Gulyás szerint lehet, hogy a Roszatom helyett egy projektcég viszi tovább Paks II.-t

2023. április 20. – 09:35

frissítve

Gulyás szerint lehet, hogy a Roszatom helyett egy projektcég viszi tovább Paks II.-t
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ha csütörtök, akkor újabb kormányinfó. Most Gulyás Gergely például arról beszélt, az árstopok június 30-ig biztosan maradnak, a boltokat akciókra kötelezik, a Roszatom helyett pedig egy projektcég viheti tovább Paks II.-t.

A csütörtöki kormányinfó legfontosabb állításai:

  • Gulyás Gergely szerint lehet, hogy a Roszatom helyett egy projektcég viszi tovább Paks II.-t.
  • Június 30-ig a kormány meghosszabbította az árstopokat.
  • A kormány akciók meghirdetésére kötelezi az üzleteket. A termékeket húsz kategóriába kell majd sorolni (húsok, zöldségek stb.), és az érintett kategóriák mindegyikében mindig legalább egy terméknek akciósnak kell majd lennie, az akciós termékek körének pedig hetente változniuk kell. A kisboltok a terv szerint mentességet kapnak.
  • Az aszálykárok enyhítésére idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés, ennek költségeit a kormány átvállalja. Ez közel tízmilliárdjába kerül a kormánynak.
  • Bár a kormány több mezőgazdasági termék importját megtiltotta Ukrajnából, Magyarországon keresztül azért lehet majd szállítani, ezeket a szállítmányokat az egész ország területén nyomon követik majd valamilyen módon.
  • A mikrovállalkozások ezután 70 forintot fizetnek majd kilowattonként az átlagfogyasztás felett.
  • Nincs arra utaló adat a magyar kormány kezében, hogy az Egyesült Államok magas rangú magyar kormánytisztviselőket hallgatott volna le.
  • Amíg a Fidesz van kormányon, nem lesz legális a marihuána.
  • Gulyás még támogatná is a „ruszkik, haza!” feliratú plakátkampányt, csak épp szerinte „késtek 60 valahány évet”. A miniszter szerint ez a plakátkampány most háborúpárti, de ha 1956-ban lett volna, akkor már inkább Magyarország függetlenségét szolgálta volna.

A 444 azzal kapcsolatban kérdezte Gulyást, hogy 2015-ben jött létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda, ami a kormánykommunikációról dönt. Mi az oka annak, hogy a minisztérium rendszeresen nem tájékoztatja alaposan a közvéleményt arról, hogy milyen újságokban mennyi pénzért reklámoznak? (Összehasonlíthatatlanul több ilyen állami pénz megy a kormánypárti lapoknak, mint a tőlük függetlenül működő, a kormánnyal kritikus médiumokhoz. Több hetilap is beperelte a kormányt a médiapiacot torzító magatartása miatt.)

Gulyás azt mondta, meg szokták ezeket írni. (Ehhez képest gyakran évekig kell pereskedni, hogy kiderüljenek a számok.) Gulyás azt mondta, szerinte olvasottság, nézettség alapján szoktak erről dönteni. (Valójában jó pár olyan médiumban is reklámoznak közpénzből, aminek nagyon alacsony az olvasottsága, és nehezen indokolható mással a kormány reklámja, mint azzal, hogy anyagilag támogasság az egyébként piaci alapon nem életképes, viszont a kormány érdekeit maximálisan kiszolgáló médiumokat.)

Arra a kérdésre, hogy szempont-e a hirdetések odaítélésénél, hogy az adott csatorna mennyire tartja be a törvényeket, azt mondta Gulyás, hogy akár még kizáró ok is lehet. (Egyes kormánypárti csatornák nem hajtanak végre olyan jogerős bírósági ítéleteket, amik arra kötelezik őket, hogy a rengeteg valótlan tartalom után helyreigazítást közöljenek.)

Gulyás azt mondta, konkrétan ilyen ügyet nem ismer, de ha jogerős bírósági döntés van arról, hogy helyreigazítást kell közölni, akkor azt meg kell tenni, szerinte ez egyértelmű.

Mi a véleménye a kormánynak a lombkoronasétányok szaporodásáról? – kérdezték Gulyást, aki azt felelte: „Az a fontos, hogy a lombok között legyen csak lombkoronasétány, ez kulcsfontosságú.”

Nem szankcionálja sehogy a magyar kormány, ha egy állampolgár panaszt tesz a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel.

Nemrég fogadta el a parlament a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslatot, amit Varga Judit igazságügyi miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyez közösen. Az új törvény többek között szabályozza, hogyan lehet anonim módon bejelentést tenni, ha valaki korrupciót tapasztal, de belekerült egy olyan rész is, ami alapján a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel is lehet majd bejelentést tenni.

Ennek értelmében ezentúl azok ellen is panaszt lehet majd tenni az állami és önkormányzati szerveknél, akik késégbe vonják:

  • a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét;
  • vagy a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

A második pont a kormány által képviselt LMBTQ-ellenes vonalba is jól illeszkedik. A születési nemnek megfelelő önazonosság kérdése a gyermekvédelmi törvénynek nevezett, „genderlobbi”-ellenes, homofób elemeket tartalmazó jogszabály egyik fontos része. Emiatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a kormány azonban – eddig nem tisztázott irányba – tovább szigorítaná a törvényt ősszel.

Pontosan hogy módosították Paks II. szerződéseit? – kérdezték a minisztert. Gulyás szerint nincs olyan változás, ami az építkezés lényeges paramétereit érinti (ár, kamat stb.), ezek változatlanok maradtak, csak technikai módosítások voltak, mondta a miniszter.

Történt akkor változás a fővállalkozó, kivitelező személyében, „tehát hogy nem a Roszatom, hanem valamilyen projektcég lesz a kivitelező?” – kérdezték Gulyást, aki azt mondta: itt „például igen”, azaz ebben lehet (vagy van) változás.

Gulyás szerint az új szerződés szövegét egy bizottság fogja engedélyezni, de Gulyás nem tudta megmondani, ez mikor történik meg.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A miniszter szerint a néhány napja bejelentett amerikai szankciók bevezetése után a magyarországi kivonulását megkezdő orosz beruházási bank nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. Az orosz bankra sok magyar és nemzetközi szereplő is kémbankként hivatkozik.

– mondta a miniszter. Oroszország jelenleg gazdasági értelemben parterünk, akkor lehetne a barátunk, ha betartaná a nemzetközi jogi megállapodásokat.

Gulyás szerint nem tudjuk, mi történne, ha Ukrajna nem kapna nyugati fegyvereket és pénzt. Nem tudjuk, hogy ekkor mi lenne az orosz hadicél – mondta. Bizonytalan, hogy ilyen esetben hol lennének a frontvonalak.

Miért zárták le 24 napra a Kossuth teret?, kérdezték Gulyást, aki azt felelte: „Le lenne zárva a Kossuth tér?” A miniszter szerint egyébként a színpadépítés miatt bizonyos területeket le kell zárni, a füves területeket pedig le kell fedni.

Több mint négyezer tanár jelezte, hogy ha elfogadják a státusztörvényt, akkor beadja a felmondását. Gulyás egyrészt hangsúlyozta, hogy ez a 3 százaléka az aktív pedagógusoknak. De szerinte addig nem érdemes a státusztörvény hatásáról beszélni, amíg a törvénytervezetet be nem nyújtják a parlamentnek.

Amíg a Fidesz van kormányon, addig nem fogják legalizálni a marihuánát Magyarországon, mondta Gulyás arról, hogy csütörtökre a Kétfarkú Kutya Párt demonstrációt szervez a legalizálás mellett.

„Céljaink vannak, nem dátumunk”, mondta Gulyás a Telexnek arról, mikor várható a svédek NATO-csatlakozási kérelmének ratifikációja. Az ügy egyelőre a párbeszédnél tart, erre a beszélgetésre nyitott a kormány a miniszter szerint.

„Önök ezen ironizálnak, és azt sem vitatom, hogy ez ne lenne indokolt”, de valóban van a Fidesz-frakcióban vita a svédekről, de „nem gondolom azt, hogy a kormány ne járna sikerrel”, és a frakció ne támogatná a kormány támogatási javaslatát.

Hogy éli meg a miniszterelnök és a kormány, hogy a frakció ezt a javaslatot hátráltatja? – kérdezte a Telex, mire Gulyás azt mondta, itt nem arról van szó, hogy a frakció olyat jelzett, hogy egy azonnali szavazásnál ne szavaznák meg a támogatást, csak az ellenérveiket dobták be.

A Telex arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy a két évvel ezelőtt leégett encs-fügödi iskola miért nem épült újra. A miniszter szerint kellett idő a tervezésre és hasonlókra, reméli, minél hamarabb újjáépül az iskola, az ügyben legkésőbb májusban döntést hoz a kormány.

Orbán Viktor és több kormánytag is többször mondta korábban, hogy „fake newsnak” nem adnak interjút, így szerelik le több sajtótermék interjúkérelmét. Az amerikai Fox Newsnak 787,5 millió dollárt kell fizetnie, mert álhíreket terjesztett, nekik akkor adnak a jövőben interjút? (Szijjártó Péter külügyminiszter például előszeretettel ad nekik interjút, Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs pedig épp szerdán adott interjút a csatornának.) Gulyás válasza: nála most nem áll interjúkérelem.

Lehet árfelhajtó hatása annak, hogy megtiltották az ukrán mezőgazdasági termékek importját, ismerte el Gulyás.

Mitől háborúpárti a „Ruszkik, haza!” feliratú plakátkampány?, kérdezték Gulyást, aki annyit mondott, 1956-ban az ilyen kampány jól jött volna, és akkor nem háborúpárti lett volna, hanem Magyarország függetlenségét szolgálta volna.

Gulyás szerint két út van: tűzszünet, amivel megszűnik az öldöklés, de a tűzszünet azért nem jelenti elismerését a jelenlegi frontvonalak által szabott határoknak, mondta. Aztán van egy másik út, amin folytatódik a háború egészen addig, amíg a nemzetközi jogban meghatározott eredeti határok vissza nem állnak. „Ha valaki emellett a második mellett áll ki, akkor az hónapokig vagy évekig a háború mellett áll ki”, mondta.

A kisboltok mentességet kapnak a kötelező akciózások alól, lesz egy árbevétel szint, ami alatt ez az intézkedés nem fog a boltokra vonatkozik, de a részletek majd később jönnek, mondta Szentkirályi Alexandra.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Nagyon fontos, hogy a pedagógusok megfelelő körülmények között oktathassanak. A terv az, hogy 2025-től bruttó 800 ezer forintot kereshessenek a magyar pedagógusok, de a milliókat kereső baloldali EP-képviselők ez ellen küzdenek Brüsszelben. A kormány EU-s pénzből emelné a tanárok bérét; ha az unió korrupciós és jogállamisági kifogásai miatt nem jön megfelelő mennyiségű pénz az EU-ból, kétséges, hogy lesz-e emelés.

A státusztörvény védelmében Gulyás elmondta, hogy a diákok érdeke az, hogy csak félévkor és év végén távozhassanak tanárok, év közben ne.

Nem merült fel a kormányban, hogy más termékekre is kiterjesszék az árstopokat, mondta Gulyás.

Nincs arra utaló adat a magyar kormány kezében, hogy az Egyesült Államok magas rangú magyar kormánytisztviselőket hallgatott volna le. Nincs ilyen információjuk, és erre utaló irat nem szivárgott ki a Pentagonból – mondta a miniszter.

Karácsony Gergely főpolgármester budapesti túlélőcsomagjával kapcsolatban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy szerinte Tarlós Istvántól nagy megtakarításokat örökölt a főváros, most meg már csődről beszélnek. Azt is látják, hogy Gyurcsány Ferenc ráparancsolt Karácsony Gergelyre, a főpolgármester pedig engedelmeskedik neki.

Mi a következménye, ha a főváros nem fizeti be a vitatott 25 milliárdos adót? – érkezett az ATV kérdése. Erre nem válaszolt Gulyás. A Lánchíd esetén akkor fizeti ki a kormány az ígért pénzt, ha a főváros betartja az előírt kötelezettségeket.

Ha az év végére egy számjegyűre csökkentik az inflációt, akkor talán jövő év elején kézzelfogható, kedvező helyzet alakulhat ki az építőiparban is, találgatta Gulyás.

Gulyás támogatná a plakátkampányt, csak épp „késtek 60 valahány évet”, mondta a miniszter arról, hogy „Ruszkik, haza!” feliratokkal ellenplakátkampányt indított a Nyugati Pályán nevű csoport amerikai pénzből.

A kormány akciók meghirdetésére kötelezi az üzleteket – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A termékeket húsz kategóriába kell majd sorolni (húsok, zöldségek stb), és az érintett kategóriák mindegyikében mindig legalább egy terméknek akciósnak kell majd lennie, az akciós termékek körének hetente változniuk kell.

Az adott akciós termékeket az akciót megelőző 30 nap átlagos áránál legalább 10 százalékkal olcsóbban kell majd árulni. És ezt hetente meg kell tenniük az áruházaknak. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre. Legkésőbb június 1-jén vezetik be ezt a rendszert, de a részleteket még ki kell dolgozni. Főként a nagy áruházakra fog vonatkozni az előírás, a kisebb boltokra nem.

Közel tízmilliárd forintba kerül a kormánynak, hogy átveszi az öntözési feladatokat, mondta Gulyás.

Bár még van teendő a kormányszóvivő szerint. Úgy véli, januárban tetőzött az infláció itthon. Ameddig van háború és vannak szankciók, addig a magas infláció is velünk marad. Brüsszel viszont újabb és újabb szankciós intézkedéseket hoz. Az árstopok bevezetése óta több mint hatezer üzletet ellenőrzött a hatóság, hogy betartják-e az árstopokra vonatkozó előírásokat. Nem tűrik a trükközést, és nyerészkedni sem lehet.

A korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozások ezután 70 forint per kilowattot fizetnek majd az átlagfogyasztás felett, jelentette be Gulyás.

A kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme miatt tiltotta meg több mezőgazdasági termék importját Ukrajnából, ez június 30-ig tart a jelenlegi döntések szerint. Magyarországon keresztül azért lehet majd szállítani, a tranzitszállítmányok „zárt kapnak” majd a határon, és az egész ország területén nyomon lehet majd ezeket a szállítmányokat követni, „élő erővel”, mondta Gulyás.

A tavalyi aszálykárok után kialakult helyzetről Gulyás azt mondta, azt idén mérsékelni akarják, ezért a mezőgazdasági öntözés idén ingyenes lesz, ennek költségeit a kormány átvállalja.

Június 30-ig a kormány meghosszabbította az árstopokat, jelentette be Gulyás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!