Április 28–30-ig jön Budapestre a pápa, találkozik Orbánnal és a fiatalokkal is

2023. február 27. – 12:10

Április 28–30-ig jön Budapestre a pápa, találkozik Orbánnal és a fiatalokkal is
Ferenc pápa látogatása Budapesten 2021-ben – Fotó: Bődey János / Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Április 28–30. között Budapestre látogat Ferenc pápa, jelentette be a Vatikán a hírt. A hivatalos program szerint a pápa mindhárom nap a fővárosban marad, eszerint

  • április 28-án pénteken a Sándor-palota előtt köszöntik a pápát, aki ezután találkozik Orbán Viktorral és Novák Katalinnal;
  • majd a Karmelitában a diplomáciai testülettel;
  • 29-én szombaton a pápa a Papp László Sportarénában találkozik a fiatalokkal,
  • ugyanezen a napon a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban találkozik a menekültekkel és a szegényekkel;
  • Látogatásának zárásaként 30-án délelőtt fél 10-kor a Kossuth téren tart majd szentmisét.

Úgy tudjuk, a pápa kora és egészségügyi állapota miatt nem megy ki majd Budapestről. Ez Ferenc pápa 41. külföldi apostoli útja. Egészségügyi állapota miatt röppentek már fel korábban pletykák a lemondásáról is, azt, hogy ez miért csak pletyka, itt fejtettük ki részletesen: az egyházfő korábbi, így mostani, magyarországi látogatása is azt erősíti, hogy a pápa továbbra is aktív egyházfő.

„A pápa háromnapos útja során menekültekkel és szegényekkel, valamint a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Katolikus Szociális Intézményének gyermekeivel is találkozik”

– fejti ki a Vatikán programja. A pápalátogatás témája az ifjúság lesz. A Kormány közleményében üdvözölte Ferenc pápa látogatását, mint írják: „A Szentatya a béke követe, amire Kelet- és Közép-Európa népeinek nagy szüksége van”.

A hírre a bejelentés után reagált Erdő Péter is, a Főegyházmegye közleménye azt írja, „a Szentatyával való találkozások színhelye Budapesten lesz, ami külön öröm mindannyiunk számára.” Bár különböző médiumokban korábban felmerült Ferenc pápa vidéki látogatása is, ennek az ellenkezőjét erősíti meg a Vatikán és Erdő Péter mellett az MKPK közleménye is, amely azt írja, az egyházfő „korára tekintettel” a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor. Novák Katalin a bejelentésre úgy reagált:

„Örömmel értesültem arról, hogy Ferenc pápa hivatalosan is elfogadta a meghívásomat.”

Ferenc pápa egyszer már járt Magyarországon: 2021. szeptember 12-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét celebrálta, ekkor Szlovákia felé tartó útja előtt állt meg a fővárosban. A pápalátogatásról itt írtunk. Novák Katalin köztársasági elnökként tavaly magánaudiencián a Vatikánban járt a pápánál, és meghívta Budapestre Ferencet.

Az önmagában nagy szó, hogy a pápa két éven belül kétszer is ellátogat Budapestre: arról, hogy pontosan mit is jelent, miért fontos egy pápalátogatás, itt írtunk hosszan. Kitérve ebben a cikkben arra is, hogy nem szabad elfelejteni – bár a magát a kereszténység védőbástyájának tartó kormány gesztusokat tesz a pápa felé, korábban a kormányhoz közeli propagandamédia és Ferenc megszólalásai között egyfajta, ha úgy tetszik, „politikai feszültség” látszott, így a menekültekre, szegényekre fókuszáló pápa látogatása mindenképp jelentőségteljes Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!