Tovább szűkítené az egyetemi kuratóriumok tagsági körét az Európai Bizottság, nem fogadták el a kormány vállalásait

2023. március 5. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissült.

„Rossz hírt hozok: az Európai Bizottság nem fogadja el a kormány módosításait” – írta vasárnap reggeli Facebook-bejegyzésében Ujhelyi István. Az EP-képviselő úgy értesült, az Európai Bizottság nem lát elégséges előrelépést az alapítványokba kiszervezett egyetemek és az igazságügyi rendszer reformja terén sem, és nem fogadta el a magyar kormány vállalásait. Továbbra is kétséges ezért szerinte, hogy megkapja-e Magyarország a több ezermilliárd forintnyi visszatartott EU-s pénzt.

Pár órával később a Szabad Európa és a Népszava is arról írt, hogy további tárgyalásokra lesz szükség, mert az Európai Bizottság szűkebbre vonná például a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tagságának körét.

A polgármesterek kivételével a köztisztviselőknek, államtitkároknak, kormány- és a miniszteri megbízottaknak, valamint a különféle állami hivatalok, szabályozó hatóságok vezetőinek is távozniuk kellene a kuratóriumokból.

A Népszava forrásai szerint az Európai Bizottság már tájékoztatta a javaslatairól, kéréseiről a magyar kormányt. A jelenleg életfogytig tartó kuratóriumi tagságot inkább kétszer négyéves időtartamra korlátoznák, és azt is kikötnék, hogy a posztjukról lemondott köztisztviselők legalább két évig ne kerülhessenek be ezekbe a testületekbe.

A brüsszeli testület szeretné azt is bebiztosítani a Népszava szerint, hogy

a megüresedett helyekre olyan személyek üljenek, akiket világos és egyértelmű kritériumok alapján neveznek ki.

„Egy tárgyalási folyamat kellős közepén vagyunk, aminek a következő része Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter szerdai brüsszeli megbeszélései lesznek, ahol mint mindig, megállapodásra törekszünk majd. Ezt tettük akkor is, amikor az unió illetékesei korábban egyvalamit, a miniszterek és államtitkárok távozását kérték a kuratóriumokból. Ezt is teljesítettük már” – reagált a hírre a Telexnek a Területfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya.

Január 9-én derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hónappal később, egy február 9-i kormányinfón jelentette be, hogy a miniszterek lemondtak az egyébként nagyon jól fizető kuratóriumi tagságukról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!