Szilágyi Liliána: Az apám szemébe akarok nézni, azt akarom, hogy lássa a szememet ő is

Legfontosabb

2022. április 17. – 14:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szilágyi Liliána korábbi úszónő Kadarkai Endre Szavakon túl című műsorának vendége volt vasárnap, több hónap után először nyilatkozott azután, hogy december végén testi, lelki és szexuális bántalmazással vádolta édesapját. Szilágyi az interjúban beszélt édesapja múltjáról, a nagyszüleiről, egy világhírű úszóedző bántalmazásairól, szexuális bántalmazásokról, valamint az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatairól.

Állítása szerint az utolsó, decemberi interjúval sem az volt a célja, hogy médiafelhajtást generáljon, hanem változást szeretett volna elérni a családján belül és nagyobb körben is. A nyilvánosság elé állásban sokat segített neki Cseh László felszólalása, és tisztában volt azzal, hogy milyen lavinát indít majd el posztja és az Elviszlek magammal című műsorban való szereplése.

„Az apukámnak akartam egész életemben megfelelni” – mondta, és december 29-én, a nyilvánosság elé állás napján értette meg, hogy ez miből fakad, hogyan tudja elengedni. Meglátása szerint a gyerekeknek fontosak a szülői visszajelzések, a dicséretek, az útmutatások, de ez neki sem édesanyjától, sem az apjától nem adatott meg, egyedül Gyarmati Dezsőnél és feleségénél, Bara Margitnál, a nagyszülői házban talált megértésre. Ők kezelték a fiatal lányt egyenlő félként, velük tudott bármiről is beszélgetni.

Édesapja oldaláról csak a nagymamát ismerte, aki állítása szerint nem volt egészséges, mentálisan zavart volt, egy rossz természetű asszony, félt is tőle. Konkrét emléket is megosztott vele kapcsolatosan, miszerint 5-6 éves lehetett, amikor a nagymama fürdette, majd bevitte a szobába és elkezdett nyúlkálni a nemi szervénél. Amikor jelezte, hogy ez kényelmetlen és nem akarja, azt a választ kapta, hogy ez nagyon fontos egy lánynál, hogy „minden fürdés után meg legyen nézve a nunija és hogy ezt ezentúl az apjának kell majd csinálnia”.

Kadarkai Endre kérdésére, miszerint édesapját is bántalmazták-e, konkrét történettel válaszolt: „Ez volt egyetlen alkalom, amikor őszintén, apaként nyilvánult meg felém. Futottam befelé az uszodába és volt ott egy ember, beállt az utamba, majd felkapott és magához szorított. Apám belépett és meglátta, halálra várt arccal állt ott és kért vissza ettől az embertől. Aki erre röhögve csak ennyit mondott: milyen kár, hogy nem kisfiú! Az apám, erre kitépett a kezéből és elrohant velem, leültetett és azt mondta: ehhez az emberhez soha, semmilyen esetben se menj oda, mert ez az ember egy nagyon rossz ember.” Kadarkai kérdésére, hogy ki ez az ember, csak annyit felelt, hogy az uszodában egy közismert személyiségről van szó, aki már nem él. Az uszoda világában egy rettegett ember volt, aki kisfiúkkal szemben lépett fel úgy, ahogy nem lenne szabad. Egy edző, egy nagyon elismert edző, aki olyan eredményeket tett le az asztalra, ami világra szóló, de ez nem mentesíti az alól, amit tett másokkal.

A műsorvezető természetes rákérdezett arra is, hogy van-e Szilágyi Liliánának konkrét információja arról, hogy a meg nem nevezett úszóedző tett valamit az édesapjával vagy másokkal is, mindkét esetben egy egzakt igen volt a válasz. Megnevezni nem akarta a többieket, hiszen elmondása szerint ez nem az ő harca, csak azért említette, mert látja, hogy mi vezetett édesapjánál a bántalmazásokig.

Elmesélte még a családi otthon elhagyásának történetét, a végső kiváltó okot, a 2016-os fojtogatást és az édesanya reakcióját, ahogy édésapja és közé állt, majd felelevenítette gondolatait a 2015-ös öngyilkossági gondolataival kapcsolatosan. Izraelbe ment nyaralni a család, ahol állítása szerint szörnyű volt a légkör, mindent édesapja kénye-kedve szerint kellett csinálni és az egyik este leszökött a tengerpartra, magával vitte a Gyarmati Dezsőtől kapott kinyitható kést, a szerencsekését. Ott fogalmazódott meg benne először, hogy nincs miért tovább élnie, hogy sokkal könnyebb lenne megszűnni, megszüntetni a fájdalmakat, a meg nem értését, a kilátástalanságot. A tengerparton töltött másfél óra viszont ráébresztette, hogy nincs már lejjebb, előjöttek újra az addig elfojtott érzelmek, ismét volt mibe kapaszkodni, rájött, hogy most már nincs vesztenivalója és ezek az érzések eltérítették szándékától.

A szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos kérdésekre kérdésekkel válaszolt, hiszen, mint elmondta, egyeztetett szakemberekkel és bizonyos határokon belül kell mozognia, nem szabad, hogy támadhatóvá váljon.

„Ha egy apa egy ágyban alszik a lányával, aki arra ébred, hogy a hímvesszője megmerevedve nekinyomodik a hátához, és nem érti, hogy mi történik, az szexuális zaklatás? Vagy, hogy egy lány első menstruációja után az apja a bugyiját elteszi, szagolgatja és mindenféle dolgokat mondogat rá? Vagy milyen dobozba tennéd, ha egy 19 éves lánynak a bugyijába nyúlva a szeméremdombját simogatná valaki?” – kérdezte. Arra a kérdésre, hogy ezek megtörténtek-e, azt mondta, „én csak kérdezem, hogy szerinted ez micsoda? Én nem mondhatok semmi konkrétat, nem akarok támadható lenni”.

Az interjú végén elmesélte még, hogy az apjával nem tudott beszélgetni, megbeszélni dolgokat, mivel a kommunikáció úgy zajlott családon belül, hogy hosszú hegyibeszédeket tartott a családfő és mindenkinek egyet kellett vele érteni. Nem volt, nem lehetett önálló gondolata, véleménye. Állítása szerint, ha ellent mondott, akkor jöttek a retorziók, a fizikai bántalmazások, de édesanyját sűrűbben bántalmazta. Miután rájött, hogy őt fizikálisan nem lehet betörni, ha valami rosszat csinált, az édesanyát, Gyarmati Esztert bántalmazta, neki pedig végig kellett néznie. Elmondása alapján a tetteiért soha nem kért bocsánatot és soha életében nem mondta, hogy meg fog változni. Mindig csak azt hajtogatta, hogy ez az édesanyja és az ő hibája, hogy ilyeneket csinál, mert ők provokálják ki ezt a viselkedést, ő csak egy áldozat.

Az interjú első felének a végén az édesapja értékeiről, munkamenetéről is beszélt, miszerint az apa egyik nap nyakszorítóval, nyakpánttal jött haza, majd miután röhögve levette közölte, hogy van egy ügye, mivel ügyvéd, és csak húzni kellett az időt, ezzel pedig igazolni tudja a bíróságon, hogy súlyos nyakproblémái vannak. Szerinte nagyon sokszor ezt kell csinálni a bíróságon is, szánalmat kell kelteni a közösségben.

Zárásként elmondta, hogy az elmúlt hat évben semmilyen kapcsolata nem volt az édesapjával, pedig többször is megpróbálta őt felkeresni az uszodában, de kivétel nélkül minden alkalommal elfutott előle a családfő. A Fiala János által készített interjúból mindössze tíz másodpercet látott, de ez is elég volt ahhoz, hogy lássa, mennyire összetört, megviselt, pici és szánalomra méltó emberré vált a korábban életerősnek mutatkozó édesapa a számára. „A szemébe akarok nézni, azt akarom, hogy lássa a szememet ő is.” – zárta az úszónő.

Megkerestük Szilágyi Liliánát is, hogy reagáljon az elhangzottakra, miután a héten megjelent információk szerint a rendőrség meg is szüntette az eljárást a feltételezett bántalmazásokkal kapcsolatosan, mert háromszori felszólítás ellenére sem tett vallomást az úszó a rendőrségen. „Nem tettem, mert hivatalos formában senki sem keresett, nem kaptam idézést, hivatalos levelet sem én, sem a jogi képviselőm, nem tudom milyen egzakt és leellenőrzött információk alapján jelentek meg ezek a cikkek. Én, ahogy az interjú második felében is szó van róla, nem szeretnék bíróságra menni, ezt már korábban elhatároztam, nem szeretnék még hosszú évekig beleragadni lelkileg ebbe az ügybe, nem teszek feljelentést. Amennyiben a hatóságok úgy döntenek, hogy hivatalból elrendelik az ügy kivizsgálását, akkor gondolom értesíteni fognak erről engem is. Ha szükséges, az ügyvédem mindenre reagálni fog” – reagált Szilágyi Liliána.

A rettegett úszóedzővel kapcsolatosan természetesen rákérdeztünk arra is, hogy kire gondolt. „Nem szeretnék nevekkel dobálózni, ez nem az én feladatom, a sportágon belül nagyon sokan ismerik ezeket a történeteket. Ha a bántalmazottak végre beszélni mernek majd az átélt dolgaikról, akkor ezek a történetek alátámasztják majd egymást” – zárta válaszát az úszónő.

Az Európa-bajnokságon ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok Szilágyi Liliána a közösségi oldalán osztotta meg 2021. december 29-én a közvéleménnyel: bántalmazott vagyok. A posztban és az azzal párhuzamosan megjelenő D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában testi, lelki és szexuális bántalmazással vádolta édesapját, Dr. Szilágyi Zoltánt. Az úszóedzőként és ügyvédként praktizáló apa reakció sem váratott sokat magára, az ügy kirobbanásának másnapján büntetőeljárással fenyegetőzött, majd arra kérte lányát, hogy ne használja többet a Szilágyi családnevet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!