Megállították egy időre a német rendőrök a Fradi-vonatot

2023. március 9. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendkívüli. A legfrissebb hírek szerint a német rendőrség nem engedi tovább a Ferencváros szurkolókat szállító vonatot. Elmondásuk szerint, a videókon, képeken látottak alapján, a vonat veszélyt jelent Németországra” – számolt be a Fradi-szurkolókat szállító vonat fennakadásáról a Fradimob Facebook-oldal csütörtökön délelőtt, amikor a cseh–német határon jártak. A szurkolók azért utaznak Németországba, mert az Európa-liga nyolcaddöntőjében a Ferencváros a Bayer Leverkusen otthonában lép pályára csütörtökön este.

Azt írták még, hogy szerintük ez politikai pofon, és hogy egyébként azért nem Ausztria felé ment a vonat, mert az osztrákok előre jelezték, hogy nem engedik át a szurkolói vonatot. A beszámoló szerint a német rendőrök végül még délelőtt továbbengedték a vonatot. „A vonat elindult. Közbeszólt a klub, a külügy, a MÁV és kb mindenki. Két óra plusz után, a vonat úton van.”

A német Bild később azt írta egy német rendőrségi szóvivőre hivatkozva, hogy a futballmérkőzéseken nem megengedett késeket, kábítószert és az arc eltakarására szolgáló maszkokat találtak. A vonatot 500 rendőr vizsgálta át, három esetben indítottak eljárást bűncselekmény vagy közigazgatási szabálysértés miatt. A vonat ezek után indulhatott tovább.

Ahogy egy másik cikkünkben írtuk, a rendőrségi ellenőrzés miatt kevés esély van arra, hogy a Fradi szurkolói időben odaérjenek a meccsre. A vonat érkezését 18 órára prognosztizálták, de a leverkuseni állomásról még a stadionba is be kell jutni, erre 45 perc lesz. Mindezt a Szijjártó Péter külügyminiszter által kirendelt konzulok is segíteni fogják.

A történtekre mindenesetre rákérdezett a Hír TV a csütörtöki kormányinfón, amire Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter óvatosan reagált. Azt mondta, hogy Németországban voltak magyarellenes kirohanások az Európa-bajnokság ideje alatt, és hogy szerinte nem lenne szabad, hogy egy politikai véleménykülönbségnek kihatása legyen a sportra. Mindenesetre a külügy felkészült, hogy ha szükség van rá, hét konzul is tudja segíteni a kiutazó magyarokat. A miniszter hozzátette: remélik, hogy a hatóságok nem fognak fellépni jogellenesen a szurkolókkal szemben, amennyiben azok nem adtak rá okot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!