Navracsics szerint az Európai Bizottság április-májusban értékelheti, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait

2023. március 9. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Elég jól haladunk, lépésről lépésre megyünk előre. Az Európai Bizottság április-májusban értékelheti azt, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait”

– mondta Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter az Inforádióban. Ha ez megtörténik, akkor utána nyárra rendeződhet a helyzet az Erasmusszal is, írja az ATV. Arra a kérdésre, hogy akkor ez azt jelenti-e, majd a Bizottság májusi értékelése után érkeznek meg az EU-pénzek, Navracsics Tibor azt mondta: „mondjuk azt, hogy igen”.

Navracsics Tibor szerdán tárgyalt az Európai Bizottsággal az egyetemi kuratóriumok összeférhetetlenségi szabályozásáról. A miniszter szerint meg tudnak egyezni Brüsszellel az egyetemi alapítványok kérdésében, de nagyfokú a bizalmatlanság, mert Brüsszelben attól tartanak, hogy a tudományos szabadságot sérti, ha a kormánypártok politikusai ülnek az egyetemi alapítványi kuratóriumokban.

Január 9-én derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hónappal később, egy február 9-i kormányinfón jelentette be, hogy a miniszterek lemondtak a kuratóriumi tagságukról, és ugyanezt várják az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól és a kormánybiztosoktól is.

A megegyezésre azért is van szükség, mert vasárnap Ujhelyi István EP-képviselő, majd a Népszava és a Szabad Európa is arról írt, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el a kormány javaslatait, amit a felfüggesztett Erasmus-forrásokért fogalmaztak meg pár hete.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!