Kocsis Máté szerint ha kell, törvényt is hoznak a szélsőséges baloldali csoportosulások ellen

2023. február 26. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország elkötelezett a béke mellett, és minden eszközt megragad arra, hogy ennek hangot is adjon, ezért terjeszt a Fidesz-KDNP békepárti határozatot az Országgyűlés elé – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A békepárti nyilatkozatról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón azt mondta, azért tartják azt fontosnak, hogy akiket érdekel, mi Magyarország álláspontja a háborúról, az tisztán és világosan tájékozódhasson erről.

Kocsis Máté szerint erős a politikai nyomás, amire politikai válaszokat kell adni, méghozzá világosat, ezért is van szükség a békepárti határozatra – írja az MTI. A magyar kormány többször kinyilvánította álláspontját, de a magyar Országgyűlés még nem hozott békepárti határozatot, mondta Kocsis. A nyilatkozat egyik célja a kormány álláspontjának támogatása, ugyanakkor nem lehet arról elfeledkezni, hogy a háborúban emberek halnak meg, de a kormány szerint a nagyhatalmak nem a béke különböző verzióit próbálják elérni, hanem fegyverszállítmányokat akarnak odaküldeni.

A határozat pontjai elítélik Oroszország katonai agresszióját és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre – közölte Kocsis, és hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy bármely ország saját érdekeink háttérbe szorítására kényszeríthet bennünket.
A nyilatkozat rögzíti azt is, hogy a gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, nem kényszerítették térdre Oroszországot, ellenben óriási gazdasági károkat okoztak egész Európának. Magyarország ellenzi a további energiaszankciókat. A gáz- és olajimport teljes befagyasztása, vagy a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátási zavarokat okozna és tovább növelné az inflációt – mondta a politikus.

Szóba kerültek a „becsület napján” történt erőszakos események is, amikről Kocsis egyebek mellett azt mondta: határozott célja a parlamenti frakciónak, hogy ne engedjen semmilyen teret a szélsőséges baloldali vagy erőszakos csoportosulásoknak. Hozzátette: „ha ehhez törvényt kell majd alkotni, akkor azt fogjuk tenni”.

A „becsület napján” szélsőjobboldali szervezetek tagjai megemlékezéseket akartak tartani a magyar és a német csapatok 1945-ös, kitörési kísérletének évfordulója alkalmából. Ekkor azonban szélsőbaloldali, antifasiszta (antifa) csoportok is feltűntek Budapesten, akik négy helyszínen nyolc olyan embert támadtak meg és bántalmaztak súlyosan az utcán, akiket szélsőjobboldalinak tartottak. Válaszul szélsőjobbos csoportok (például a Betyársereg) olyanokra támadtak, akiket az antifa-csoport tagjainak gondoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!