Egy szélsőjobbos kitörés napi támadását is közösség tagja elleni erőszaknak minősítette a rendőrség

2023. február 25. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Rendőr-főkapitányság garázdaság helyett közösség tagja elleni erőszaknak minősítette annak a férfinak az ügyét, aki a február 11-i „kitörés napján” az Ostrom utcánál bántalmazott több embert.

A rendőrség közleménye szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei, 52 éves S. Tibort kétrendbeli bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak, valamint egyrendbeli bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntett kísérlet megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A férfi nem tett vallomást.​

A közleményből az eddigi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy egy szélsőjobboldali irányultságú támadó ügyét minősítette át a rendőrség. Az eddig megjelent hírek szerint ugyanis ilyen támadások történtek a budai Vár alatti Ostrom utcánál és a közeli Széll Kálmán téren is.

A „becsület napján” szélsőjobboldali szervezetek tagjai megemlékezéseket akartak tartani a magyar és a német csapatok 1945-ös, kitörési kísérletének évfordulója alkalmából. Ekkor azonban szélsőbaloldali, antifasiszta (antifa) csoportok is feltűntek Budapesten, akik négy helyszínen nyolc olyan embert támadtak meg és bántalmaztak súlyosan az utcán, akiket elsősorban katonai jellegű ruházatuk miatt szélsőjobboldalinak tartottak. Válaszul szélsőjobbos csoportok (például a Betyársereg) olyanokra támadtak, akiket az antifa-csoport tagjainak gondoltak.

A különbség eddig az volt, hogy az antifások által elkövetett támadások ügyében a rendőrség eleve a súlyosabb büntetőjogi megítélés alá eső közösség tagja elleni erőszak bűntettének gyanújával indított eljárást, míg a szélsőjobbos támadásoknál csak garázdaság vétségének gyanújával.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Telex kérdésére korábban azt közölte: ezen a napon garázdaság miatt egy férfit fogtak el az I. kerületi Ostrom utca sarkán, aki két embert bántalmazott. Körülbelül ugyanebben az időben a Széll Kálmán téren történt bántalmazás ügyében a rendőrök két férfit fogtak el.

Minden valószínűség szerint az antifás támadókra vonatkozik a rendőrség pénteki közlése, amely szerint újabb elfogatóparancsot adtak ki egy 2002-ben született német állampolgárságú nő ellen a „kitörés napján” történtek miatt, egy német férfi és egy német nő körözését már a múlt héten elrendelték. Egy magyar nőt szabadon engedtek, de ő továbbra is gyanúsított.

Landgraff Erna, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa korábban hétköznapi nyelvre lefordítva a Telexnek így magyarázta el a különbséget a testi sértés, a garázdaság és közösség tagja elleni erőszak között. „Ha valaki azért ver meg mást az utcán, mert mondjuk zavarja a viselkedése vagy összevesznek valamin, az testi sértés. Ha közben hangosan kiabál és szidalmazza is, ezzel másokban riadalmat kelthet, az garázdaság. Ha azonban kiderül, hogy a motivációja elsősorban valamilyen előítélet volt, és azért támadta meg adott járókelőt, mert egy konkrét – általa lenézett, ellenségesnek tartott – csoport tagjának vélte, ráadásul erre utaló dolgokat is kiabál, az már közösség tagja elleni erőszak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!