Négy hetilap bepereli a kormányt

2023. március 17. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

A médiapiac torzítása és a hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt készül perelni a kormányt a Magyar Narancs, az Élet és Irodalom, a Jelen és a Magyar Hang – írja a Kreatív. A Helsinki Bizottságnál dolgozó ügyvéd, Tóth Balázs segítségével most azt vizsgálják, hogy milyen fórumokon lehet hatékonyan eljárást elindítani.

„Ennek lesz egy európai szintű kezdeményezése, vagyis eljárást indítunk az Európai Versenyhivatalnál” – mondta az akciót kezdeményező Magyar Hang lapigazgatója, Lukács Csaba. A magyarországi bíróságokon való perindításról úgy fogalmazott: „nincsenek nagy reményeink, de úgy érezzük kötelességünk ennek kezdeményezése is”, valamint a versenyhivatalt is megkeresik.

A kezdeményezést a médiapiaci lapnak azzal indokolta: „omlik össze a magyar sajtó egyik oldala, a másik oldal sokmilliós hirdetési összegekből tud gazdálkodni (…) Az adófizetők pénze támogatja az egyik oldalt, miközben a másik lassan hal éhen”. Lukácsék több hetilapot megkerestek, mielőtt a négyes összeállt volna, de „volt, aki azt válaszolta, hogy az ügyvédjei tanácsára” a kapcsolatfelvételtől, egy közös kávézástól is elzárkózott.

Arról is beszélt a lapigazgató, hogy tanulmányt készítettek a kormányzati hirdetési szokásokról, de „nemcsak az állami, hanem a piaci hirdetéseket is számoltuk”. Alapos statisztikájuk van a 2020-as évről, „közel 500 lap 35 ezer oldalát lapoztam át” – mondta.

Lukács felsorolt négy olyan multit is, amelyek a kutatása szerint a kormányhirdetések gyakorlatát követik: a legnagyobbnak a Stadler vonatgyártót nevezte, amely 39 hirdetést adott fel a Mandínerben, a Figyelőben és a Szabad Földben („akkor is hirdették a vonatjaikat a pandémia idején, amikor mindenki otthon ült”), a francia autógyártó PSA-csoport, a Spar és a Philip Morris.

A lapigazgató nem számít arra, hogy az akciójuk nyomán ezek a cégek majd náluk is hirdetni fognak, „de ha a Stadler központ leordítja a magyarországi központ fejét, és befejezik az egyoldalú hirdetési stratégiát, már megérte”. Emellett bízik abban is, hogy a négy lap képviselőit meghallgatják az Európai Parlamentben, amikor a testület az európai médiaszabadságról szóló törvényt tárgyalja majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!