Latorcai János: Sajnálatos módon tévesen szavaztam a békepárti javaslatról

2023. április 3. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken döntött az Országgyűlés a Fidesz békepártinak nevezett határozati javaslatáról. 130 kormánypárti képviselő támogatta az előterjesztést, 24-en nemmel szavaztak. Meglepetésre köztük volt az ülést vezető KDNP-s Latorcai János is, aki gombnyomásával még a saját pártja szerint is a háborúpárti oldalra sodródott. A szavazás után megkérdeztük, miért nem támogatta pártja javaslatát.

„Sajnálatos módon ülésvezetés közben tévesen szavaztam, melyet rögtön észrevettem és az ülésvezetés befejezését követően ezt azonnal levélben, hivatalos úton jeleztem az Országgyűlés Jegyzői Irodája számára”

– írta Latorcai a Telexnek.

Ahogy azt megírtuk, a Magyar Nemzet és az Origo név szerint is listázta azokat a képviselőket, akik nemmel szavaztak. A Mi Hazánk Mozgalom, a Momentum és a Párbeszéd képviselői mellett a DK-s Dávid Ferenc és a független Hadházy Ákos sem támogatta a békepártinak nevezett előterjesztést. Nemmel szavazott rajtuk kívül Latorcai is, az ő neve azonban nem került fel a háborúpárti képviselők listájára a kormánypárti média cikkeiben.

A DK, az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői nem vettek részt a szavazáson, mint ahogy Orbán Viktor sem, mert a Vatikánba utazott.

A nyolcpontos határozatban az Országgyűlés kifejezte elkötelezettségét a béke mellett,

elítélte Oroszország katonai agresszióját, és elismerte Ukrajna jogát az önvédelemhez.

Elítélték továbbá az uniós szankciókat, amelyeket egyébként Orbán Viktor is megszavazott Brüsszelben. A határozat szerint a szankciók nem csillapították a háborút, és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre. Azt kérik a kormánytól a képviselők, hogy továbbra is segítse az Ukrajnából menekülteket, míg a brüsszeli döntéshozóktól azt várják, hogy ne hozzanak újabb energetikai szankciókat, mert „elfogadhatatlan, hogy Európa, és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője”.

„Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja. Teljes jogú tagként és szuverén államként Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében” – olvasható a dokumentumban, amelyben az Országgyűlés felszólítja a magyar közéleti szereplőket is, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól, amelyek Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.

Orbán Viktor péntek reggel arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy a határozati javaslattal felkínálták a lehetőséget a baloldalnak, hogy „a háborúpárti pozícióból átjöjjön a békepárti pozícióba.” A miniszterelnök szerint azonban kormánypártok és az ellenzéki pártok pozíciója is világos a kérdésben: a kormánypártok békepártiak, a baloldal háborúpárti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!