Orbán Viktor a pápánál járt

2022. április 21. – 12:51

Orbán Viktor a pápánál járt
Orbán Viktor és Ferenc pápa – Fotó: Vatikáni Média

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta a magyar miniszterelnököt.

A találkozóról eddig csak képeket közöltek a hírügynökségek. A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban.

A 2022. április 21-i találkozó (éppen ma van Róma 2775. születésnapja) volt Orbán Viktor első hivatalos útja az április 3-i parlamenti választás óta.

Mint később az MTI közölte Orbán Viktor elmondta, hogy arra kérte Ferenc pápát, hogy támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseinket.

Kiemelte: látogatásának különös jelentőséget ad a háború, hiszen a Szentatya közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen. Orbán Viktor kérdésre válaszolta közölte: a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra a következő év során, amire – mint mondta – bíztatóan pozitív választ kapott. Mint emlékezetes, Ferenc pápa tavaly már Budapesten járt, a 34. Eucharisztikus Világkongresszuson.

Orbán Viktor úgy vélte: a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország. Hozzátette: a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés pedig a családok tekintetében alakult ki. Mindehhez hozzátehetjük, hogy ugyanakkor a szíriai polgárháború idején a pápa és a magyar kormányfő egészen máshogyan látta, hogy mi a teendő a menekültekkel, Bár maga a miniszterelnök ebben a nézetkülönbségben nem ragadtatta el magát, de a pápát demensező holdudvar egészen vadul reagált, a jelenséget itt elemeztük részletesebben.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közben az MTI-nek megerősítette, hogy igazak az olasz sajtóhírek, a magyar kormányfő találkozik Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt Putyinbarát vezetőjével is, akit Lengyelországban éppen ezért nem láttak annyira szívesen. Itt látható, hogy miként fogadták az orosz elnök nagy hívét Lengyelországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!