Szilágyi Liliána: A mai napig nem tudok azonosulni azzal, hogy izmos vagyok

2023. március 6. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott az NLC-nek Szilágyi Liliána Eb-ezüstérmes úszó, aki két évvel ezelőtt testi, lelki, szexuális bántalmazással vádolta meg az apját, Szilágyi Zoltán. Az elhangzottak miatt a férfi becsületsértés miatt beperelte, a rendőrség pedig kapcsolati erőszak gyanúja miatt rendelt el nyomozást, az eljárás jelenleg is tart. Szilágyi Liliána a lapnak most azt mondta, jól halad a felszabadulásban, nyíltan kiáll egy égető társadalmi probléma, a családon belüli erőszak ellen.

„Már nem térek vissza az úszáshoz, és ezt a döntést is sokkal hamarabb meg akartam hozni. Pontosabban már 2016-ban ki akartam szállni, de akkor nem engedték. Mindenki azt mondta, hogy nem, most vagy a csúcson, most kell folytatni. Azt éreztem, nekem erre nincs szükségem. Meghalok nap mint nap, és nem látom az értelmét az egésznek.

Sajnos akkor még nem voltam annyira szabad és erős, hogy azt mondhassam a körülöttem lévő felnőtteknek, hogy én ezt tényleg abba akarom hagyni!”

– mondta Szilágyi, hozzátéve, hogy amíg hozta az eredményeket, az apja is „nyugisabb volt, nem bántotta annyit az anyámat, és ez egy elég nagy visszatartó erő volt”.

Arra a kérdésre, hogy hiányzik-e neki az úszás, Szilágyi azt válaszolta, hogy a víz nagyon, de a sport maga kicsit sem. „Nekem olyan volt az élsportot otthagyni, mint a raboknak a börtönből kijönni: Jé, van napfény és van friss levegő, ja, hogy ez az igazi élet, ami másoknak természetes – ilyesmit éreztem” – mondta.

Szilágyi Liliána azt is mondta az interjúban, hogy a megfelelési kényszere miatt tudott a felszínen maradni, de fogalma nincs, hogy tudta viszonylag ép ésszel és lelkivilággal túlélni. „Annyira akartam teljesíteni a környezetemnek, hogy minden motivációmat és energiámat elvitte” – mondta.

Beszélt a magyar élsportról, azon belül is az úszásról, azt mondta „az úszás, olyan, mintha munkatáborban lennél”.

„Azt tapasztaltam az úszószövetségben, hogy elveszik a személyiségedet, az akaratodat. Ha teljesítesz, azért se jár sok jó, de ha nem hozod az eredményeket, akkor viszont egy egész ország gyűlölni fog”

– mondta. Bár dühös a hazai élsportra, szerinte javult valamennyit a helyzet, mert megjelentek olyan edzők és csapatok, akik elkezdték a régi rendszert felszámolni, és szerinte az úszószövetség elnöke, Wladár Sándor is rengeteg olyan lépést tett már meg, ami „fel tudja oldozni a rendszert az önmaga hibái alól”.

Szilágyi Liliána beszélt arról az időszakról is, amikor a bulimiája miatt rendszeresen hánytatta magát, és próbált ugyan segítséget kérni, de edzői túl érzékenynek tartották, volt, aki azt mondta neki, hogy „látszik, hogy színésznő volt a nagymamád, majd kapsz te is egy Jászai Mari-díjat”.

A volt úszó az interjú végén arról is beszélt, hogy továbbra sem szereti az úszótestét.

„Még mindig kivagyok a bicepszemtől, pedig már tizenöt kilót ledobtam, de a mai napig nem tudok azonosulni azzal, hogy izmos vagyok. A vállam valószínűleg soha az életben nem fog lemenni, vagy legalábbis én úgy érzem, meg a bicepszem sem, de igyekszem ezzel megbarátkozni”

– mondta.

Szilágyi Liliána 2021. december 29-én jelentette be, hogy édesapja bántalmazta őt testileg, lelkileg és szexuálisan is. Az édesapa, Szilágyi Zoltán tagadta a vádakat, és arra kérte lányát, ne használja a nevét. Az ügyvédként és úszóedzőként dolgozó Szilágyi Zoltán becsületsértés miatt be is perelte a lányát. Mivel a tavaly júniusi meghallgatásukon nem békültek ki, az ügyből bírósági per indult, itt számoltunk be a szeptemberi tárgyalásról. Szilágyi Liliána kijelentései miatt a Magyar Úszó Szövetség 2022 elején vizsgálatot indított, hangsúlyozva, hogy ők elsősorban az uszodai, illetve Szilágyi Zoltán klubján belüli történéseket vizsgálták, az esetlegesen családon belül történt erőszakot nem. Arra jutottak, Szilágyi Liliána igazat mondott, Szilágyi Zoltánt pedig a szövetség által szervezett rendezvényeken nemkívánatos személynek nyilvánították.

Szilágyi Liliána kiállását a szülei válását kimondó ítéletből is próbáltuk megérteni, a gyermekbántalmazás társadalmi problémáját pedig sorozatban dolgoztuk fel, amelyet itt tud újra elolvasni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!