Szolidaritás napja: 16140 hiányjelet rajzoltak fel tanárok a Hősök terére, a Külső-Pesti Tankerületnél diákok tüntettek

2023. január 31. – 08:13

frissítve

Szolidaritás napja: 16140 hiányjelet rajzoltak fel tanárok a Hősök terére, a Külső-Pesti Tankerületnél diákok tüntettek
Hiányjelek a Hősök terén – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Keddre, az egyhetes pedagógussztrájk utolsó napjára a szakszervezetek meghirdették a szolidaritás napját. Emiatt egész nap akciók voltak a fővárosban és vidéken is.
  • Reggel 8-10-ig a szakképzésben dolgozók megtartották első figyelmeztető sztrájkjukat, több mint száz iskolában ülősztrájkoltak a diákok.
  • A Műegyetem szolidaritást vállaló polgárai a BME CH épületére „Veletek vagyunk!” molinót raktak és kockás zászlókat tűztek. A molinót később eltávolították az épület homlokzatáról, azt egyelőre nem tudni, miért.
  • Délelőtt a közszolgálatban dolgozók érdekvédelmi egyesületei tartottak közös sajtótájékoztatót, ahol az Egységes Diákfront bejelentette: március 15-én lesz a következő nagy tüntetés a Szabad sajtó útján.
  • Délután a Hősök terén tanárok 16140 hiányjelet rajzoltak fel a térre, ezek mind egy-egy hiányzó pedagógust szimbolizáltak. Közben ugyanekkor a Külső-Pesti Tankerületnél volt tüntetés, amin részt vett többek között Berta Bea, a Karinthy Frigyes Gimnázium nemrég femondott tanára.
  • Este a Tanítanék Mozgalom tartott évértékelő gálaműsort.

Az Európa 2000 Alternatív Gimnáziumban is ülősztrájkot tartottak a diákok. Lapunknak a sztrájk szervezői azt írták: „az oktatás kérdése nem csak az állami iskolákat érinti”.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Kevesuli tagiskolájához többen vittek virágokat az aHang felhívására. A civil szervezet kezdeményezte, hogy a követői egy általuk választott iskolához vigyenek virágokat, és ezzel mutassák ki szolidaritásukat a pedagógusokkal.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanárai, diákjai már tegnap akcióba kezdtek: hétfő délután az elmúlt egy év molinókra, táblákra írt üzeneteiből rendeztek pop-up kiállítást az iskola előtti téren. A feliratokat nagyjából fele-fele arányban készítettek az iskola tanárai, diákjai. Az intézményben a tanárok többsége sztrájkolt, ma a diákok ülősztrájkolnak.

Fotó: Gűth Ervin / Telex Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

Több pécsi civil szervezet, elsősorban középiskolás korosztálynak szóló alternatív oktatási napot tart kedden kulturális intézményekben, vendéglátóhelyeken. Ezeket a Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás fogja össze, ami délutánra bemutatkozó fórumot is meghirdetett az eddigi eredményekről és a jövőbeli tervekről.

A helyi tömegközlekedési cég, a Tüke Busz sofőrjei kora délután egyperces megállással fejezik majd ki szolidaritásukat a pedagógusok mellett.

Pirint Gergő, az Egységes Diákfront tagja a Belügyminisztérium előtti sajtótájékoztatón azt mondta: több mint 100 iskolában volt kedden ülősztrájk, ezt sikerként értékelik, főleg, hogy vidéken is sokan csatlakoztak a kezdeményezésükhöz.

Jelenleg több mint 200 tagja van az Egységes Diákfrontnak, azt mondta, a cél, hogy országszerte egyre többen csatlakozzanak. Éppen ezért Győrben és Budapesten február közepén megtartják az első fórumukat. Az Erasmus-ügyről azt mondta:

Ez meghatározza, hogy itthon vagy külföldön fogunk élni, szerinte semmilyen politikusnak nincs keresnivalója az egyetemi kuratóriumokban.

A jövőről azt mondta: most a hideg idő miatt nincsenek nagyobb tüntetések, de a következő nagy megmozdulás 14-e éjfélkor kezdődik, ekkor virrasztani fognak, és a Szabad sajtó útján 15-én lesz a következő nagy tüntetésük.

Meleg Sándor, az SZMME elnöke a közszféra dolgozóinak sajtótájékoztatóján azt mondta: a szociális ágazatban egyre többen hagyják el a pályát. Szerinte a legtöbb hatalom úgy reagált a kihívásokra, hogy megerősítette a szociális szférát, a magyar kormány ezt pont fordítva csinálja: akkor vesz el, mikor a legnagyobb szükség lenne a pénzre.

Meleg Sándor, az SZMME elnöke – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Meleg Sándor, az SZMME elnöke – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szebeni Dóra, az MKKSZ Kulturális OSZT képviseletében a kulturális dolgozók érdekében szólalt fel. Szerinte a kulturális szféra még fel sem állt a koronavírus-járvány hatásainak következményeiből, és igaz tavaly 20 százalékos béremelést kaptak, de a magasabb infláció miatt ez a pénz már nem értékálló.

Kuczman Anna, az MKKSZ Budapesti Védőnői Tagozat képviseletében, Köves Ferenc a SZÁD elnökeként állt ki a pedagógusokért.

Bárdos Judit, a BRDSZ elnöke a rendvédelmi dolgozókat képviselte a közszféra szakszervezeteinek sajtótájékoztatóján. Szerinte a rendvédelemben dolgozók sem kapnak érdemi béremelést. „A teljesítményértékelésnél kapott öt százalék nem minősül béremelésnek.”

Taskovics István, a TBDSZ elnöke azt mondta, hogy a kormánytisztviselőknek a kormány ugyanazt üzente, mint a pedagógusoknak: a kérelmetek jogos, de nincs pénz a fizetésemelés fedezésére. Ezek után még jobban megnőtt bennük a szolidaritás érzése a tanárok iránt. Szerinte a kormánynak csak az számít, hogy valaki leszegett fejjel végezze a munkáját.

A Belügyminisztérium épülete előtt a szolidaritás napja alkalmából 10 órakor sajtótájékoztatót tartanak a közszféra dolgozóit képviselő szakszervezetek. Az eseményen képviselteti magát többek között a PDSZ, a rendvédelmi dolgozók szakszervezete, a védőnők szakszervezete és a szociális dolgozók képviselői is. A résztvevők azt üzenik a közszféra dolgozóinak, hogy álljanak le öt percre kedden, addig ne dolgozzanak.

Boros Péterné a mikrofonok mögött, Bárdos Judit, Taskovics István és középen Komjáthy Anna – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Boros Péterné a mikrofonok mögött, Bárdos Judit, Taskovics István és középen Komjáthy Anna – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A szakszervezetek képviselői sorban mondták el a követeléseiket:

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke az önkormányzati köztisztviselők illetménytábláinak módosítását kérte, szerinte óriási a szakadék a vidéki és a fővárosi önkormányzatok között, kiemelte a szolidaritási adó csökkentésének szükségességét is.

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke a pedagógusok már ismert követeléseit sorolta: többek között az azonnali, 45 százalékos béremelést, és a heti maximum 22 tanórát.

A Németh László Gimnázium sztrájkoló tanárai a szülőknek üzentek transzparensükkel: „Kedves szülők! Nélkületek nem menne…Köszönjük szépen!”

Fotó: Olvasónk, Varasdy Iván / Telex
Fotó: Olvasónk, Varasdy Iván / Telex

A szolidaritás napja nem véletlenül van január 31-én. Ma van pontosan egy éve, hogy 2016 után sztrájkoltak a pedagógusok: a tanárok akkor kétórás figyelmeztető sztrájkkal hívták fel a figyelmet a közoktatás problémáira. Azóta tartanak az oktatában kisebb-nagyobb megszakításokkal a demonstrációk.

A Telexen ahogy eddig, úgy kedden is szeretnénk követni az oktatásban zajló eseményeket. Kérjük, küldjön képet az iskolában tartott ülősztrájkról vagy más akciókról, és írjon róluk pár sort a helyszín és az időpont feltüntetésével az ugyelet@telex.hu email címre. Köszönjük!

A szolidaritás napja alkalmából az aHang civil szervezet arra kéri a követőit, hogy válasszanak ki egy számukra fontos oktatási intézményt, és kedd reggel, legkésőbb 10 óráig helyezzenek el az épület előtt egy virágszálat. Az akciójuk célja, hogy mindenki megüzenhesse az oktatásban dolgozónak, hogy nincsenek egyedül, támogatják őket a sztrájkban, megbecsülik a munkájukat.

A szervezet azoknak is lehetőséget ad, akik valamiért nem tudnának személyesen elmenni az általuk választott iskolához. Létrehoztak egy térképet, ahol egy „virtuális cetlin” lehet üzenni a kiválasztott oktatási intézmény dolgozóinak.

Szegeden három egymás mellett lévő oktatási intézmény tiltakozói álltak ki néhány percre az utcára egy közös fotóra. A Telex tudósítójának kérdésére az egyik szervező pedagógus elmondta, hogy a Deák Ferenc Gimnázium, a Gedói Általános Iskola, és a Krúdy Gyula Szakképző Iskola tanárai azért döntöttek így, mert ezzel megmutatják, hogy a háromféle iskolatípus mindegyikében egyaránt fontos a közoktatás megújítása, a sztrájkoló tanárok illetve a szakszervezetek követeléseinek teljesítése.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A sztrájk az eddigi módon valószínűleg nem folytatódik, de a tiltakozást nem hagyják abba, többféle formában viszik tovább, erről még egyeztetnek. A közelgő érettségi időszak miatt a tiltakozó tanárok továbbra is nagyon figyelnek arra, hogy a diákok jogai és érdekei ne sérüljenek, a tanulmányaikban ne zavarják őket a tanári akciók. Szegeden ma legkevesebb három iskolában tartanak ülősztrájkot a diákok.

A II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban a 62 pedagógusból 42-en csatlakoztak a sztrájkhoz. Az iskolába járó diákok szülei az intézmény elé mentek, többen gyerekük nevét írták fel egy táblára, így támogatták a munkabeszüntetésben részt vevő tanárokat.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Műegyetem E és H épülete közé kifeszített molinó alatt a résztvevők megtapsolták a közoktatásban dolgozó pedagógusokat. Az esemény végén Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium korábban kirúgott tanára köszönte meg a részvételt. Az akció ezzel véget ért.

Kirakták a Szent Gellért téren indult demonstráció résztvevői a másik „Veletek vagyunk!” transzparenst a BME E és a H épülete közötti átjáróra.

Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

Kedden a közoktatásban dolgozók sztrájkjával vállaltak szolidaritást az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) BTK PDSZ csoportjának tagjai. Többen kockás ruhában fotózkodtak egy „Állj ki magadért! Kiállunk érted!” táblával.

Fotó: ELTE BTK PDSZ csoport
Fotó: ELTE BTK PDSZ csoport


A BME szolidaritást vállaló polgárai a zászlók kitűzése után átvonulnak az E és a H épülethez, ahova egy másik „Veletek vagyunk!” transzparenst helyeznek el.

A BME CH épületének zászlórúdjaira a szolidaritás napja alkalmából kockás zászlókat tűztek ki a Szent Gellért téren lévő demonstráció résztvevői. A kockás minta régóta a tanárok tiltakozásának egyik szimbóluma.

Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban a szülők a diákok példáját követve ülősztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat a pedagógusokkal. Az iskola előtt táblákra írták fel, hogy kiért, vagy miért állnak ki az akciójukkal.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A BME polgárainak megmozdulásán az akció szervezője lapunknak azt mondta: szeretnék kifejezni szolidaritásukat a közoktatásban dolgozókkal és tanulókkal, hiszen közoktatás nélkül nincs felsőfokú oktatás.

Majd a Szent Gellért téren lévő CH épület homlokzatára ipari alpinisták segítségével kifeszítették a Tanítanék Mozgalom logójával és a „Veletek vagyunk!” felirattal ellátott molinót.

Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

Reggel 8:15-kor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) polgárai közül a „Műegyetemiek az oktatásért” csoport tagjai a Szent Gellért téren megmozdulást szerveztek, ezzel szeretnék támogatni a pedagógusokat. Helyszíni tudósítónk szerint az esemény kezdetén körülbelül 25-en egy transzparenst tartva üzentek a pedagógusoknak: „Veletek vagyunk!”

Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

Január 31-én a közoktatásban dolgozók mellett a szakképzésben dolgozók is sztrájkolnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nekik kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett reggel 8 és 10 óra között. A szakszervezetek azért kezdeményezték a szakképzésben dolgozóknál is a sztrájkot, mert tavaly egyeztetni akartak a kormánnyal az ágazatot érintő sztrájkköveteléseikről, de a kormány nem tárgyalt velük. Az érdekvédelmi szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább a közoktatásban dolgozó tanárok illetményemelésével azonos fizetésemelést kapjanak.

Reggeltől az iskolákban nemcsak a tanárok, hanem a diákok is sztrájkolnak. Ők a már ilyenkor megszokott ülősztrájkkal vállalnak szolidaritást a pedagógusokkal.

A szakszervezetek által meghirdetett egyhetes pedagógussztrájk utolsó napján, kedden van a szolidaritás napja. Ma a szakszervezetek cselekvésre hívnak mindenkit, aki fontosnak tartja az oktatás jövőjét. „Mindaz, ami ma az oktatással kapcsolatos követelések, események körül és velünk, munkavállalókkal történik most, bármikor, bármelyik szakmát, munkavállalót elérheti. Ezért mondjuk: Állj ki magadért, kiállunk érted” – írják a nedolgozzingyen.hu-n.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!