A szlovák védelmi miniszter szerint ukrán katonákat képeznek ki Magyarországon

2023. március 7. – 11:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď egy, a kelet-szlovákiai Nagymihályban tartott hétfői beszélgetésen azt állította, hogy Magyarországon is képeznek ki ukrán katonákat – számol be erről a Paraméter cikke.

A szlovák külügyminisztérium által szervezett beszélgetésen részt vett a tárca vezetője, Rastislav Káčer mellett Jaroslav Naď védelmi miniszter is, akik a több mint egy éve tartó orosz–ukrán háborúról fejtették ki véleményüket. Az eseményen megjelent egy oroszbarát társaság is, amelynek tagjai hangosan ordibáltak a teremben, így akadályozva a két miniszter beszélgetését, amit ezen a linken lehet visszahallgatni.

A beszélgetésen szóba került a szomszédos országok szerepe, amivel kapcsolatban Naď azt mondta, hogy a szomszédos országoknak kötelességük támogatni Ukrajnát, ahogy teszi ezt többek között Szlovákia, Csehország és Lengyelország is. „Bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből” – kiabálta be az oroszbarát társaság egyik tagja a szlovák miniszter mondatai hallatán. Erre reagálva Naď azt állította, hogy a magyarok is segítenek, mégpedig ukrán katonák kiképzésével. „Az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön (azaz Magyarországon – a szerk. megj.) folyik az ukrán katonák kiképzése?” – idézi a Paraméter cikke a szlovák védelmi miniszter szavait.

Jaroslav Naď mondatai azért érdekesek, mert az Orbán-kormány minden fórumon a semlegességét hangsúlyozta az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, mondván: Magyarországnak nem szabad belekeverednie ebbe a konfliktusba. A szlovák védelmi miniszter kijelentéseivel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Honvédelmi Minisztériumnak és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

A Honvédelmi Minisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy a Magyar Honvédség humanitárius célból részt vesz ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében, valamint sebesült ukrán katonákat is elláttak Magyarországon. „Magyarország álláspontja nem változott: a béke pártján állunk, és nem támogatunk semmilyen olyan lépést, ami a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába” – írták.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!