Szolidaritás napja: 16140 hiányjelet rajzoltak fel tanárok a Hősök terére, a Külső-Pesti Tankerületnél diákok tüntettek

2023. január 31. – 08:13

frissítve

Szolidaritás napja: 16140 hiányjelet rajzoltak fel tanárok a Hősök terére, a Külső-Pesti Tankerületnél diákok tüntettek
Hiányjelek a Hősök terén – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Keddre, az egyhetes pedagógussztrájk utolsó napjára a szakszervezetek meghirdették a szolidaritás napját. Emiatt egész nap akciók voltak a fővárosban és vidéken is.
  • Reggel 8-10-ig a szakképzésben dolgozók megtartották első figyelmeztető sztrájkjukat, több mint száz iskolában ülősztrájkoltak a diákok.
  • A Műegyetem szolidaritást vállaló polgárai a BME CH épületére „Veletek vagyunk!” molinót raktak és kockás zászlókat tűztek. A molinót később eltávolították az épület homlokzatáról, azt egyelőre nem tudni, miért.
  • Délelőtt a közszolgálatban dolgozók érdekvédelmi egyesületei tartottak közös sajtótájékoztatót, ahol az Egységes Diákfront bejelentette: március 15-én lesz a következő nagy tüntetés a Szabad sajtó útján.
  • Délután a Hősök terén tanárok 16140 hiányjelet rajzoltak fel a térre, ezek mind egy-egy hiányzó pedagógust szimbolizáltak. Közben ugyanekkor a Külső-Pesti Tankerületnél volt tüntetés, amin részt vett többek között Berta Bea, a Karinthy Frigyes Gimnázium nemrég femondott tanára.
  • Este a Tanítanék Mozgalom tartott évértékelő gálaműsort.

A Tanítanék Mozgalom évértékelő gálája még tart, de mi most a közvetítésünket lezárjuk mára. Köszönjük szépen az egész napos figyelmet!

Pintér Béla személyesen, Alföldi Róbert videóüzenetben vett részt a Tanítanék Mozgalom gálaestjén. Pintér Béla színész-rendező egy saját szöveget mondott el, amiben 2043-ból tekintett vissza erre a keddi napra. A beszédében Orbán Viktor miniszterelnököt a „jogban jártas ravasz gazdának” hívta. Vélhetően Pintér Sándor belügyminiszterre pedig a „rendőrminiszter” megnevezést használta.

Alföldi Róbert színész-rendező támogatásáról biztosította a tanárokat, és kifejezte, hogy szomorú, amiért a magyar társadalom nem állt a pedagógusok mellé.

Este 7-kor kezdődött a Tanítanék Mozgalom évértékelő gálaműsora a Trafóban, az est házigazdája Törley Katalin és Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom tagjai. A kétórás műsor elején az előző év legfontosabb oktatási eseményeiről vetítettek ki képeket. A színpadon olyan művészek lépnek fel, mint Pintér Béla színész-rendező, Máté Gábor színész-rendező, Dés László zeneszerző.

Győrben körülbelül 200-250 tüntető vett részt egy fáklyás felvonuláson, amelyet az egységes Diákfront szervezett az oktatásért és a jelen helyzet elleni tiltakozások kezdetének évfordulója alkalmából.

Diákok, szülők és pedagógusok vonultak át Győrben a városházától a Széchenyi térig. Kertész Márton elnökségi tag azt mondta a résztvevőknek: „Most nem énekelünk, az »Éljen a grund!« már úgyis a könyökünkön jön ki. Most kiabálunk, hogy mások is meghallják: Az oktatás nemzeti ügy!”

Fotó: Laczó Balázs / Telex Fotó: Laczó Balázs / Telex
Fotó: Laczó Balázs / Telex

Szerinte egy éve figyeljük, hogy a tanárhiány problémája iránt a kormány érdektelen, és egy éve újabb és újabb hazugságokat talál ki arról, hogy éppen miért nem lehet béreket emelni. „Minek tömnék a pedagógusok zsebét, ha ebben a válságos helyzetben a sajátjukét is tömhetik, minek hallgassák meg az embereket, ha le is hallgathatják őket, minek oktatásügy, ha az iskolákban a rendet rendőrbottal akarják fenntartani?” – kérdezte. Felvonulás közben felvetette: „Feltűnt-e nektek, hogy a velünk vonuló tanároknak és a minket kísérő rendőröknek ugyanaz a minisztere?” „Oktatásügyet” – skandálta erre a tömeg.

A győri esemény érdekessége volt, hogy a helyi ipari park bővítése elleni mozgalmat jelentő Szívügyünk Szentiván csoport is szolidaritást vállalt a pedagógusokkal és felvonult fáklyáival.

A Hősök terén is véget ért a tanárok akciója, sikerült a 16140 hiányjelet felrajzolniuk. Sőt, helyszíni tudósítónknak a tanárok azt mondták, még többet is. Az esemény ezzel véget ért.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Madách Imre Gimnáziumban is ülősztrájkoltak a diákok.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban is sztrájkoltak tanárok, a diákok ülősztrájkkal vállaltak velük szolidaritást. A szülők is szolidaritásukat fejezték ki a pedagógusokkal, diákok és tanárok üzeneteit tették ki az iskola bejáratához. Például ezt:

„Azért szeretjük a Veres Pétert, mert még nem omlott ránk.”

Az egyik szülő lapunknak azt írta: „Az összefogás jegyében krétarajzzal kötöttük össze a Veres Pétert, a Pais Dezső Általános Iskolát és a Bárczi Géza Általános Iskolát.”

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az esemény utolsó felszólalója, Labundy Márk nem akar hiú reményeket kelteni, amikor összegzi az elmúlt egy év oktatásban zajló demonstrációit. Hozzáteszi, hogy jelentős eredmény volt, hogy október 23-án 80 ezer ember demonstrált a Kossuth téren. Szerinte az Üllői úti tankerületi központ ismeretlen helyre költözött, „elmenekült” a diákok elől, akik a Belügyminisztérium előtt fagyban is hangot adnak elégedetlenségüknek.

Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

Ezután az esemény szervezője, Papp András veszi át a szót, és ő is kitartásra, illetve a demonstrációk folytatására szólít. Zárásként a jelenlévők eléneklik a Himnuszt.

A tanárok a Hősök terén háromnegyed 4-re körülbelül a 16140 hiányjel háromnegyedét rajzolták fel. Így reális, hogy az előzetes tervek szerint 4-re végeznek az összessel.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Pogány Petra, az Egységes Diákfront képviseletében szólalt fel a Külső Pesti Tankerületnél lévő tüntetésen. Azt mondta, a diákok nem fogják hagyni, hogy az ártatlanokat büntessék, a kirúgottakat elfeledtessék. „Legyünk olyan hangosak, hogy a hatalom befogott füllel is meghallja.” Szerinte a diákok nem akarnak olyan országban élni, ahol elveszik a sztrájkjogot. „Az egész országunk jövője a tét.”

Beszéde után a szervezők a színpadra léptek, és a „Mi vagyunk a grund!” című szám éneklésére buzdították a tüntetőket.

A Karinthy Frigyes Gimnáziumból nemrégen felmondott Berta Bea a Külső Pesti Tankerületnél beszédében azt mondja, a rendszeren belül elérte a határt, nem tudott többet tenni a közös ügyért. Arra buzdítja a hallgatóságot, hogy idézzenek fel egy számukra fontos diáktársat, tanárt és iskolai eseményt, majd a neveket egyszerre kiabálja a tömeg. Ezután az esemény szervezője arra szólítja fel a tüntetőket, hogy az épület előtti járdára rajzolják fel a követeléseiket.

Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

Tanárok 16140 hiányjelet akarnak felrajzolni a Hősök terére, több jelbe neveket írnak. Ezek mind olyan kollégáik nevei, akik nincsenek már benne a közoktatásban.

Fotó: Melegh Noámi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noámi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noámi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noámi Napsugár / Telex

Nyisztor Virág, a Karinthy Frigyes Gimnázium egyik diákjának beszédével kezdődött el a Külső Pesti Tankerületnél lévő tüntetés. Szerinte innen elmenekültek a tankerületi vezetők, mert egy csapat diák és pedagógusaik önálló gondolatai ijesztőek. Nyisztor szerint minden szinten jellemző a félelem a közoktatásban, de ezt meg kell törni. Például úgy, hogy a tüntetéseken részt kell venni. Azt mondta, annyit már most nyertek a kiállással, hogy kapcsolatba kerültek egymással.

Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

Délután 3-kor elkezdődött az Egységes Diákfront és a Corvin diákszövetség közös demonstrációja az Üllői úton a Külső-Pesti Tankerületi központ előtt, ahol jelenleg 30-40 demonstráló, főként fiatalok várakoznak. „Ahogy ígértük idén sem hallgatunk el és tovább folytatjuk az oktatásért a kemény harcot” – írták korábban az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

Délután 3-kor a Hősök terén körülbelül 30-40 tanár gyülekezik, a terv az, hogy egy óra alatt 16 140 hiányjelet rajzolnak fel a térre. Azért ennyit, mert ennyi pedagógus hiányzik a rendszerből, írja a Pedagógus Egység (PE) az esemény Facebook-oldalán. A lerajzolt jelek mind egy-egy hiányzó pedagógust fognak szimbolizálni. A tanárok egy térkép alapján haladnak a rajzolással.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Bár az ország egyik legelitebb gimnáziuma, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) közvetlenül nem érintett a közoktatásban zajló ügyekben, mert alapítványi fenntartásban működik, kedd reggel a diákok és tanárok jelentős része szolidaritási megmozdulást tartott az oktatási reformokért. A résztvevőket a kormánysajtóban kipattanó Eötvös-ügyről is kérdeztük. Videó.

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium kerítését is szülők dekorálták ki, ezzel akartak kedveskedni a tanároknak. Például a következő üzeneteket írták a táblákra:

  • „Csak amikor elég sötét van látod meg a csillagokat”
  • „Soha ne add fel! A ma nehéz, a holnap még nehezebb lesz, de holnapután már ragyogni fog a nap.”
Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A decemberben elbocsátott munkatársukkal is szolidaritást vállaltak a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum dolgozói kedden délelőtt. Ma az intézményben tízen sztrájkolnak, hatan polgári engedetlenségben vesznek részt, és még tízen támogatásukról biztosítják az összes pedagógust, akit a kiállása miatt retorzió ért.

Fotó: Olvasói fotó / Facebook
Fotó: Olvasói fotó / Facebook

Azt is írják, hogy azért vállalják a tiltakozás legradikálisabb eszközét, a polgári engedetlenséget, hogy egy jobb és igazságosabb oktatásért emeljék fel a szavukat. Egy korszerűbb és elfogadóbb iskolarendszerért küzdenek és követelik, hogy a kormányzat ezt vegye figyelembe, és ne retorziókkal válaszoljon a békés véleménynyilvánításra, hanem induljon el végre a valódi párbeszéd.

A dunaharaszti Baktay Ervin Gimnáziumban ülősztrájkoltak a diákok, és az aszfaltra írták fel, hogy mik hiányoznak az oktatási rendszerből. Például Oktatási Minisztérium, pénz, megbecsülés.

Fotó: Egységes Diákfront Fotó: Egységes Diákfront
Fotó: Egységes Diákfront

„Egy éve sürgetjük az ország számtalan pontján, számos megmozdulásán, időközben 9 pontba összesűrítve a változásokat az oktatás területén”

– írják lapunknak a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola sztrájkhoz csatlakozó dolgozói. Elkeseredve látják, hogy máig nem történt előrelépés az oktatásban.

„Felemeljük szavunkat egy működésképtelen, sikertelen rendszer megjavításáért egy működőképes, sikeres jövő érdekében.”

Az intézményben többen sztrájkolnak kedden is, vannak, akik szolidaritás vállalnak velük.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Reggel két órán át tartott a Békés megyei Egységes Diákfront által szervezett élőlánc Békéscsaba belvárosában. A csabaiak beszédekkel és folyamatos skandálással álltak ki az oktatás jövőjéért, az autósok dudálással támogatták őket.

Fotó: Egységes Diákfront – Békés megye
Fotó: Egységes Diákfront – Békés megye

A megmozduláson Dohányos Máté főszervező felolvasta a diákok, tanárok, szülők 9 pontos követelését. A tömeg a „Pintér, takarodj!” és „Folytatjuk!” felkiáltásokat skandálta.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár múlt héten tárgyalt a sztrájkbizottsággal, ahol főleg a bérekről volt szó, és az új teljesítménybérezés részleteiről. A pedagógus-szakszervezetek képviselői szerint a sztrájkkövetelések egyetlen pontjára sem reagált a kormány.

A kormány egyetért azzal, hogy a pedagógusoknak magasabb fizetést kellene kapniuk, de a nagyobb mértékű béremelést az uniós források megérkezéséhez kötötték. A kormánynak december 12-re sikerült megegyeznie a Magyarországnak járó uniós támogatásokról. Ha azok a pénzek megérkeznek, akkor már idén 20,8 százalékos béremelés jöhet az ágazatban, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket.

Leszedték a BME CH épületéről azt a „Veletek vagyunk!” feliratú molinót, amit még délelőtt tűztek ki oda a Műegyetem polgárai alpinisták segítségével. A cél az volt, hogy a szolidaritási akción részt vevők ezzel az üzenettel álljanak ki a pedagógusok mellett, ezért kerültek kockás zászlók is az épületre. Olvasónk küldte el a videót, amin látszik, ahogy éppen távolítják el a molinót az épület homlokzatáról.

Megkerestük az ügyben a BME sajtóosztályát, arra voltunk kíváncsiak, hogy ki adott utasítást a molinó leszedésére, és miért távolították el a feliratot. Ha válaszolnak, beszámolnuk róla.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban is sztrájkolnak tanárok. „A diákjaink szülei megleptek bennünket virággal, süteményekkel és az utcafrontot kidekorálták alkalomhoz illően”, írták lapunknak. Az iskola kerítésére a szülők kockás ingeket akasztottak.

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium 11 tanára sztrájkol kedden. Lapunknak elküldött levelükben a tanárok azt írják:

„Cselekedetünkkel az oktatás tarthatatlan és méltatlan helyzetére szeretnénk felhívni a figyelmet, amely az egész magyar társadalom jövőjét meghatározó közös ügy.”

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A pedagógusok érdekeit képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) régóta azt szeretnék elérni, hogy az ágazatban azonnali, 45 százalékos fizetésemelés legyen, és hogy a tanárok heti 22-26 tanóráját 22 órában maximalizálják. A sztrájkkövetelések között szerepel a sztrájkjog helyreállítása, és most már a tanárok kirúgásának időpontját újraszabályozó kormányrendelet visszavonása is. Ugyanis egy új rendelet szerint a tankerületeknek nem kell 15 napon belül elbocsátaniuk azt, aki nem veszi fel a munkáját, ezt megtehetik a tanév végéig, augusztus 1-ig.

A sztrájktörvényt sokan azért kritizálják, mert a tanárok szerint az elégséges szolgáltatások betartásával láthatatlanná válik a törvényes tiltakozásuk. Eddig 15 tanárt rúgtak ki, akik többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Viszont az elbocsátások gyakorlata nehezen követhető, mert van olyan tanár, akinek már 100 órája maradt el, mégsem rúgta ki a tankerület.

Szegeden legkevesebb három középiskolában tartottak ma délelőtt, illetve tartanak jelenleg ülősztrájkot a diákok. Az Egységes Diákfront információja szerint két gimnázium tanulói biztosan részt vesznek a tiltakozó akcióban, és úgy tudni, egy szakképző intézmény is csatlakozik. A Deák Ferenc Gimnáziumnak mintegy száz tanulója ült le 11 óra után az iskola aulájában, mindegyik osztályból csatlakoztak az akcióhoz.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az Óbudai Gimnáziumban 11 órától ülősztrájkolnak a diákok.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Kedden a negyedik órában ülősztrájkot tartottak a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium diákjai. Az aulában összegyűlve a mozgalom szimbólumát formázták, ezzel kifejezve szolidaritásukat tanáraikkal. A tanári karból 35-en sztrájkoltak kedden.

Fotó: II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium DÖK
Fotó: II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium DÖK

Az újpesti Homoktövis Általános Iskolánál a szülők ragasztottak ki figyelemfelhívó plakátokat az intézmény kerítésére. Például: „Tudta? Szakember hiány miatt a Homoktövis iskolában 2023. januárjától nem lesz logopédiai ellátás?”

Fotó: Olvasónk, Raschek Tibor / Telex
Fotó: Olvasónk, Raschek Tibor / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!