Gulyás: Magyarellenes, faji alapú bosszú az egyetemeknek járó EU-s források felfüggesztése

2023. március 9. – 12:13

frissítve

Gulyás: Magyarellenes, faji alapú bosszú az egyetemeknek járó EU-s források felfüggesztése
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Gulyás magyarellenes, faji alapú bosszúnak nevezte a hazai egyetemeknek járó EU-s támogatások felfüggesztését.
  • Vita van az élelmiszerárstopokról, de amíg az infláció miatt szükség van rá, biztosan fenntartják őket.
  • Abban az esetben utazik Orbán Viktor Kijevbe, ha a látogatás kézzelfogható eredményekkel jár, a demonstratív cél nem elég.
  • A szerdai kormányülésen is téma volt a gyermekvédelmi törvény szigorítása, de továbbra sem tudni konkrétumokat a lehetséges módosításról.
  • Matolcsy György jegybankelnök idő előtti elmozdítása fel sem merült a kormányban.
  • Gulyás szerint a kormány szeretné, hogy a pedagógusbérek 22 hónap múlva 800 ezer forintra emelkedjenek, de ehhez az is kell, hogy „Dobrev Kláráék ne blokkolják tovább az EU-s pénzeket”.
  • A Fidesz-frakció jövő héten hallgatja meg a svéd–finn NATO-csatlakozás miatt kiutazó magyar tárgyalódelegációt. Gulyás szerint még márciusban szavazhatnak a csatlakozási kérelem jóváhagyásáról.
  • A szlovák védelmi miniszter azt állította, hogy Magyarország is képez ki ukrán katonákat, amire azt mondta Gulyás, hogy tévedés, nem igaz.
  • Tárgyalnak arról, hogy a vármegyebérletek a városokon belül is érvényesek lehessenek.

Gulyás Gergelynek 13:30-kor távoznia kellett volna, ezért az utolsó kérdésekre már csak röviden válaszolt.

Az Európai Bizottság kérésére 6 évben maximalizálnák az egyetemi kuratóriumok tagjainak mandátumát, Gulyás szerint ez egy törvénymódosítással megoldható. Jelenleg határozatlan időre szól a kinevezésük.

A svéd–finn NATO-csatlakozás jóváhagyásáról azt mondta Gulyás, hogy még márciusban szavaznak a kérdésről – azt nem ígérte, hogy a március 20-i héten döntés születik. A miniszter már tavaly ősszel is arról beszélt egy kormányinfón, hogy „jó eséllyel” még az őszi ülésszakban elfogadják a javaslatot, ez viszont azóta sem történt meg.

Gulyás szerint a kormány támogatta a csatlakozást, de a frakcióban vita alakult ki, ezt igyekeznek most rendezni. A frakcióvitában is a „méltatlan, valótlan vádak” merültek fel. A kormány álláspontja szerint a két új tagállam csatlakozása erősíti a NATO-t, annak ellenére, hogy nagyobb lesz a szövetség Oroszországgal közös határa.

Min múlik Orbán Viktor kijevi látogatása? – kérdezte a Népszava. Gulyás szerint az adna értelmet egy kijevi utazásnak, ha megoldaná a két ország vitás kérdéseit, és kézzelfogható eredményekkel járna. Itt az ukrán nyelvtörvényt említette példaként. A demonstratív cél önmagában nem elég, hangsúlyozta Gulyás.

„Fel sem merült, hogy elmozdítsuk a jegybankelnököt” – válaszolta Gulyás Gergely a kormány és a jegybank közti „törésre” vonatkozó kérdésére. Gulyás szerint van filozófiai különbség, mivel „nem ugyanoda vezetik vissza az infláció okait”. A kormány szerint az eredendő ok külföldről jön, ezért csak olyan döntéseket hoznak meg, amik nem szigorítások.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nem tárgyalt a végrehajtói rendszer átalakításáról.

A miniszter szerint az „emberi gyarlóság” nem azt jelenti, hogy a végrehajtói rendszer feltétlenül rossz.

„A mostani rendszer jobb, mert végzettséggel kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki végrehajtó lehessen, korábban ez nem volt így” – mondta. Arról, hogy továbbra is Schadl György a végrehajtói kar elnöke, Gulyás azt mondta, hogy nem feltétlenül a rendszerben van a hiba azért, mert a vezetés éléről valakit vádolnak.

A Metropol arról kérdezte Gulyást, hogy Karácsony Gergely főpolgármester döntése nyomán a Rómain nem a part mentén lesz a védmű, hanem a Nánási úton. Gulyás szerint a parton vagy annak közelében kéne gátat építeni, még akkor is, ha nem minden ház rendelkezik építési engedéllyel. Több érv szól a part menti megvalósítás mellett.

A Magyar Orvosi Kamara által tett dolgok Gulyás szerint minősíthetetlenek. „Ha valaki belegondol, hogy az egészségügyben dolgozók jobblétéért mit tett a kormány, azt a kamarának is el kellett volna ismernie” – mondta.

A miniszter szerint a szélerőművek építésének az energetikai forrásokhoz való hozzájutás a feltétele. Azt, hogy mit vállaltak, már bemutatták az Európai Bizottságnak, ezt el is fogadták. Hozzátette: a szélerőművek működése ellen vannak jogos ellenérvek, ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a helyhatóság dönthessen a szélerőmű építésekről.

Az izraeli nagykövetség elköltöztetéséről Gulyás azt mondta, hogy Magyarország azon kevés ország között van, amelyek kereskedelmi képviseletet nyitottak Jeruzsálemben.

A 444 arról kérdezte Gulyást, hogy kinek jobb lesz attól, hogy egy sürgősségi eljárásban elfogadott törvényjavaslattal megszűntették a kötelező orvosi kamarai tagságot. A miniszter szerint azoknak az orvosoknak, akiket fenyegett a MOK, hogy ne vegyenek részt az új ügyeleti rendszerben. Gulyás egy levélre hivatkozva állította, hogy fenyegették az orvosokat, de többszöri kérdésre sem nevezte meg, hogy konkrétan hol érzett fenyegetést.

Úgy fogalmazott: külön vita, hogy a kötelező tagság eltörlésével kiüresítették a kamarai tagságot. Gulyás elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOK tiltakozásával veszélyeztette az ellátási biztonságát. Furcsa egy olyan kamarai elnökkel vitatkozni, akinek az államtitkársága alatt nem volt kötelező a tagság.

A gyermekvédelmi törvény szigorításáról Gulyás azt mondta, hogy igyekeznek a törvénnyel, de ősznél előbb várhatóan nem lesznek kész. Egy „józan” megoldást szeretnének, ami akár az ellenzéknek is elfogadható lesz. A miniszter elmondta, hogy a kérdésben politikusok nem tudnak dönteni, ezért több szakmai szervezetet is bevonnak a tervezésbe. Arra a kérdésre, hogy büntető törvénykönyv szigorításra is szükség lehet-e, Gulyás kitérő választ adott.

Gulyás Gergely a jegybankelnök forintárfolyamot befolyásoló hatására azt mondta, hogy inkább abban bíznak, hogy a jegybankelnök kijelentései a forintot erősítik, és nem gyengítik.

Matolcsy azon kijelentésére, hogy „csapda” az akkumulátorgyárak építése, mivel kevés a hozzáadott értékük, Gulyás azt mondta, hogy a kormány szerint nagyon jó beruházás. A kormány álláspontja szerint a zöld ipart is támogatják ezzel, mivel 2030 után át kell majd állni más meghajtású járművekre.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án – Fotó: Kovács Attila / MTI
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án – Fotó: Kovács Attila / MTI

Szerdai beszédében Matolcsy azt kérte, hogy a kormány segítse az infláció elleni harcot. Gulyás azt nem tudja, hogy a jegybankelnök miért érzi úgy, hogy nem segítik ezt a harcot. Majd visszautalt arra, hogy a kormányinfó elején hosszasan sorolta, hogyan küzdenek az infláció ellen. Gulyás szerint egyetlen intézkedés van, ami Matolcsy szerint sem segíti az infláció csökkentését, az pedig az élelmiszerárstop.

Miért nem kapható a Sabril nevű epilepszia elleni gyógyszer, tud-e a problémáról a kormány, kérdezte az RTL Gulyástól. Hatóanyag-gyártási problémák miatt nem elérhető a tabletta itthon a gyártó közlése szerint, és ez egy jó ideig így is marad. Külföldön azért van még belőle, mert voltak raktári készletek, mondta Gulyás. Annak a 60-70 betegnek, akik West-szindrómában szenvednek, a kormány biztosítja az ellátást.

A szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad' azt állította a napokban egy beszélgetésen, hogy Magyarország is kiképez ukrán katonákat. A Pesti Srácok kérdésére azt mondta erre Gulyás, hogy ez nem igaz. Úgy minősítette az állítást, hogy:

„Tájékozatlanság, tévedés.”

A jegybank és a kormány közötti feltételezett konfliktusról Gulyás azt mondta, hogy Matolcsy György rendszeresen leül Orbán Viktorral, ezen a héten is találkoznak egymással. Emellett a kormány tagjai is rendszeresen egyeztetnek a jegybankelnökkel.

A gázárak mostanában tapasztalható csökkenéséről és a kormány által meghatározott árakról azt mondta Gulyás, hogy nem biztos, hogy ezek az árak tartósan alacsonyan maradnak. „A mostani elemzések szerint a gáztárolók magas töltöttségének és az enyhe télnek köszönhető a mostani alacsonyabb ár.” Elmondta, hogy amennyiben ez az ár marad, akkor a jövő év könnyebb lehet, de azonnali könnyebbséget nem okoz, mivel a többség nem változó árú szerződést kötött, hanem fix áron vettek gázt tavaly.

A beleegyezési korhatár lehetséges megemeléséről csak a személyes véleményét mondta el Gulyás: szerinte súlyos bűncselekménynek kéne minősülnie, hogy egy 40 éves felnőttnek 15 éves szeretője van, függetlenül attól, hogy azonos neműekről van-e szó, vagy sem. Az Alkotmánybíróság korábbi döntése miatt csökkent 18 évről 14 évre a korhatár, tette hozzá. A gyermekvédelmi törvény szigorításáról nem mondott részleteket, mert nem érdemes kiragadni egyes részleteket, de egyes szabályokat módosítani kell.

Gulyás Gergely arról, hogy Gyurcsány Ferenc feleségével közösen színpadra állva mond beszédet március 15-én, röviden azt mondta:

„történelmi beszédre” számít.

Gulyás arról a hírről, hogy a németek megállítottak egy Fradi-szurkolókat szállító buszt, amit átvizsgáltak a hatóságok, azt mondta, hogy egyelőre nem akarja kommentálni. Bízik benne, hogy a német hatóságok csak rutinellenőrzés miatt vizsgálták át a buszt. A miniszter szerint azért vannak „rossz tapasztalatok”, mert két éve Németországban úgy fogadták a magyar szurkolókat, hogy a magyar gyermekvédelmi törvény miatt illették őket vádakkal.

A TV2 az Északi Áramlat felrobbantásáról kérdezte Gulyást. Lesz-e érdemi EU-s válaszlépés, ha kiderül, hogy az Egyesült Államok vagy Ukrajna áll a robbantás mögött. Gulyás szerint pártatlan, nemzetközi vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, ki követte el ezt a súlyos bűncselekményt. Ilyen nem volt, ugyanakkor furcsállja, hogy a németek nem sérelmezik a vezeték felrobbantását, pedig sokmilliárdos kár érte őket.

A Hvg rákérdezett, hogy Gulyás valóban fajalapú bosszúnak tartja az Európai Bizottség lépését. A miniszter megerősítette, hogy szerinte egy magyarellenes intézkedésről van szó, és a fajt itt kulturális alapon értette, a kulturális nemzethez való tartozást jelent ez a kifejezés.

Egy másik kérdésre elmondta Gulyás, hogy ő javasolta a tárgyalódelegáció azon két tagját, akik egyébként EP-képvsielők is. A miniszter szerint a finnek és a svédek NATO-csatlakozásának kérdése nem független a magyar kormány konfliktusától az EU-val.

Gulyás Gergely szerint jó lenne, ha a vármegyebérletek a városokon belül is érvényesek lennének, de ehhez az önkormányzatokkal kell megegyezni. Az Építési és Közlekedési Minisztérium jelenleg is tárgyal, Gulyás nem tartja kizártnak, hogy megállapodás születik.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A kistelepüléseken bezáró gyógyszertárakról azt mondta Gulyás, hogy azok az energiaárak megnövekedése miatt zárnak be egymás után. Elmondta, hogy kiegészítő támogatásban részesítik a kistelepülési gyógyszertárakat, hogy megállítsák a bezárási folyamatot. Az egyes gyógyszertípusoknál jelentkező gyógyszerhiányról azt mondta, hogy nem tapasztalnak felhalmozást a lakosság részéről.

Magyarellenes, faji alapú bosszú, hogy felfüggesztették a magyar egyetemeknek járó uniós támogatásokat, mondta Gulyás egy kérdésre válaszolva. Bosszúnak nevezte, hogy az Európai Bizottság függővé tette az uniós forrásokat, ami mögött a migráció, a gyermekvédelmi törvények és a háború áll.

A kormány nem várja meg a gyermekvédelmi törvény ellen indított kötelezettségszegési eljárás végét, a törvény új elemeit ősszel bemutatják, és minél hamarabb szeretnék is bevezetni – mondta Gulyás. Szerinte a gyermekvédelmi törvényt megerősítette a tavalyi népszavazás. „Nem mondok le arról, hogy a józan ész még Brüsszelben is érvényesülhet” – mondta. Gulyás szerint ahhoz, hogy meg tudják védeni a gyerekeket, szükség van módosításokra.

A Dunaferr-ügyről azt mondta, hogy a kormány dolgozik, hogy a vállalat fennmaradhasson, mert az az ország és a helyiek érdeke is. Szerinte a dunaújvárosi önkormányzat veszélyezteti ezen tervüket, amit törvényellenesen tesznek. „Arra kérjük az önkormányzatot, hogy ne nehezítse a gyár megmentését” – mondta.

Az Index is Matolcsy Györgyről kérdezte Gulyást: beleférnek-e az MNB elnökének kritikái? Az ország szempontjából előnyös, ha a jegybank és a magyar kormány között jó az együttműködés, mondta Gulyás. A magyar gazdaság egésze látja kárát, ha nincs összehang köztük, és egyébként az MNB és a kormány rendszeresen egyeztet.

A Magyar Nemzet arról kérdezte, hogy mikor lehet eredménye a Varga Judit által beadott ellenkérelemnek. Gulyás szerint jó eséllyel a jövő év elején lehet bírósági döntés az ügyben. Gulyás még várna a svéd–finn NATO-csatlakozás miatt kiutazó magyar tárgyalódelegáció munkájának értékelésével, mert a frakció jövő héten hallgatja meg a tagjait. Megismételte, hogy a kormány támogatja a finnek és a svédek NATO-csatlakozását.

Egy másik kérdésre elmondta, hogy Navracsics Tibor szerdán tárgyalt a biztosokkal a modellváltó egyetemeknek járó uniós támogatások ügyében. Gulyás álproblémának nevezte, hogy az EU jogállamosági aggályokra hivatkozva visszatartja ezeket a forrásokat. A modellváltó egyetemek egyöntetűen támogatják az átalakulást, tette hozzá.

A Magyar Nemzet arra is rákérdezett, hogy Matolcsy György megszólalásainak van-e köze ahhoz, hogy nem kezdheti meg harmadik ciklusát az MNB élén. Matolcsy az elmúlt időszakban rendszeresen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, legutóbb éppen a parlamentben. A magyar kormánynak az előző tíz évvel ellentétben nincs gazdaságpolitikai célja a következő tíz évre, mondta akkor.

Gulyás azt mondta a felvetésre, hogy nem akarnak állásfoglalni, hogy mi van az MNB elnökének nyilatkozatai mögött. Hozzátette: a frakcióhoz eljutott egy olyan törvényjavaslat, ami lehetővé tenné Matolcsy harmadik ciklusát.

A pedagógusok béremeléséről azt mondta Gulyás, hogy „nagy lépést” szeretnének tenni, de továbbra is az EU-s pénzekre támaszkodnak a kérdésben. Felidézte a januári 10 százalékos emelést. „Szeretnénk elérni, hogy 22 hónap múlva az átlagos pedagógusbér 800 ezer forint felett legyen” – mondta.

„Ehhez az kéne, hogy Dobrev Kláráék ne blokkolják tovább azt a pénzt, ami Magyarországot megilleti.”

Gulyás szerint azt hiszik Brüsszelben, hogy a magyar kormány hátát szurkálják késsel, de azt nem veszik észre, hogy valójában a magyar pedagógusokat bántják. Elmondta, hogy szeretnének egy új jogállási törvényt is, amiről jelenleg is egyeztetnek. Gulyás bízik benne, hogy a pedagógus-szakszervezetek is együttműködnek majd a kormánnyal. „A Belügyminisztérium által előterjesztett javaslat világos, egyértelműen meghatározza a feltételeket” – mondta.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A szerdai kormányülésen tárgyaltak a gyermekvédelmi szabályok szigorításáról is, mondta Gulyás. Felidézte, hogy a napokban Varga Judit ellenkérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásban. Gulyás szerint az egyre nagyobb számban nyilvánosságra kerülő esetek is azt mutatják, hogy szigorítani kell a gyermekvédelmi törvényt, konkrétumokat viszont ezúttal sem említett. Újabb vitákra számítanak ebben a kérdésben az EU-val, amely a kormány szerint nem látja be, hogy ez tagállami hatáskör.

Gulyás Gergely szerint közgazdasági vita folyik az élelmiszerárstopról, de amíg az infláció miatt szükség van rá, fenntartják. Arról is döntöttek, hogy a Baross Gábor Program keretét 300 milliárdról 1000 milliárdra növelik, ez beruházásokhoz nyújt kedvező hitelezési lehetőséget – mondta Gulyás. Bíznak benne, hogy ezekkel az intézkedéssekkel le tudják majd küzdeni az inflációt.

A kormány sokat tett az infláció csökkentése érdekében, mondta Gulyás. Az intézkedések között említette a kamatstopot, az új nemzeti tőkeholding rendszer létrehozását, a munkába járás támogatásának megemelését és a rezsicsökkentést. Ezeket az intézkedéseket korábban Orbán Viktor is már ismertette, és azt is megírtuk, hogy miért növelik mégis az inflációt.

A baloldal fegyvereket szállítana, és belesodorná az országot a háborúba, mondta Gulyás. Nagy kár, hogy a baloldali pártok nem tanultak a választások eredményéből, tette hozzá.

Gulyás a háború közelségével és az ország energetikai kitettségével magyarázta a magyar inflációt. Talán túl vagyunk az inflációs csúcspontján, mondta a miniszter. Választ kell találni a magas infláció okaira, és ezek nagyrészt külső okok.

A háborúval kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy támogatják a frakciójuk által benyújtott javaslatot, ami elítéli a háborút. „A háború ma gazdaságpolitikai nehézségeket okoz” – mondta a gazdasági kérdésekről. Arra számítanak, hogy többek között a gáz ára is emelkedni fog a most tapasztalható csökkenés után. Az áremelkedés megállításához szerinte békére, illetve fegyverszünetre van szükség.

Az orosz agressziót továbbra is elítélik, a menekültekről pedig gondoskodik Magyarország – ezt Gulyás szerint az EU is elismerte. A miniszter szerint Ukrajnának az alapvető működéshez is segítségre van szüksége, ezt hitel formájában folyósítják.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a napokban úgy nyilatkozott: az Európai Bizottság április-májusban értékelheti, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait, ami ahhoz kell, hogy a hazai egyetemek uniós támogatásokhoz jussanak, és részt vehessenek az Erasmus+-programokban.

Gulyás Gergely február elején jelentette be, hogy a megegyezés érdekében a miniszterek lemondanak kuratóriumi tagságukról az alapítványi fenntartásban működő egyetemeken, és ugyanezt várják az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól és a kormánybiztosoktól is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!