Publicus: A fideszesek fele sem ért egyet azzal, hogy kormánytagok ülnek az egyetemi kuratóriumokban

2023. február 7. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi felnőtt lakosság 75 százaléka egyáltalán nem, további 5 százalékuk szerint inkább nem elfogadható, hogy kormánypárti képviselők, államtitkárok, miniszterek ülnek a hazai alapítványi egyetemek kuratóriumaiban, derült ki a Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából, ami a Népszava megbízásából készült.

A megkérdezetteknek csak 9 százaléka ért teljesen egyet a politikusok jelenlétével az egyetemi kuratóriumokban. Még a fideszesek relatív többsége sem tartja helyesnek ezt a gyakorlatot: jónak csak a magukat fideszesnek vallók egyharmada nevezte ezt, 49 százalékuk nem ért egyet ezzel. Korábban hasonló eredményre jutott a 21 Kutatóközpont elsőként a Telexen publikált kutatása is. Eszerint a magyar lakosság kétharmada (66 százaléka) úgy gondolja, hogy vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemek vezető testületeiből, és a fideszesek közül is 39 százalék ért ezzel egyet.

A Publicus felmérésében megkérdezettek 61 százaléka egyáltalán nem tartja elfogadhatónak azt sem, hogy 21 magyarországi egyetem az államtól közérdekű vagyonkezelő alapítványok fenntartásába került, további mintegy 4 százalék pedig inkább nem tartja elfogadhatónak a fenntartóváltást. Az intézkedést összesen 14 százaléknyian tartják teljesen vagy inkább helyesnek, 21 százalék pedig nem akart vagy nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

A Fidesz–KDNP szavazóinak 73 százaléka ugyanakkor nem tartja jogosnak azt, hogy az Európai Bizottság emiatt kizárná a magyar alapítványi egyetemeket az alapítványi egyetemeket az uniós csere- és kutatási programokból. Az ellenzékiek 80 százaléka szerint jogos volt az EU reakciója.

A 24.hu nemrég arról írt, hogy többet költenek saját vezetőikre a kormány által modellváltásra rávett egyetemek vagyonkezelő alapítványai, mint amennyit a hallgatók ösztöndíjprogramjaira fordítanak. A vagyonkezelők működésére évi 10 milliárd forint közpénzt fordít az állam, az átlagosan kéthavonta ülésező kuratóriumba kinevezettek – köztük több miniszter – egy-másfélmillió forintos havi javadalmazással számolhat.

Mint megírtuk, az egyetemi kuratóriumokban ülő kormánytagok miatt az uniós tagállamok december 15-én megtiltották az új uniós kötelezettségvállalásokat a közalapítványoknak és az általuk fenntartott egyetemeknek. A diákok és oktatók cseréjét segítő Erasmus+-program mellett a kutatást és innovációs támogató Horizont Európa is érintett, ami rendkívül érzékenyen érintheti a hazai felsőoktatási intézményeket.

Navracsics Tibor területfejlesztési és EU-forrásokért felelős miniszter január végén az Atv.hu-nak azt mondta: „a miniszterelnök abszolút támogatja” az összeférhetetlenség kimondását a miniszterek esetében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!