A pápalátogatás miatt 24 napra lezárták a Kossuth teret, de nem tudni, miért ilyen sokáig

2023. április 19. – 18:57

A pápalátogatás miatt 24 napra lezárták a Kossuth teret, de nem tudni, miért ilyen sokáig
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sem a szervező Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, sem a rendőrség, sem a BKK nem tudott arra választ adni, hogy miért van szükség a Kossuth tér közel egy hónapos, pápalátogatás miatti lezárására, miközben 2021-ben az építésre és a bontásra is elég volt tíz nap. Az ügyben kerestük a látogatásért felelős Semjén Zsoltot is, azonban tőle sem érkezett válasz.

„Nem hajthatnak be a villamosok a Kossuth Lajos térre 2023. április 14-étől, péntektől várhatóan május 7-éig, vasárnapig a Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos építési és bontási munkálatok miatt”

– írja a BKK weboldala. A 2, a 2B és a 23-as villamosok így most hetekig csak az ideiglenesen kijelölt Széchenyi rakpart megállóig járnak, mivel a sínek épp a teret körbeölelő kordonokon belül vannak. Így az átmeneti megállóból gyalog lehet megközelíteni a Jászai Mari teret, pótlóbusz nem jár, nem is lenne sok értelme.

Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz látogatást Budapesten, a három nap alatt több nyilvános és nem nyilvános eseményen is részt vesz majd. A Kossuth téren lesz az egyik legjelentősebb, a látogatáshoz kapcsolódó tömegrendezvény: az egyházfő április 30-án reggel szentmisét tart, a térre sok ezer embert várnak. Hasonlóan, ahogy két évvel ezelőtt is, mikor Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálta a Hősök terén; amin szintén hívek tízezrei – egyes becslések szerint százezren – vettek részt.

Azonban a 2021-es, hasonlóan jelentős esemény előkészítésekor csak 9 nappal Ferenc pápa érkezése előtt zárták le a Hősök terét, és távozása másnapján már vissza is adták.

Épp emiatt fordultunk azzal a kérdéssel a szervezőkhöz, hogy miért volt szükség a Kossuth tér április közepei lezárására, milyen építési munkák zajlanak a téren. Kérdésünkre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata azt írta, hogy „mint minden nagy rendezvény esetében, itt is komoly előkészületekre van szükség. A Kossuth téren megkezdődött a pápai mise helyszínének technikai előkészítése, vagyis az ilyenkor szükséges építkezések és átépítések”. Hozzátették, hogy az ezzel kapcsolatos lezárások az állami szervek illetékességébe tartoznak.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ezért megkerestük a 2023. évi pápalátogatás előkészítésért és lebonyolításért felelős Semjén Zsoltot, azonban választ nem kaptunk. Érdeklődtünk a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK) is: ők visszairányítottak minket a rendezvény szervezőjéhez, illetve a BKK-hoz. A BRFK csak annyit közölt, hogy a várható forgalomkorlátozásokról a később tájékoztatnak. Végül írtunk a BKK sajtóosztályának is, hátha több információjuk van arról, hogy miért volt szükség a tér lezárására már előző hét pénteken. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy őket mikor tájékoztatták a lezárásról, azonban a cikk megjelenéséig tőlük sem érkezett válasz.

Így egyelőre csak a tér széléről lehet figyelni, hogy milyen építményeket húznak fel, illetve milyen munkálatok zajlanak a kordonokkal gyakorlatilag teljesen lezárt Kossuth téren. A villamosok közlekedési rendjéből arra lehet következtetni, hogy a tér legközelebb május 7-én lesz újra átjárható, ekkor vehetik majd birtokba a villamosok és vélhetően a járókelők is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!