Időben megérkeztek a Fradi-szurkolók a leverkuseni stadionhoz

2023. március 9. – 15:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hét magyar konzult rendelt ki Szijjártó Péter a németországi képviseletekről Leverkusenbe csütörtökre, hogy segítsék a mintegy tizennégy vasúti kocsiból álló különvonattal, illetve egyénileg helyszínre érkező kb. 2300 Fradi-szurkolót az esti Bayer Leverkusen–Ferencváros mérkőzésen. A konzulok eredetileg különböző helyeken lettek volna szétszórva, de a terveket felülírta, hogy a német rendőrség előzetes értesítés nélkül megállította csütörtökön délelőtt a német–cseh határon a szurkolói különvonatot, és hiába telefonálgatott a külügy, így is másfél óráig ellenőrizték a leszállított szurkolókat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint ez nehezen elfogadható, és nehezen tudható be valamifajta baráti, konstruktív együttműködésnek. A vonat mindenesetre már úton van Leverkusenbe, de a vasúttársasság közlése alapján ha minden a normális menetrend szerint történne, akkor a szurkolók a mérkőzés kezdete után érnének csak be a pályaudvarra. Ezért a külügy kapcsolatba lépett a német vasúttársaság illetékeseivel is, és segítséget kért tőlük.

A vasúttársaság illetékesei Szijjártó szerint nagyon segítőkészek voltak, megadták a prioritást a vonatnak, így az a várakozások szerint valamikor este hatig beér az állomásra. Itt azonban nincs vége az eseményeknek: valamennyi Leverkusenbe rendelt konzult a pályaudvarra küldték, ott fogják várni a ferencvárosi szurkolókat, hogy azok a leggyorsabban odaérhessenek a stadionba. „A konzulok a rendőrökkel és a német hatóságok képviselőivel készítik elő az érkezést és közbenjárnak azért, hogy időben történjen a megérkezés” – mondta Szijjártó. A külügy pedig folyamatosan kapcsolatban van a német rendőrséggel, hatósággal, a vasúttársasággal, és „a kollégák figyelik a vonat helyzetét.”, hogy a Fradi ne maradjon biztatás nélkül.

Nem hagyta szó nélkül a dolgot Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára sem. A Facebookon ezt írta: „A német rendőrség a határon igazoltatta és átkutatta a mai meccsre vonattal érkező fradistákat. Nem hagy nyugodni egy kérdés: amikor sok százezer bevándorló érkezett hozzájuk az elmúlt években, akkor is volt ilyen ellenőrzés, vagy akkor elég volt a »Willkommen« tábla?”

18 órakor Szijjártó a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a vonattal érkező Fradi-szurkolók is megérkeztek a stadionba. A külügyminiszter azt írta: „A versenyfutást az idővel megnyertük. Most már csak a meccset kell!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!