Ezután sem éri meg jelenteni a korrupciót, mondják civilek az új panasztörvényről

2023. április 11. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden fogadta el a parlament a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről és a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló szóló törvényjavaslatot. A jogharmonizációs célú törvényjavaslat egyebek mellett szabályozza az úgynevezett belső visszaélés-bejelentési rendszert, amelynek révén a köz- és a magánszférában foglalkoztatottak a tapasztalt jogsértéseket bejelenthetik, írja az MTI.

A K-Monitor, a TASZ és a Transparency International Magyarország közös közleményében azt írta a törvényjavaslatról még a szavazás előtt, hogy továbbra sem kapják meg a korrupciót bejelentők az őket megillető védelmet, miközben bejelentésükkel akár az egzisztenciájukat is kockáztatják a közjó érdekében. Ezáltal az állam lemond egy fontos korrupcióellenes eszköz érdemi használatáról.

Azt is kifogásolják, hogy az újságírói forrásvédelemre hivatkozva a törvényjavaslat megpróbálja kiüresíteni az EU-s irányelv azon passzusát, amely védelmet nyújt azok számára, akik a sajtóhoz fordulva számolnak be valamilyen visszaélésről. A törvényjavaslat lényegében semmilyen garanciát nem nyújt arra, hogy a bejelentett visszaéléseket ténylegesen kivizsgálják, írták.

A most elfogadott törvényjavaslat uniós vállalásokra és jogharmonizációs kötelezettségekre hivatkozva változtat a közérdekű bejelentéseket érintő 2014-es szabályozáson. A vonatkozó európai uniós irányelvet 2021 decemberéig kellett volna átültetni a hazai jogba, ez azonban elmaradt, ami miatt az Európai Bizottság előbb kötelezettségszegési eljárást, majd pedig pert is indított Magyarország ellen, írja a K-Monitor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!