Szilágyi-ügy: lezárult a vizsgálat, az édesapa magatartása méltatlan, nemkívánatos személy a szövetség rendezvényein

2022. március 30. – 15:10

Szilágyi-ügy: lezárult a vizsgálat, az édesapa magatartása méltatlan, nemkívánatos személy a szövetség rendezvényein
Szilágyi Liliána a 2019-es világbajnokságon – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Előzmények

Január ötödikén jelentette be a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), hogy az Eb-ezüstérmes Szilágyi Liliána ügyét Papp Gábor ügyvéd vezetésével kivizsgálja. A bizottság delegálták dr. Ugrin Tamás ügyvédet, Tausz Katalin szociológust, Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetőjét, valamint dr. Tornyossy Mónika igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológust. Ennek a bizottságnak lett a feladata elkülöníteni a sport és a család határait, amennyire csak lehetséges.

Szilágyi Liliána tavaly december 29-én jelentette be, hogy az olimpikon édesapja bántalmazta őt testileg, lelkileg és szexuálisan is. Az édesapa, Szilágyi Zoltán tagadta a vádakat, és arra kérte lányát, ne használja a nevét. Az Eb-ezüstérmes úszónő 18 éves testvére, Gerda nyílt levelében egyenesen hazugságnak nevezte nővére szavait. Szilágyi a Hír TV-n korábbi öngyilkossági szándékáról is vallott: egy 2015 végi családi nyaraláson úgy érezte, nincs kiút.

Szilágyi Zoltán jogász diplomája mellett edzői papírokkal is rendelkezik, 2018-ban megalapította a Stamina TK-t, ahol kisebbik lánya, Gerda is úszik, aki a felnőtt magyar bajnokságon ezüstérmes lett száz háton. Volt esélye az olimpiai részvételre, közel járt a szint teljesítéséhez, de végül nem sikerült neki. A klub filozófiája, hogy úgy sportoljanak, hogy közben jól is érzik magukat. A Staminát a tokiói olimpián Kozma Dominik képviselte.

Az ítélet

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor azzal kezdte, ahogy a fél országot megrázta Szilágyi interjúja, őt is. „Számomra nem volt kérdés, hogy meg kell védeni Lilut az édesapjától. A bizottság egy befolyásmentes vizsgálatra törekedett.”

A 15 tagú elnökség ezt a jelentést megkapta, és úgy határozott: „Az emberi méltóságot sértő testi és lelki bántalmazás nem összeegyeztethető a szövetség értékrendjével. Az elnökség elítéli ezeket a cselekedeteket, és méltatlannak tekinti.Dr. Szilágyi Zoltánt a MÚSZ által szervezett rendezvényeken nemkívánatos személynek tartja. Az ellene foganatosítható esetleges intézkedésekről a MÚSZ elnöksége a későbbiekben dönt.” Az érintettet hivatalosan is tájékoztatni fogják erről.

Wladár hozzátette: lehet, hogy jogilag ez nem állja meg a helyét, de erkölcsileg ez a helyes.

A vizsgálat és a 16 oldalas jelentés

Papp Gábor elnök azzal kezdte, hogy több hivatás ötvöződött a bizottságban, amelyik nem bíróság vagy rendőrség, nem voltak hatósági eszközeik. Az eljárási rendet maguk határozták meg, hogy kiket hallgattak meg – Gyárfás Tamás korábbi elnök véleményétől például eltekintettek –, és milyen gyakran üléseztek. Előfordult, hogy hetente kétszer is találkoztak. 16 oldalas jelentést írtak le.

Az ügy összes szereplői személyesen megjelentek, és valamennyien elmondták az élményeiket. Sporttársak, edzők, a válogatott edzői is rendelkezésre álltak. Az a pszichológus is, akihez Liliána 2016-ban járt, amikor állítása szerint a legkomolyabb bántalmazás érte.

Papp szerint fontos tisztázni a kérdést: mi köze van a MÚSZ-nak egy családi vitához. Ők kizárólag azokat az aspektusait vizsgálták, ami a szövetségre tartozik, annál is inkább, mert a szövetségnek van gyermekvédelmi szabályzata. Az édesapa 2018 előtt részt vett az edzéseken, a londoni olimpián is ott volt a medence partján. A 2015-ös kazanyi világbajnokságra pedig mint edzőt akkreditálták. Ezzel úgy érzi, megcáfolták Szilágyi Zoltánt, aki azt állította, hogy soha nem volt a lánya edzője. Papp szerint úgy mutatkozott, és úgy is szerepelt, mint egy edző, és nem mint szülő. Ebből adódóan nem nehéz levonni a következtetést, hogy rá is vonatkoznak etikai szabályok.

„Volt egy jogerős bírósági ítélet, ami a kúriát is megjárta: ebben szerepelt a tettlegesség, és az is, hogy Szilágyi Zoltán veszélyezteti a kisebbik gyereke fejlődését.

Liliána brutális bántalmazásról számolt be a pszichológusának. Többen alátámasztották ezt az esetet, az egyik versenyzőtársa sírva fakadt, amikor erről az esetről beszélt előttünk.

Az érintettek ugyanazokat mondták el, amiket a tévéinterjúban Liliána is. Ellentmondásmentesen, egyhangúan meggyőződtünk arról, hogy a súlyos bántalmazás megfelelt a valóságnak. Egy edzője úgy érzékelte, hogy a téboly határán volt a fojtogatás után. A szexuális visszaélésben nem foglaltunk állást, mert az rendkívül súlyos állítás, és nem volt hatáskörünk erre. Liliána arról is részletesen és életszerűen beszélt. Szilágyi Zoltán és Gerda ezeket határozottan cáfolták. Szerintük teljesen életszerűtlen Liliána állítása, Gerda szerint az egész ügy azért van, mert a testvére influenszerkedik, és ezt csak kitalálta. Ez is egy álláspont” – emelte ki Papp.

A hazai szövetség azt ígérte, hogy a jelentést nyilvánosságra fogja hozni, és a nyilvánosság pártján áll, ugyanakkor abban reménykedik, hogy több ehhez hasonló ügy már nem lesz. Ha mégis, akkor vasszigorral fognak fellépni.

Frissítés, 18:30: A Magyar Úszó Szövetség jelentése itt elérhető.

Ebből egy idézet:

Volt olyan válogatott versenyző, aki könnyek között emlékezett arra az általa indokoltan zavarónak nevezett körülményre, hogy a verseny előtt a szállodai szobájukba, ahol Szilágyi Liliána a szobatársa volt, Szilágyi Zoltán saját szobakártyával bármikor bemehetett, volt olyan eset is, hogy ő félig meztelenül tartózkodott a szobában, ennek ellenére Szilágyi huzamosabb ideig a szobában tartózkodott, vagy nem tudott kijönni a mosdóból, mert a ruháit a szobában hagyta, ahol Szilágyi magát láthatóan nem zavartatva folyamatosan tartózkodott.

A sportágban április végén országos bajnokságot rendeznek Debrecenben, a határozat értelmében ott már nem látják szívesen Szilágyi Zoltánt. Ennek betartatása sok kérdést vet fel – Wladár azt mondta, hogy biztonsági emberek nem lesznek Szilágyi sarkában –, de a szövetség arról határozhat, hogy az akkreditált személyek közt nem szerepelhet Szilágyi Zoltán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!