Nem akart békülni a bíróságon Szilágyi Liliána és az apja, így a becsületsértési ügyből per lesz

2022. június 10. – 14:50

frissítve

Nem akart békülni a bíróságon Szilágyi Liliána és az apja, így a becsületsértési ügyből per lesz
Szilágyi Liliána és apja, Szilágyi Zoltán 2015-ben – Fotó: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság pénteken meghallgatta az apját testi, lelki és szexuális bántalmazással vádoló Szilágyi Liliánát és az apát, Szilágyi Zoltánt is, aki becsületsértésért perelte be a lányát. Ez egy úgynevezett békítő meghallgatás volt, amin a két felet arról kérdezték, látnak-e reményt arra, hogy kibéküljenek. Ha nem, az ügyből ilyen esetekben bírósági tárgyalás lesz.

Apa és lánya több év után a bíróság folyosóján találkozott először, ahol köszönés nélkül mentek el egymás mellett, a rövid meghallgatás viszont zárt ajtók mögött zajlott. A bíróság ilyenkor megkérdezi a feleket, hogy ki akarnak-e békülni, és a becsületsértéssel vádolt oldalt is arról, hogy bocsánatot kér-e a kijelentéseiért.

Szilágyi Zoltán önmagát képviselte a meghallgatáson, de sem előtte, sem utána nem akart a Telexnek nyilatkozni. Szilágyi Liliána a meghallgatás előtt a Telexnek azt mondta, „majd biztos bocsánatot fogok kérni a húsz évig tartó bántalmazássorozatért”, illetve hogy ő nem akar békülni. Így a becsületsértési ügyből per lesz, tehát „tárgyalásra utalják”.

Szilágyi arról is beszélt, nem akar hallgatni, és már várta a pillanatot, hogy találkozzon az apjával, hogy hat év után a szemébe nézzen. Arra a kérdésre, hogy mivel tudja bizonyítani az igazát az ügyben, ügyvédjével, Nemes Lászlóval együtt úgy feleltek, ezt nem a sajtóban akarják kommunikálni, ez majd a tárgyalásokon kiderül.

Ezek után viszont felmerül a kérdés, ha állítása szerint több bizonyíték is van a kezében, akkor ő maga miért nem jelentette fel az apját? Úgy válaszolt, azért nem akart feljelentést tenni, mert régóta kereste a segítséget az igazságszolgáltatásban, de az „az ilyen fajta ügyekben még nagyon gyerekcipőben jár”, mert az „elvett gyerekkort” egy több évig húzódó per végi ítélet sem tudja visszaadni. Másrészt azt is gondolja, hogy lelkileg az segítene rajta, ha nem kellene folyamatosan találkoznia az apjával. „Normális esetben a bántalmazót a bántalmazottjával nem egészséges összeengedni”, mondta.

Az ügy kirobbanása után a rendőrség azt kommunikálta, hivatalból rendelt el feljelentést kiskorú veszélyeztetése és szexuális kényszerítés bűntett, valamint könnyű testi sértés vétség gyanúja miatt, amit végül állításuk szerint azért szüntettek meg, mert Szilágyi Liliána nem ment be hozzájuk vallomást tenni. Szilágyi és az ügyvédjei erről most a Telexnek azt mondták, ez az állítás nem igaz, mert a rendőrség egyszer sem kereste meg őket hivatalosan. Egy januári nap, amikor Szilágyi épp az ügyvédjeivel konzultált, egy rendőr hívta telefonon, hogy aznap délre várják, hogy vallomást tegyen. Akkor azt válaszolták neki, hogy aznap még nem akarnak feljelentést tenni, nekik ehhez idő kell. Később Szilágyi úgy döntött, mégsem akar feljelentést tenni, mert nem akar végigmenni a tárgyalási procedúrán, ezért nem jártak soha a rendőrségen. Szilágyi képviselői szerint a rendőrség nem szüntethetett meg egy olyan vizsgálatot, ami valójában el sem indult.

A pénteki meghallgatás után Szilágyi Liliána és ügyvédje újabb idézést kapott: Szilágyi Zoltán másodszor is becsületsértéssel jelentette fel a lányát, most az áprilisi Szavakon túl című interjújában elhangzott kijelentései miatt.

A vádak

Szilágyi Liliána Eb-ezüstérmes úszó tavaly decemberben vádolta meg nyilvánosan bántalmazással az apját, Szilágyi Zoltán egykori olimpikont, aki ma már ügyvédként tevékenykedik, és gyerekekkel foglalkozik úszóedzőként. Szilágyi Liliána szerint apja többféleképp bántalmazta, testi fenyítéssel, megfélemlítéssel, szeretet- és figyelemmegvonással vagy szexuálisan, bár ügyel arra, ezekről hogyan beszél, vagy mennyit mond el. A szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos kérdésekre a Szavakon túl című műsorban például kérdésekkel válaszolt – azt mondta, nem akar támadhatóvá válni.

„Ha egy apa egy ágyban alszik a lányával, aki arra ébred, hogy a hímvesszője megmerevedve nekinyomódik a hátához, és nem érti, hogy mi történik, az szexuális zaklatás? Vagy, hogy egy lány első menstruációja után az apja a bugyiját elteszi, szagolgatja, és mindenféle dolgokat mondogat rá? Vagy milyen dobozba tennéd, ha egy 19 éves lánynak a bugyijába nyúlva a szeméremdombját simogatná valaki?” – kérdezte. Arra a kérdésre, hogy ezek megtörténtek-e, azt mondta, „én csak kérdezem, hogy szerinted ez micsoda? Én nem mondhatok semmi konkrétat, nem akarok támadható lenni”. Az anyjával együtt végül 2016-ban hagyták el Szilágyi Zoltánt, miután állítása szerint a férfi fojtogatta az anyját. A húga az apjánál maradt, aki nyílt levélben nevezte hazugságnak nővére vádjait.

Szilágyi Zoltán az ügy kirobbanása után úgy reagált, sosem bántalmazta egyiküket sem, és „minden egyes hamis szavad egy-egy késszúrás a szívembe, de nagykorú vagy és felelős a saját döntéseidért, cselekedeteidért”, majd arra kérte lányát, hogy ne használja többet a Szilágyi családnevet.

Szilágyi Liliána egy interjúban arról is beszélt, hogy az apai nagyanyja szerinte nem volt egészséges, mentálisan zavart volt, egy rossz természetű nő, akitől félt is, és aki öt-hat éves korában egy fürdetés után a nemi szervénél nyúlkált. Szilágyi Zoltán ezután úgy nyilatkozott, beperli a lányát: „Az öt évvel ezelőtt elhunyt nagymamáját lejárató, aljas módon kegyeletsértő nyilatkozata után végképp nem maradt más lehetőségem. A harmincmillió forint követelés ügyvédem javaslata volt, azonban ez perben még nincs nevesítve”. Azt is mondta, abból a pénzből, amit a bíróság majd megítél neki, egy alapítványt hoz létre azoknak, akiknek egy válóperben „hasonló hazug vádakkal kell szembenézniük”. Szilágyi Liliána ügyvédje erről most azt mondta a Telexnek, erről a feljelentésről ők még nem tudnak.

Szilágyi Liliána kijelentései miatt a Magyar Úszószövetség vizsgálatot indított, de azt is mondták, hogy ők elsősorban az uszodai, illetve Szilágyi Zoltán klubján belüli történéseket vizsgálták, viszont az esetlegesen családon belül történt erőszakot nem. Arra jutottak, Szilágyi Liliána igazat mondott, Szilágyi Zoltánt pedig a szövetség által szervezett rendezvényeken nemkívánatos személynek nyilvánították. Mint írták, „az emberi méltóságot sértő testi és lelki bántalmazás nem összeegyeztethető a szövetség értékrendjével. Az elnökség elítéli ezeket a cselekedeteket, és méltatlannak tekinti”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!