A bírósági végrehajtói kar közgyűlésén fel sem merült, hogy leváltsák az előzetesben lévő elnököt, Schadl Györgyöt

2022. december 21. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

December 2-án tartotta közgyűlését a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, de a Hvg.hu értesülései szerint ott fel sem merült, hogy le kéne váltani azt a Schadl Györgyöt az elnöki posztról, aki korrupciós bűncselekmények gyanújával 13 hónapja van előzetesben.

A napirendi pontok között tagdíjemelés, éves beszámoló elfogadása és kisebb hivatali ügyek szerepeltek a közgyűlésen, állította az egyik résztvevő. Az viszont nem került elő napirendi pontként, hogy leváltsák a kamarát behálózó korrupciós vádak miatt is letartóztatott Schadlt.

A tisztségéből kétharmados többséggel visszahívható lenne az elnök, de ilyen napirendet senki nem javasolt. Az elnöki teendőket jelenleg Lukács Tamás alelnök végzi, ő hívta össze a közgyűlést is.

Ezen Lukács mintegy mellékesen ismertette: a négytagú elnökség képes ellátni az elnöki teendőket, és egyelőre ez így marad a 2023 szeptemberében esedékes, teljes tisztújításig.

Az, hogy Schadl maradt, a kormányzatnak sem tetszik, legalábbis erre utal Répássy Róbert államtitkár válasza, amelyet az LMP-s Keresztes László Lórántnak címzett: „Sajnálattal értesültünk róla, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 2022. december 2-án közgyűlést tartott, de az elnök visszahívása, vagy tisztújítás nem szerepelt a napirendjén.”

A végrehajtói kar elnöke tavaly november óta ül börtönben. A Schadl–Völner-ügy tavaly december 7-én robbant ki. Völner Pál volt igazságügyi államtitkár a gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Ez töredéke annak, amit a gyanú szerint Schadl keresett azzal, hogy Völnernél közbenjárva elérte, hogy az általa megadott személyek kapják meg bírósági végrehajtói kinevezésüket. A gyanú szerint hét érintett végrehajtó összesen 884 millió forint kenőpénzt fizetett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökének.

Völner és Schadl ellen október végén emeltek vádat, Völner Pálra nyolc, Schadl Györgyre tíz év börtönt kért az ügyészség. A Schadl–Völner-ügynek a vádirat szerint összesen huszonkét vádlottja van, a bírói végrehajtói kar elnökén és a volt igazságügyi államtitkáron kívül még húsz ember.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!