Gulyás: Nem szankcionálja sehogy a kormány, ha egy állampolgár panaszt tesz a magyar életmód megvédésével kapcsolatban

2023. április 20. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Nem szankcionálja sehogy a magyar kormány, ha egy állampolgár panaszt tesz a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel.

Nemrég fogadta el a parlament a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslatot, amit Varga Judit igazságügyi miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyez közösen. Az új törvény többek között szabályozza, hogyan lehet anonim módon bejelentést tenni, ha valaki korrupciót tapasztal, de belekerült egy olyan rész is, ami alapján a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel is lehet majd bejelentést tenni.

Ennek értelmében ezentúl azok ellen is panaszt lehet majd tenni az állami és önkormányzati szerveknél, akik késégbe vonják:

  • a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét;
  • vagy a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

A második pont a kormány által képviselt LMBTQ-ellenes vonalba is jól illeszkedik. A születési nemnek megfelelő önazonosság kérdése a gyermekvédelmi törvénynek nevezett, „genderlobbi”-ellenes, homofób elemeket tartalmazó jogszabály egyik fontos része. Emiatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a kormány azonban – eddig nem tisztázott irányba – tovább szigorítaná a törvényt ősszel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!