Nobel-békedíjat adna az ellenzék Szijjártónak, ha kiüldözi az oroszokat Ukrajnából

2023. március 6. – 14:56

frissítve

Nobel-békedíjat adna az ellenzék Szijjártónak, ha kiüldözi az oroszokat Ukrajnából
Szijjártó Péter napirend előtt szólalt fel a parlamentben – Fotó: Borsos Mátyás / KKM

Másolás

Vágólapra másolva

Európa háborús pszichózisban van, emberéleteket nem lehet fegyverszállítással és szankciókkal menteni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben. Az ellenzéki képviselők szerint viszont csak akkor lesz béke, ha Oroszország kivonul Ukrajnából, Toroczkai László pedig úgy gondolja, Ukrajnának le kell mondania egyes területeiről. A jobbikos Lukács László az igazságos békéről, az MSZP-s Harangozó Tamás az ENSZ állásfoglalásáról beszélt napirend előtt, a DK-s Arató Gergely és a párbeszédes Szabó Tímea pedig kiküldené Moszkvába Szijjártót, hogy felszólítsa az orosz vezetést, vonuljanak ki Ukrajnából. Napirend előtt vitázott a háborúról és a békéről a külügyminiszter és az ellenzék.

„A 25. órában vagyunk ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy az orosz–ukrán háború is világháborúvá váljon” – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Szijjártó Péter a parlamentben. A külgazdasági és külügyminiszter szerint földrajzilag egy regionális háborúról van szó, de annak hatásai világszintűek.

„Európa és a transzatlanti térség egyértelműen háborús pszichés állapotban van”

– jelentette ki. Brüsszelben azt tapasztalja, hogy sokan versenyként fogják fel, hogy az USA vagy Európa küld-e több fegyvert Ukrajnának. A brüsszeli bürokraták elfelejtik szerinte, hogy Ukrajnában európai emberek halnak meg, és a háború összes negatív hatása közvetlenül és azonnal jelentkezik Európában.

Elkerülhetetlen az USA és Oroszország tárgyalása

Arról beszélt, hogy mi, magyarok, itt a szomszédságban tisztában vagyunk a háború minden veszélyével és veszteségével, hiszen kárpátaljai magyarok is meghaltak már a fronton, és brutális eszközökkel sorozzák be őket. Ellenben arról nem tudunk – folytatta Szijjártó –, hogy németek, csehek vagy belgák haltak volna meg a fronton.

„Minket senki ne oktasson ki támogatásból vagy elkötelezettségből. Mi nem vagyunk felelősek a szomszédságban kitört háborúért, ez nem a mi háborúnk.”

A külügyminiszter szerint a háborúnak vesztesei lehetnek, és senki nem győzhet. Úgy fogalmazott, a nemzetközi közösség feladata az emberéletek mentése lenne. Márpedig szerinte embereket nem lehet fegyverszállítással és szankciókkal megmenteni. Csak békével van rá esély, a békéhez viszont tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

„Ne tévesszen meg a transzatlanti buborék háborús pszichózisa”

– mondta Szijjártó, hozzátéve: a világ országainak döntő többsége békét akar. A békéhez tárgyalások kellenek, a tárgyalásokhoz pedig fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat. Elkerülhetetlen szerinte, hogy az USA és Oroszország között közvetlen egyeztetések, érdemi tárgyalások legyenek.

Arról is beszélt a külügyminiszter, hogy miközben Magyarország befogadja az Ukrajnából menekülőket és humanitárius segítséget nyújt, újabb és újabb provokációk, jogfosztások érik a kárpátaljai magyarokat. Miközben 1247 magyar iskolába és óvodába fogadtak már be Ukrajnából menekült gyerekeket, addig szeptembertől Ukrajnában bezárásra ítélik a magyar kisebbségi iskolákat, elveszik az anyanyelven történő érettségizés és egyetemi felvételi lehetőségét, az egyetemektől elveszik az oktatás nyelve megválasztásának lehetőségét.

Azt mondta, Magyarország kiáll a kárpátaljai magyar közösség mellett, és minden nemzetközi fórumot felhasznál annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a kárpátaljai magyaroknak.

Aki nem igazságos békét akar, az akasztófák békéjét akarja

Minden, magyar ajkú kisebbséggel szembeni jogfosztás ellen tiltakozni kell – reagált Szijjártó szavaira elsőként Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője. A békéről azonban már mást gondol már szerinte a kormány és a Jobbik. „Önök azt a békét javasolják, ami nem egy igazságos béke” – fogalmazott. „Ki kell mondani, hogy ruszkik, haza. Az orosz csapatoknak nincs helye az ukrán területeken. El kell hagyniuk azt a területet, amit megszálltak, és agresszorként elvettek az ukrán emberektől.”

„Aki nem igazságos békét akar, az akasztófák békéjét, november 4. békéjét akarja”

– fogalmazott. Aki nem igazságos békét szeretne, az Lukács szerint valójában ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból, amely a biztonságunkat garantálja.

Ungár Péter – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Ungár Péter – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az LMP is kiáll a kárpátaljai magyarok érdekei mellett – mondta Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője. Szerinte azonban nem azt kell nézni, hogy mit mond Nyugat-Európa, hanem a hozzánk hasonló, volt szovjet tagállamokat kell figyelni.

„A V4-es együttműködést feláldozták Oroszország oltárán. (…) Amíg kibeszélünk a kelet-európai kórusból, a saját régiónk árulói leszünk”

– jelentette ki Ungár.

Az LMP társelnöke szerint a kormány nem veszi figyelembe, hogy amíg Oroszország a Szovjetunió örökösének tartja magát, addig folyamatosan ilyen háborúkat fog indítani. Amíg Oroszország Kelet-Európa urának tartja magát, addig Ungár szerint mi nem vagyunk biztonságban. Úgy fogalmazott, őt kevésbé érdekli, mi az az orosz biztonsági sérelem, amelyre hivatkozva megtámadták Ukrajnát. „A magyar érdek szempontjából egy dolog fontos: február 24-én a tankok Moszkvából rossz irányba indultak el” – mondta, hozzátéve: nem lehet azt állítani, hogy a békében egyenlő felelőssége van a megtámadónak és a megtámadottnak.

Az MSZP benyújtja az ENSZ békepárti állásfoglalását

„Ön nem a megélhetésről, a magyar emberek életének megvédéséről beszél, hanem egy álbékebeszédet tartott” – mondta a következőként felszólaló Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője.

„Az ötvenes években Rákosi elvtárs mondott hasonló, a globális békéért harcoló beszédeket, aminek semmi köze nem volt a valósághoz.”

Ha a kormány valóban a békéért küzd, Szabó nem érti, miért nem szólítja fel Szijjártó Lavrovot, hogy Oroszország azonnal fejezze be a háborút, és vonuljon ki Ukrajna teljes területéről. A legnagyobb hazugság szerinte ma azt állítani, hogy azonos felelőssége van a béke helyreállításában Ukrajnának és Oroszországnak. „Ha nem mondja, hogy Vlagyimir Putyin háborús bűnös, akkor ön nem a béke pártján áll” – mondta a külügyminiszternek. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint csak akkor lesz béke, ha az orosz hadsereg azonnal kivonul Ukrajnából, és az orosz háborús bűnösöket – köztük Putyint – elítéli a nemzetközi bíróság.

Az MSZP módosító javaslatot nyújt be a Fidesz–KDNP békepárti határozatához. Azt szeretnék, hogy arról az ENSZ-állásfoglalásról döntsön az Országgyűlés, aminek az egyik előterjesztője Szijjártó Péter volt, és amit megszavazott a magyar kormány. Erről beszélt Harangozó Tamás, az MSZP képviselője. „Ha ugyanezt behozzák, amit az ENSZ-közgyűlésen javasoltak, nagy örömmel fogjuk támogatni” – mondta. Az ENSZ állásfoglalása kiállt Ukrajna területi szuverenitása mellett és felszólította Oroszországot, hogy hagyja el Ukrajnát.

Ha a Fidesz nem fogadja el a módosító javaslatot, akkor Harangozó szerint világossá teszik, hogy „mocskos pártpolitikai játékot csinálnak tízmilliók meneküléséből, százezrek halálából és több ezer civil áldozatból”. Arról is beszélt, hogy az MSZP kiáll a kárpátaljai magyarok mellett, és addig nem támogatják például Ukrajna uniós csatlakozását, amíg nem biztosítják a kisebbségek jogait.

Toroczkai László szerint akkor lesz béke, ha Ukrajna lemond egyes területeiről.

Amikor a trianoni békediktátumot minden nemzetközi jogot sárba tiporva rákényszerítették Magyarországra, akkor vajon Ukrajna vagy bárki más szót emelt-e ez ellen? Szót emelt-e valaha Ukrajna a magyarokért? – hozott egy hasonlatot a Mi Hazánk Mozgalom frakcióvezetője.

Toroczkai szerint ez a háború az USA és Oroszország ütközése, nagypolitikai játszmája, és nem az ukránok és oroszok háborúja. Azt várja a kormánytól, hogy utasítsa el Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. „Ha megszavazzák, önök biztos, hogy nem a béke pártján állnak, mert kiélezik a nagyhatalmi ütközetet, a világháborút” – jelentette ki. A világbékéhez az kell Toroczkai szerint, hogy mondják ki, az ukránoknak is áldozatokat kell hozniuk.

Toroczkai László – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Toroczkai László – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kevesebb árulkodó jel volt az Országgyűlésben, mint hogy Fidesz képviselői végig bólogattak és helyeseltek Toroczkai László finoman szólva szélsőséges hozzászólását hallgatva – mondta Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese. Szerinte a Mi Hazánk kimondja, amit a Fidesz gondol: az orosz érdekek képviseletét. „Mindannyian békét akarunk – folytatta –, de meggyőződésünk, hogy béke egyetlen módon lesz: ha az oroszok kivonulnak Ukrajnából.”

„Külügyminiszter úr, menjen ki Moszkvába a barátaihoz, intézze el azt, hogy az oroszok kivonuljanak Ukrajnából, és nem Barátság-kitüntetést fog kapni, hanem Nobel-békedíjat is.”

Arató szerint az a nemzeti érdek, hogy Magyarország biztonságban legyen. Márpedig ezt a biztonságot a NATO garantálja. A magyar kormányt hazaárulónak nevezte, mert szerinte mindent elkövetnek, hogy gyengítsék a NATO-t. Szégyenletes színjátéknak tartja, hogy a svéd–finn NATO-csatlakozásnál Orbánék az orosz érdekeket szolgálják. Az is nemzeti érdek a DK képviselője szerint, hogy Magyarország egy erős Európai Unió tagja legyen. A kormány azonban folyamatosan uszít a szankciók ellen, és Magyarország uniós kilépését készíti elő.

Toto kutya nem a mi ölünkben ücsörgött

Simicskó István megköszönte Szijjártó Péternek a tájékoztatást, és arról beszélt, igazságos béke nem létezik, minden békéhez kompromisszum kell. A KDNP frakcióvezetője szerint erős a magyar kormány, és Szijjártó sokat dolgozik a békéért, de nem olyan egyszerű a béke megkötése, hogy a magyar külügyminiszter kiutazik Moszkába, és felszólítja Lavrovot, hogy hagyják el Ukrajnát. A volt honvédelmi miniszter hibrid háborúról és testvérháborúról beszélt, na meg arról, hogy mindenben támogatják a magyar kormányt. Az ukrán népet áldozatnak tartja, de Oroszország felelősségéről egy szót nem szólt az ötperces felszólalásában.

Kocsis Máté azt javasolta Szijjártó Péternek, hogy felejtsen el mindent, amit az ellenzéki képviselőktől hallott. A Fidesz frakcióvezetője szerint teljesen más szemszögből áll a kérdéshez a kormány és az ellenzék: a kormány a magyar álláspontot képviseli, az ellenzék nemzetközi állásfoglalást szeretne behozni. „Ez a magyar Országgyűlés, ne akarjanak nemzetközi állásfoglalást behozni. A magyar Országgyűlés határozata kizárólag a magyar álláspontot képviseli” – jelentette ki.

„A parlamenti képviselők egy része elképesztő küzdelmet folytat a lelkiismeretével és az ármányokkal”

– reagált a felszólalásokra Szijjártó Péter.

Egyetlen párt van ugyanis szerinte az Országgyűlésben, amelynek elnöke a saját házában fogadta Oroszország elnökét. „Toto kutya nem a mi ölünkben ücsörgött” – mondta Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin találkozójáról. Arról beszélt, hogy a magyar kormány és a kormánypártok számtalanszor elítélték a háborút, és nem tudja, mi nem érthető ezen az ellenzék számára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!