Megkérdezték Gulyást a médiapiac kormány általi súlyos torzításáról is

2023. április 20. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

A 444 azzal kapcsolatban kérdezte Gulyást, hogy 2015-ben jött létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda, ami a kormánykommunikációról dönt. Mi az oka annak, hogy a minisztérium rendszeresen nem tájékoztatja alaposan a közvéleményt arról, hogy milyen újságokban mennyi pénzért reklámoznak? (Összehasonlíthatatlanul több ilyen állami pénz megy a kormánypárti lapoknak, mint a tőlük függetlenül működő, a kormánnyal kritikus médiumokhoz. Több hetilap is beperelte a kormányt a médiapiacot torzító magatartása miatt.)

Gulyás azt mondta, meg szokták ezeket írni. (Ehhez képest gyakran évekig kell pereskedni, hogy kiderüljenek a számok.) Gulyás azt mondta, szerinte olvasottság, nézettség alapján szoktak erről dönteni. (Valójában jó pár olyan médiumban is reklámoznak közpénzből, aminek nagyon alacsony az olvasottsága, és nehezen indokolható mással a kormány reklámja, mint azzal, hogy anyagilag támogasság az egyébként piaci alapon nem életképes, viszont a kormány érdekeit maximálisan kiszolgáló médiumokat.)

Arra a kérdésre, hogy szempont-e a hirdetések odaítélésénél, hogy az adott csatorna mennyire tartja be a törvényeket, azt mondta Gulyás, hogy akár még kizáró ok is lehet. (Egyes kormánypárti csatornák nem hajtanak végre olyan jogerős bírósági ítéleteket, amik arra kötelezik őket, hogy a rengeteg valótlan tartalom után helyreigazítást közöljenek.)

Gulyás azt mondta, konkrétan ilyen ügyet nem ismer, de ha jogerős bírósági döntés van arról, hogy helyreigazítást kell közölni, akkor azt meg kell tenni, szerinte ez egyértelmű.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!