Novák Katalin: Elkezdődhet a jövő tavasszal esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése

2022. augusztus 25. – 13:58

Novák Katalin: Elkezdődhet a jövő tavasszal esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése
Fotó: Novák Katalin / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése, miután a katolikus egyházfő magánaudienciáján megerősítette, hogy szándékában áll a látogatás – mondta el a köztársasági elnök csütörtökön Rómában a közmédiának.

Novák Katalin 40 perces magánaudiencián járt a katolikus egyházfőnél, a találkozónak három fő témája volt: a 2023-ban esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása.

Az MTI jelentése szerint a köztársasági elnök elmondta, hogy a találkozón átadott egy hivatalos meghívólevelet Ferenc pápának, és kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra.

A pápa megerősítette, hogy szándékában áll Magyarországra látogatni, így elkezdődhet a pápalátogatás előkészítése – tette hozzá Novák.

Az államfő azt mondta, hogy a szentatya jövő tavasszal érkezhet Magyarországra. Novák Katalin a találkozó második témájára, az ukrajnai háborúra térve ismertette: Ferenc pápával megállapították, hogy „közös érdek” a mielőbbi béke.

„Ferenc pápa a békéért imádkozik, a békéért szólal fel, és megtesz mindent, amire lehetősége van, hogy a béke követe lehessen” – hangoztatta az államfő. Novák Katalin hangsúlyozta: a magyarok is a béke érdekében szólalnak fel és azt szeretnék, hogy mielőbb véget érjen az orosz-ukrán háború. Szavai szerint csütörtöki látogatása a béke iránti elköteleződésünket erősítette meg.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a pápával hosszan beszéltek a családok támogatásáról, a magyar családpolitikáról. Arról, hogy „mi Magyarországon mi mindent tettünk azért, hogy jó legyen gyereket vállalni, gyereket nevelni” – mondta, kiemelve, hogy ezt a szentatya is nagyra értékeli.

Úgy folytatta, hogy hosszasan beszéltek Ferenc pápával a hagyományos családi értékek, a hagyományos családmodell megőrzése melletti kiállás fontosságáról, „főleg most, amikor oly sokan támadják ezeket a hagyományos értékeket”. Novák Katalin azt mondta: büszke rá, hogy Magyarországon kétszeresére nőtt a házasságkötések száma, miközben az abortuszoké a felére csökkent.

„Ferenc pápa is mindenkor kiáll a hagyományos családi értékek mellett” – fogalmazott Novák Katalin. A köztársasági elnök elmondta, Ferenc pápa azt is hangsúlyozta, hogy szükség van női vezetőkre a világban. A katolikus egyházfő egyúttal arra bátorította őt, hogy női államfőként, amikor csak lehetősége van, álljon ki a békéért – ismertette Novák Katalin, aki kitért rá: a szentatya áldását is magáénak tudhatja és – mint mondta – „ezt az áldást viszem haza a magyar embereknek”. Hozzáfűzte: a találkozón szóba került Magyarország segítsége az üldözött keresztények számára, amely missziót „szándékunkban áll folytatni”. A Vatikán támogatja ezt a magyar szándékot – jelezte az államfő.

Korábban írtuk, hogy a köztársasági elnököt augusztus végén fogadja az egyházfő. Novák augusztus 25-én, csütörtökön utazott a Vatikánba, „szeretettel átszőtt ajándékot” vitt a pápának: egy hímzett papi stólát, amin kalocsai, békési szűcsi, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és úri díszítésű motívumok vannak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!