„Ruszkik, haza!” – ellenplakátkampányt indított a Nyugati Pályán nevű csoport amerikai pénzből

2023. április 11. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz csapatok Ukrajnából történő kivonását sürgető óriásplakátok jelentek meg a napokban országszerte. A Telex munkatársai Gyulán, Egerben és Miskolcon is láttak ilyen hirdetéseket:

Fotó: Haász János / Telex
Fotó: Haász János / Telex

A plakáton látható felirat szerint a kampány a Nyugati Pályán nevű Facebook-csoport megbízásából készült, és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta. Az oldal célja, „hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője, az, hogy merre, milyen pályán haladunk. Mi úgy gondoljuk, Magyarország a Nyugathoz tartozik, és a jövőben is a nyugati pályán érdemes folytatnia. Ehhez szolgáltatunk érveket, és erről szeretnénk meggyőzni minél több magyart.”

Az oldalt az USA budapesti nagykövetségének támogatásával a FLOW PR (Splendidea Communications Kft.) kommunikációs ügynökség üzemelteti. Az Ad Library adatai szerint 138 millió forintot költöttek Facebook-hirdetésekre 2019 óta, ezzel a tizenharmadik helyet foglalják el a legnagyobb magyar politikai-közéleti hirdetők listáján.

Más formátumban kitett plakát Pécsen – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Más formátumban kitett plakát Pécsen – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A kormányzat hivatalos kommunikációja az azonnali tűzszünetre és a békepártiságra épül. A parlament kormánypárti többsége március 31-én megszavazott egy nyolcpontos határozatot, amelyben elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez. Elítélik továbbá az uniós szankciókat, amelyeket egyébként Orbán Viktor is megszavazott Brüsszelben.

A szavazás adatai szerint a Mi Hazánk Mozgalom, Momentum és a Párbeszéd képviselői mellett a DK-s Dávid Ferenc, Hadházy Ákos, valamint a KDNP-s Latorcai János sem támogatta a javaslatot. A DK-frakció többi képviselője, az MSZP, az LMP és a Jobbik képviselői nem szavaztak. Latorcai később azt mondta, tévesen szavazott.

A kormányzati propaganda több tízmilliárd forintot emészt fel évente, erről itt írtunk részletesen>>>

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!