordonbontásához semmiben nem hasonlít a szerdai. „Ennél visszataszítóbb cselekedetet nem tudok elképzelni, mint hogy valaki a mentelmi jogával védekezik, miközben jogsértést követ el” – mondta Gulyás.

A miniszter szerint Magyarország végtelenül szolidáris ország, mivel ilyen cselekedetekért akár börtönbe is kerülhetnének az ellenzéki politikusok, például Amerikában.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mikor bonthatják el a Karmelita előtti kordonokat.

A Hvg.hu kérdésére Gulyás nem kommentálta, hogy a Mol beszállhat a Budapest Airport megvásárlásába. Szerinte a cél a 100 százalékos tulajdonrész megszerzése, de nem biztos, hogy abból ki mekkora részt vállal majd.

Orbán Viktor nem kérte fel Fürjes Balázst főpolgármester-jelöltnek – tette hozzá az erre vonatkozó kérdésre. Azt, hogy kit fognak indítani, a Fideszben még nem döntötték el Gulyás Gergely szerint. Azt nem kommentálta, hogy Szentkirályi Alexandra a lehetséges jelöltek között lenne.

Az árfigyelő rendszer bevezetését június 30-ig tervezi a kormány. Szentkirályi Alexandra szerint ez lehetőséget nyújt majd a vásárlóknak, hogy megnézzék: hol a legolcsóbb az adott termék. Ott, ahol kiugróan magas a termékek ára, fogyasztóvédelmi eljárást is tudnak majd indítani. A kormányszóvivő szerint az árfigyelő rendszer kedvezően fog majd hatni a versenyre, mivel egymást ösztönözhetik a boltok, hogy lejjebb vigyék az áraikat.

A kormány március végén hozta létre az online árfigyelő rendszert előkészítő munkacsoportot.

Breuer Péter kérdésére Gulyás elmondta: az ellenzéki európai parlamenti képviselők az ország érdekével szemben politizálnak, ami miatt az ország szerinte rengeteg pénztől esik el. Gulyás szintén elmondta, hogy továbbra is tárgyalnak a Budapest Airport megvásárlásáról, de egyelőre nincs megállapodás a tulajdonosokkal. Gulyás arról is beszélt, hogy nem ért egyet a szerinte „autóellenes” budapesti közlekedési politikával.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Szóba került az az EU-s javaslat is, ami szerint a 70 év felettieknek rendszeresen újra kellene vizsgázni vezetésből a jogosítvány megújításához. Nem tudja, hogy milyen kor lenne a megfelelő határ, de szerinte nem a 70, mert nem a 71 évesek okozzák a balesetek többségét. A kérdésre megerősítette, hogy „mindent megtesznek azért, hogy a 71 éveseket ne tolhassák le az utakról”.

Gulyás arról, hogy Gyurcsány Ferenc a nem normális emberek közé tartozik-e, nem szeretett volna vitázni, de szerinte amit a baloldal csinál, az egész ország érdekével ellentétes. „Olyan illúziója egyik baloldali szavazónak se lehet, hogy a pártoknak szeretetből adtak négymilliárdot külföldről” – mondta. A kordonbontással szerinte senki nem azonosul, aki „nem teljesen infantilis”.

A bezárt postákról Gulyás azt mondta, hogy azok állami kézben vannak, de mivel a versenyszektorba tartoznak, nekik nem tud az állam semmilyen segítséget nyújtani. „A jogszerűség keretein belül mindent megtettünk a posták fenntartásért.” Tiltott állami támogatást viszont nem szeretnének adni a vállalatnak, mert akkor büntetéseket kellene fizetniük – mondta.

A következő kormányülésen, április közepén dönt az árstopok meghosszabbításáról vagy kivezetéséről a kormány – mondta el Gulyás az Index kérdésére. Szerinte az árstopok az inflációt is nagyban befolyásolják, amit év végére egy számjegyűre szeretnének csökkenteni. Ha ez sikerül, akkor jövőre normális mértékűre csökkenhet az infláció.

A kirúgott tanárok peréről elmondta: ők nem tartották be a sztrájkra vonatkozó törvényeket, nem végezték el a munkájukat, ezért fel kellett őket menteni, de erről a bíróságnak kell döntenie. Gulyás szerint ha ő nem menne be a munkahelyére, őt is felmentenék.

„Az elmúlt hónapok arról szóltak, hogy az Európai Parlamentben milyen korrupciós hálózatok vannak”. Gulyás szerint most az Európai Néppárt tagjait is elérte egy ilyen korrupciós ügy. A tervezett, újabb uniós szankciós csomagról azt mondta Gulyás, hogy nincs kész a csomag, így egyelőre nem szeretnék véleményezni. A miniszter kitért a Karmelita előtti kordonbontásra is:

Gulyás szerint Hadházy Ákos és a Momentum a balhét keresi, a tegnapi kordonbontásuk szerinte szánalmas, kétségbeesett, gyermekded és abszurd.

A miniszter szerint a második világháború óta nem volt még ilyen közel egy világháború esélye, ezért a NATO-nak vigyáznia kell arra, hogy semmiképpen ne sodródjon bele a háborúba. Donald Trump azon állításról, hogy Soros György felvásárolta az amerikai ügyészeket Gulyás azt mondta, hogy nem avatkoznak bele az amerikai belügyekbe. Szerinte az Orbán és Trump között fennálló viszony nem alap ahhoz, hogy értékeljék az amerikai igazságszolgáltatást.

Az ATV kérdésére Gulyás elmondta: ők nem akarnak senkit büntetni, de azok az orvosok, akik nem vállalnak ügyeletet, milliós büntetésekre számíthatnak. Szerinte abban a négy megyében, ahol már az új ügyeleti rendszer van érvényben, az nagyon jól működik. Azt, hogy az orvosok kétharmada belépett a kormánnyal ebben a kérdésben szembehelyezkedő kamarába, Gulyás most nem kommentálta. A kérdés hátteréről nemrég a Telexen megjelentettünk egy összefoglaló videót, ami itt tekinthető meg:

Gulyás Gergely elmondta, hogy május után is maradnak a lakossági piaci árak az áram és a gáz esetében az átlag felett fogyasztóknak.

Gulyás Gergely szerint Ujhelyi István hazudik, mivel a kormány nem fér hozzá a kohéziós pénzekhez. Jelenleg csak mezőgazdasági támogatásokat kap meg mindenki. A miniszter szerint Ujhelyi a baloldallal együtt azon dolgozik, hogy a pedagógusok ne kaphassanak béremelést.

A miniszter szerint a PDSZ-szel szemben a tanárok tisztességesen végzik a munkájukat, a megérdemeltnél kevesebb pénzért. Hozzátette: az érettségi nincs veszélyben.

Elmondta, hogy a PSZ és a PDSZ elvesztette jelentőségét, mivel mindössze a pedagógusok két százaléka tag.

A státusztörvény tárgyalásánál pedig azon dolgoznak, hogy olyan verziót fogadjanak el, ami a pedagógusok többségének megfelel, egyelőre tárgyalásos szakaszban vannak. Az, hogy kiveszik-e őket a közalkalmazotti státuszból, még kérdéses, de szerinte érdekük a tanároknak, hogy saját jogállásuk legyen.

Az Origo kérdésére Gulyás elmondta: a víziközművek felújítása több mint 1000 milliárd forintba kerül, a kormány ebből évente 150 milliárd forintot fizet ki. Szerinte ezeket a közműveket a kormány azért venné át az önkormányzatoktól, mert azok közül sokan a megemelkedett rezsiárak miatt nem tudják fizetni a fenntartást.

Gulyás szerint fejet kell hajtani Gyurcsány Ferenc előtt, amiért beismerte, hogy Brüsszelben lobbiztak az EU-s pénzek kifizetése ellen. (Gyurcsány pontosabban arról beszélt, hogy ők minél szigorúbb feltételekért lobbiztak).

Gulyás Gergely szerint nem a magyar kormányon múlik, hogy megegyezzenek az Európai Bizottsággal. „Bízom benne, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos tárgyalások eredményesek lesznek, ami a megszünteti a pénzek blokkolását” – mondta. A miniszter szerint a kialakult helyzetben a baloldalnak hatalmas szerepe van, hozzátette: ők azért dolgoznak, hogy a tanárok ne kereshessenek bruttó 800 ezer forintot.

Gulyás a svédek NATO-csatlakozásának blokkolásáról azt mondta, hogy a frakcióban vita volt, és olyan érvek merültek fel, amiket a kormány sem tart megalapozatlannak.

„Bizalomépítésre van szükség, mert nem jó, ha konfliktusokat importálunk a NATO-ba” – mondta.

Hozzátette: a törökök is hasonló helyzetben vannak, de Magyarországot a svédekkel az unió is összeköti. A miniszter végül beszélt a Fidesz–KDNP kétharmados győzelmének egyéves évfordulójáról is: szerinte most is megnyernék a választást, de a válság nehezíti a helyzetet. Az ellenzék szerinte nem tud szuverén véleményt alkotni, de „gyermekded balhékra” képesek – ezzel a szerdai kordonbontásra utalt a miniszter.

Január 23. és 29. között zajlott le egy árstopprazzia, amelynek részeként több mint 468 üzletben ellenőrizték az árstopra vonatkozó szabályok betartását. Szentkirályi Alexandra szerint a szabálytalanul árazó cégeknek „a húsvéti jeges vödrös locsolás” hamarabb érkezett. Az ellenőrzés alapján több mint 300 eljárást indítottak és 179 ügyben megállapították a jogsértést, ezek miatt megtörtént a bírságok kiszabása. Eddig összesen 333 millió forint bírságot szabtak ki a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai, további 70 eljárás zajlik.

A legjellemzőbb szabálysértés: a boltok polcain nem volt termék, pedig a raktárban ott volt ugyanaz.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tárgyaltak a víziközművek helyzetéről is. Két problémával szembesültek az ülésen, az egyik, hogy fel kell újítani a vízhálózatokat, mivel ezek elavultsága miatt hatalmas a vízveszteség, van, ahol 60 százalékos. Itt átfogó felújítást szeretne a kormány, ezért felhatalmazták az energetikai minisztert, hogy tegyen javaslatot egy egységes árrendszerre, és igyekezzen mielőbb elkezdeni a felújítást.

A kormány tavaly felajánlotta az önkormányzatoknak, hogy átadhatják víziközműveiket az államnak, ezzel a lehetőséggel több önkormányzat élt, azonban sokan elutasították közműveik átadását.

Gulyás szerint a kormánypártok békepártiak, az ellenzéki pártok viszont a háború oldalán állnak. Szerinte a magyarok a tavalyi parlamenti választásokon kinyilvánították, melyiket választják, ezért szavaztak többségében a Fidesz-KDNP-re.

A kormány szerdán hosszan foglalkozott az energetikai helyzet értékelésével: megállapították, hogy a költségvetésben minden forrás rendelkezésre áll, hogy a rezsicsökkentés jelenlegi formáját fenntartsák.

Gulyás Gergely elmondta, hogy szeretnének segíteni a kis- és közepes vállalkozásoknak: a korábbi szabályok szerint az egyetemleges szolgáltatásos és a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalatokat, illetve önkormányzatokat és egyházakat kisegítik. A kormány lehetővé teszi, hogy új szerződéseket kössenek a jelenlegi piaci ár szerint. Ezzel 14 ezer ügyfélnek segítenek, ebből 10 ezer gazdasági társaság. A veszteségeket az MVM-nek kell viselnie, ami nagyjából 15-20 milliárd forintot jelent majd – tette hozzá a miniszter.

A kormány kedd éjjel benyújtott törvényjavaslata alapján újabb 180 nappal meghosszabbíthatják a háborús veszélyhelyzetet, amit még 2022 májusában vezettek be. A Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatban a korábban már hangoztatott érvekkel indokolták az újabb hosszabbítást: hatékony válaszok a szomszédban zajló háborúra, menekülők segítése és a „káros gazdasági hatások kivédése”.

Orbán előző heti rádióinterjújában arról beszélt, hogy szerinte a világháború reális veszély. A miniszterelnök szerint a béke mellett álló vezetők száma nem növekedett az utóbbi időben, hozzátette: „az európai emberek békét akarnak, az uniós vezetők azonban háborús álláspontot képviselnek”.

Szerdán reggel újra kordont bontott a Momentum a Karmelitánál. A helyszínen nagy volt a rendőri készültség, mivel éppen kormányülés kezdődött az épületben, egymás után érkeztek a kormánytagok az épülethez, Orbán Viktor viszont a hátsó bejáraton ment be. A rendőrök 10 óra után sorfalat álltak a Karmelitánál, és elkezdték visszaépíteni a kordont, itt volt egy kis dulakodás a képviselők és a rendőrök között.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ rövid közleményben reagált az ellenzéki képviselők akciójára: „A Momentum mai cselekedete nem más, mint reménytelen helyzetben lévő politikusok kétségbeesett akciója, akik így akarják magukra felhívni a figyelmet, hiszen népszerűségük folyamatosan csökkent az elmúlt egy évben” -írták.

A szerdai eseményen próbáltuk kérdezni a kormányülésre érkező képviselőket is:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!