Felmondott a Karinthy Frigyes Gimnázium tiltakozó tanára

2023. január 23. – 18:18

Felmondott a Karinthy Frigyes Gimnázium tiltakozó tanára
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

23 év tanítás után beadta felmondását Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára. Ő volt az egyike annak a huszonnégy tanárnak, aki közel ezer szülő és szimpatizáns társaságában tüntetett október elején a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt.

A tanárok akkor azért mentek oda, hogy átvegyék a polgári engedetlenség miatt nekik szóló hivatalos figyelmeztetéseket. Hatalmas erőt ad ez a nagy kiállás, mondta az eseményen Berta Beáta. Ha a nekik szóló levélben figyelmeztetés van, akkor is folytatni akarják a tiltakozást, mert szerintük „nem lehet úgy tovább élni, hogy megmondják, mit csináljunk”.

Berta felmondásáról a Facebookon írt, döntését az elmúlt időszak történéseinek egyenes következményeként értékelte, melyben közrejátszott a

  • a kollégái kirúgása,
  • a januárban belengetett teljesítményalapú bérezés, és
  • a polgári engedetlenséget augusztus elejéig „büntethetővé” tevő rendelet.

A Belügyminisztérium szerint a hat tanár kirúgására azért volt szükség a Karinthy gimnáziumban, mert a jogtalan munkamegtagadás miatt sérül a gyerekek tankötelezettségének teljesülése. Korábban ugyanezért bocsátották el a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát is. A Karinthy helyzete azért speciális, mert eddig ennyi tanárt egy iskolából nem küldtek el a polgári engedetlenség miatt.

Berta Bea hét évet tanított a Karinthyban, december elején még azt mondta a Telexnek, hogy nem is akar más iskolában dolgozni. Bár őt nem rúgták ki akkor, az eddigi polgári engedetlenségekben ő is részt vett.

Bertának nincs másik munkahelye, azt írja, hogy „B tervem nem született, és amíg benn vagyok, nem is fog, mert lefoglal az, amit szeretek, amit szerettem csinálni: a tanítás.” Az angol–magyar szakos tanár várhatóan március közepéig dolgozik még.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!