Közel ezren tüntettek a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai mellett az egyik tankerületi központ előtt

2022. október 7. – 08:14

frissítve

Közel ezren tüntettek a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai mellett az egyik tankerületi központ előtt
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Huszonnégy tanár és közel ezer szülő és szimpatizáns tüntetett péntek reggel a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt.
  • A tanárok ezért mentek oda, hogy átvegyék a polgári engedetlenség miatt nekik szóló hivatalos figyelmeztetéseket.
  • Az épület előtt álló tömeg miatt az Üllői úton leállt a forgalom.
  • A tanárokat kettesével engedték be az irodába, ahol átadták nekik a figyelmeztető leveleket. Két tanár nem kapott figyelmeztetést, mert nekik az engedetlenség idején nem volt órájuk.
  • A tanárok ezután visszamentek az iskolába, hogy megtartsák óráikat.
  • Ezután szülők is szerettek volna bejutni az irodába, hogy petíciót adjanak át a tankerület vezetőjének. A tankerület ezt nem kívánta átvenni, ezért rendőrt hívott.
  • A szülők elhagyták az irodát, a tüntetők hazaindultak. 10 óra előtt nem sokkal megindult a forgalom az Üllői úton.

Közel ezren vehettek részt azon a demonstráción, ami a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt kezdődött pénteken reggel. A pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanára szerdán részt vett a polgári engedetlenségben, és most személyesen a tankerület vezetőjétől szerették volna átvenni a nekik szóló hivatalos figyelmeztetéseket. A demonstrálók először csak a tankerület épülete előtt, illetve azzal szemben, az Üllői út másik oldalán lévő villamosmegállónál álltak, de ahogy egyre többen lettek, teljesen elfoglalták az Üllői utat, ahol le is állt a forgalom. Ez a BKK Facebook-oldalán is olvasható.

Hogy milyen volt a hangulat? Ilyen:

Kettesével engedték be a tanárokat

A járdára piros festékszóróval azt festették fel, hogy „ki fog tanítani?”. A tanárokkal együtt érkező szülők tapsoltak és azt skandálták, hogy „nincs tanár, nincs jövő”, „veletek vagyunk”, „ne rúgjátok ki a tanárainkat”. A tanárok előtt egy transzparensen a tankerületi igazgató nevére utalva a „Rábel Tornya” felirat olvasható.

Hatalmas erőt ad ez a nagy kiállás, mondta a sajtónak Berta Beáta tanár. Ha a nekik szóló levélben figyelmeztetés van, akkor is folytatni akarják a tiltakozást, mert szerintük „nem lehet úgy tovább élni, hogy megmondják, mit csináljunk”.

Egy idő után kinyitották a hivatal ajtaját és a tanárokat kettesével engedik fel az irodába. Zárt ajtók mögött vehették át a nekik szóló hivatalos levelet.

Tüntetők a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt 2022. október 7-én reggel – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex Tüntetők a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt 2022. október 7-én reggel – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex
Tüntetők a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt 2022. október 7-én reggel – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex

Nem mutatkoztak be

Miután Berta Beáta kijött a tankerület irodájából, elmondta, mi történt odabent. Először csak hármójukat engedték be az ajtón. Bent három ember fogadta őket, de nem mutatkoztak be. Nem sokkal később az egyik férfiról kiderült, hogy ő egy civil ruhás rendőr – mondta Berta Beáta. Először a tanárok ügyvédjeit sem akarták beengedni az ajtón. Berta Beáta azt mondta: az irodában feltehetően a tankerület igazgatója, Rábel Krisztina fogadta őket, akivel ő személyesen még eddig nem találkozott, de a róla látott képek alapján valószínűleg ő volt az. Berta Beáta bemutatkozott neki, kezet fogtak, tárgyalópartnere a szemébe nézett, de nem mondta meg a nevét.

A tanároknak át kellett venniük a tankerületi igazgató által aláírt levelet. Ez nem felmondást tartalmaz, csak – ahogy azt már sok más iskolában is megtették – figyelmeztetik őket a polgári engedetlenség következményére. A levélben az is szerepel, hogy a tanárok magatartásukkal korlátozzák a diákok tanuláshoz való jogát.

Három kolléga ma nem tudott eljönni a tankerülethez a Karinthyból, mert nekik nulladik és első órájuk volt a gimnáziumban. Ugyan az igazgatótól engedélyt kaptak, hogy más elfoglaltságuk miatt ne menjenek be az iskolába, a tankerülettől tegnap figyelmeztetés érkezett, hogy amennyiben a tanárok nem tartják meg az első óráikat, akkor annak is következményei lesznek. A három tanár ezért végül úgy döntött, inkább megtartja az óráit. Őket meghatalmazott ügyvédek képviselték.

A huszonnégy tanár közül kettő végül nem kapott figyelmeztetést, mert róluk kiderült, hogy aznap nem voltak óráik, amikor részt vettek a polgári engedetlenségi akcióban.

Rendőrt is hívtak

A tanárok egymás után átvették a leveleket, majd el is hagyták a helyszínt, hogy megtartsák óráikat az iskolában. Szülők és idősebb diákok maradtak a helyszínen, akik folytatták a tüntetést.

Később egy kisebb incidens is történt, ugyanis szülők is szerettek volna bejutni az irodába, hogy átadják petíciójukat a tankerület vezetőjének. A tankerület vezetője ezt nem kívánta átvenni, ezért a tankerület rendőrt hívott, akik nem sokkal később meg is érkeztek a helyszínre.

A tanárok egyenként, egymás után vették át a hivatalos figyelmeztetésről szóló leveleket, közben az épület lépcsőháza megtelt tiltakozókkal – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex A tanárok egyenként, egymás után vették át a hivatalos figyelmeztetésről szóló leveleket, közben az épület lépcsőháza megtelt tiltakozókkal – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex
A tanárok egyenként, egymás után vették át a hivatalos figyelmeztetésről szóló leveleket, közben az épület lépcsőháza megtelt tiltakozókkal – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex

A szülők ezután elhagyták az irodát, és a tüntetők is hazaindultak. Délelőtt 10 óra előtt nem sokkal megindult az autóforgalom az Üllői úton.

Szerdán sztrájkoltak és tiltakoztak

A szerdai országos tiltakozó akció keretében a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai közül többen sztrájkoltak, illetve polgári engedetlenséggel tiltakoztak a sztrájkjog csorbítása és a tanárok alacsony fizetései miatt. Az iskolában a pedagógusok egy flashmob keretében leragasztott szájjal is tiltakoztak az elnémításukra tett kísérletek ellen.

A gimnázium igazgatója csütörtökön egy másik ügyben ment megbeszélésre a tankerületi központba. A megbeszélés után a tankerület vezetője 24 lezárt, névre szóló borítékot nyújtott át az igazgatónak, hogy adja át azoknak a tanároknak, akik október 5-én polgári engedetlenséggel tiltakoztak a sztrájkjog csorbítása és a tanárok alacsony fizetései miatt.

Tüntetők a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épületénél – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex
Tüntetők a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épületénél – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex

A tanárok nem voltak hajlandóak átvenni a leveleket az igazgatótól, mert a munkáltatójuk a tankerület. Ezért döntöttek úgy, hogy pénteken reggel a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete elé mennek, és személyesen a tankerület vezetőjétől szeretnék átvenni a leveleket.

Az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy ha egy iskolában tanárok polgári engedetlenségi akcióba kezdtek, akkor a tankerület automatikusan ugyanazt a szövegű figyelmeztetést adta át vagy küldte ki neki. Ahol a tanárok ennek ellenére ismét engedetlenségi akciót tartottak, és ezt többször is megismételték, ott felmondtak nekik. Így történt ez a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt elbocsátott tanárával, köztük Palya Tamás matematika–kémia szakos tanárral és Törley Katalin francia szakos tanárral, a Tanítanék Mozgalom alapítójával is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!