Megszavazták a Fidesz békepárti javaslatát, hogy háborúpártinak nevezhessék az ellenzéket

2023. március 31. – 11:23

Megszavazták a Fidesz békepárti javaslatát, hogy háborúpártinak nevezhessék az ellenzéket
A határozati javaslatról szóló szavazás eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 31-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta az Országgyűlés a Fidesz békepártinak nevezett határozati javaslatát péntek délelőtt. 130 képviselő nyomott igen gombot, 24-en nemmel szavaztak, Orbán Viktor nem vett részt az ülésen. A szavazás adatai szerint a Mi Hazánk Mozgalom, Momentum és a Párbeszéd képviselői mellett a DK-s Dávid Ferenc, Hadházy Ákos, valamint a KDNP-s Latorcai János sem támogatta a javaslatot. A DK-frakció többi képviselője, az MSZP, az LMP és a Jobbik képviselői nem szavaztak.

A nyolcpontos határozatban az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett,

elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.

Elítélik továbbá az uniós szankciókat, amelyeket egyébként Orbán Viktor is megszavazott Brüsszelben. A határozat szerint a szankciók nem csillapították a háborút, és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre. Azt kérik a kormánytól a képviselők, hogy továbbra is segítse az Ukrajnából menekülteket, míg a brüsszeli döntéshozóktól azt várják, hogy ne hozzanak újabb energetikai szankciókat, mert „elfogadhatatlan, hogy Európa, és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője”.

„Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja. Teljes jogú tagként és szuverén államként Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében” – olvasható a dokumentumban, amelyben felszólítja az Országgyűlés a magyar közéleti szereplőket is, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól, amelyek Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz–KDNP balatonfüredi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Országgyűlés elé terjesztik ezt a politikai határozatot, amelyben tisztázzák a kormánypártok álláspontját az orosz-ukrán háborúról.

Orbán: Felkínáltuk a lehetőséget a baloldalnak, hogy átjöjjön a békepárti pozícióba

Több párthoz hasonlóan az MSZP is módosító javaslatot nyújtott be az előterjesztéshez. A szocialisták azt szerették volna, hogy arról az ENSZ-állásfoglalásról döntsön az Országgyűlés, aminek az egyik előterjesztője Magyarország nevében Szijjártó Péter volt, és amit megszavazott a magyar kormány. „Ha ugyanezt behozzák, amit az ENSZ-közgyűlésen javasoltak, nagy örömmel fogjuk támogatni” – mondta Harangozó Tamás pár hete a parlamentben. Az ENSZ állásfoglalása kiállt Ukrajna területi szuverenitása mellett, és felszólította Oroszországot, hogy hagyja el Ukrajnát.

„Ez a magyar Országgyűlés, ne akarjanak nemzetközi állásfoglalást behozni. A magyar Országgyűlés határozata kizárólag a magyar álláspontot képviseli”

– reagált Kocsis Máté a szocialista képviselőnek. A Fidesz frakcióvezetője szerint teljesen más szemszögből áll a kérdéshez a kormány és az ellenzék: a kormány a magyar álláspontot képviseli, az ellenzék nemzetközi állásfoglalást szeretne elfogadni.

Orbán Viktor arról beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban, hogy az uniós vezetők továbbra is háborúpárti álláspontot képviselnek, mert azt gondolják, ez az erkölcsileg helyes lépés. Magyarország azonban kivétel a miniszterelnök szerint, mert mi nem a háború mellett, hanem a béke mellett foglalunk állást.

Azt mondta, a kormánypártok és az ellenzéki pártok pozíciója is világos a kérdésben: a kormánypártok békepártiak, a baloldal háborúpárti. „Ez a határozati javaslat egy jó alkalom lehetett volna számukra, ahol egy értelmes vita után, a nemzeti egység érdekében feladják a háborúpárti álláspontjukat, és csatlakoznak a békepárti táborhoz, amit a kormánypártok képviselnek” – fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette:

„Mi felkínáltuk most a lehetőséget a baloldalnak, hogy a háborúpárti pozícióból átjöjjön a békepárti pozícióba.”

Mindezzel egyértelműen jelezte Orbán, hogy az oltásellenes baloldal után jön a háborúpárti baloldal szlogen a következő hónapokban.

Gréczy Zsolt: A Fidesz azt csinálja, amit annak idején Rákosi Mátyás tett

A javaslat március eleji parlamenti vitájában a párbeszédes Szabó Tímea fideszes álbéke javaslatnak nevezte a határozatot. Szerinte ugyanis nem lehet azonos orosz és ukrán felelősségről beszélni, miután Oroszország kezdte a háborút egy független ország megtámadásával.

A Párbeszéd módosító javaslatában rögzítette volna, hogy a háborúért egyedül Oroszország és Vlagyimir Putyin a felelős.

A DK-s Gréczy Zsolt arról beszélt, a békepárti javaslat valójában arról szól, hogy hogyan folytatódhat a háború. Az Orbán-kormány ezzel a határozattal – ahogy az elmúlt évben minden megnyilatkozásával – látszólag a békéről beszél, valójában azonban az orosz érdekeket szolgálja – fogalmazott a DK képviselője. A Fidesz ugyanazt csinálja szerinte, amit annak idején Rákosi Mátyás tett, aki a békéről beszélt, miközben Sztálint támogatta. A DK békepárti Gréczy szerint: azt akarják, hogy a NATO és az EU megerősödjön, Ukrajna pedig visszakapja területi szuverenitását. A párt saját hétpontos javaslatot nyújtott be a parlamentnek.

A jobbikos Lukács László György úgy fogalmazott, pártja „a vatikáni felfogású igazságos békét” támogatja. Igazságos és tartós béke nincs anélkül szerinte, hogy a megszálló orosz csapatok ne vonulnának vissza az ő területükre. „Amit önök javasolnak, az nem más, mint Putyin békéje” – mondta a fideszes képviselőknek a Jobbik frakcióvezetője. Márpedig szerinte a NATO és az Európai Unió fogja megvédeni Magyarországot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!