Csütörtökön sok ezer pedagógus tette le a munkát a PDSZ szerint

2022. október 27. – 07:16

frissítve

Csütörtökön sok ezer pedagógus tette le a munkát a PDSZ szerint
Diákok a Damjanich utcai tankerületnél – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több mint tíz kilométer hosszú élőláncot alkottak reggel Budapesten diákok és szülők, a Petőfi híd és a Margit híd között, a budai és a pesti oldalon egyaránt, vagyis a szervezők szerint „körbeölelték Budapestet”.
  • A PDSZ szerint több ezer pedagógus tette le a munkát csütörtökön.
  • A következő országos sztrájknap november 18-án lesz.
  • Ez az anyagunk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A budapesti Németh László Gimnáziumból 21-en sztrájkolnak ma, írta a sztrájkot szervező tanár a Telexnek.

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

A Pedagógusok Szakszervezete küldött egy újabb vidéki akcióról információt a Telexnek:

„2022. október 27-én, csütörtökön, Zalahalápon a Csontváry Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tantestületünk valamennyi tagja (pedagógusok, technikai személyzet) polgári engedetlenség keretében nem veszi fel a munkát, nem folytatnak oktatási, nevelési tevékenységet, nem vállalnak felügyeletet, mivel a kormányzat a sztrájkjogunkat is megcsorbította. 9 órakor tantestületünk tagjai, a tiltakozáshoz csatlakozó szülőkkel, gyerekekkel és támogatóinkkal együtt élőláncot alkotunk. Részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk annak tudatában, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

Akciónkkal az oktatás nagyon súlyos problémáira próbáljuk felhívni a figyelmet, ám a kormány évek óta semmilyen érdemi döntést nem hozott ezekben a kérdésekben. Még olyanokban sem, amelyeknek nincs költségvetési hatása. Ezért követeljük a szakmai párbeszédet az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatáról, a közoktatás modernizációjáról, és még sorolhatnánk. Nagyon köszönjük az eddigi támogatást, amire a jövőben is nagy szükségünk lesz, mert a harcot nem adjuk fel, hiszen gyermekeink jövője a tét! Az alacsony és megalázó bérek, az egekbe szökő tanítási órák, felesleges adminisztráció miatt egyre kevesebb a pályakezdő pedagógus, lassan tényleg nem lesz, aki tanítsa a gyermekeket.

Ha a kormányt nem tudjuk rávenni, hogy megállítsa a pedagógusok létszámának csökkentését, ha nem tudja vonzóvá tenni a fiataloknak a pályát, ha nem fordít többet közoktatásra, folytatódni fog az óvodák, és iskolák bezárása, a csoportok létszámának növelése, ami egyáltalán nem tesz jót a gyerekeknek, a tanulóknak. Kérjük, támogassanak bennünket, hiszen az Önök gyermekének jövője érdekében is vállaljuk a polgári engedetlenséget! Magyarországnak az az érdeke, hogy jól felkészült, anyagilag és társadalmilag is megbecsült pedagógusok, nevelők, oktatók készítsék fel a jövőre gyermekeiket. Megalázott, kizsigerelt pedagógusokkal nem érhetünk el eredményt! Megértését, támogatását ezúton is köszönjük!”

A több mint félórás akció során pedagógusok, szülők és gyerekek együtt vonultak a település központjához: „ O NINCS TANÁR, JÖVŐ!” „KI FOG TANÍTANI?” – feliratú molinókkal, és kapták a főúton elhaladó közlekedők támogatását.

A Déli pályaudvarnál az autósok dudaszóval támogatják az élőláncban résztvevőket.

Ma a Szilágyi Erzsébet Gimnázium 19 dolgozója vesz részt az országos sztrájkban, írja olvasónk.

A Szent Margit Gimnáziumnál a Villányi út, Fadrusz utca sarka közelében is állnak emberek.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola tantestületéből 12 pedagógus sztrájkol ma. Többen is lennének, de néhányan megbetegedtek a hétre, írták a Telexnek. Levelükben azt is írták, az előző sztrájk során rendkívüli szünetet rendeltek el az iskolájukban, ami a KRÉTA felületen aznap délelőtt jelent meg. A sztrájkban részt vevők azt gondolják, lehet, ma is ez fog történni.

Olvasónk szerint az Alkotás úton is nyúlik az élőlánc, több száz diák részvételével. Ezen a szakaszon főleg a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból vannak itt. Az autósok eközben folyamatos dudaszóval fejezik ki a szolidaritásukat.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az elmúlt hetekben a tanársztrájk ügyében Hódmezővásárhelyen semmilyen jelentős megmozdulás nem történt. A nagy múltú Bethlen Gimnázium – amely jövőre ünnepli alapításának 300. évfordulóját – egyházi iskolaként sem vett részt eddig semmilyen formában a pedagógusok tiltakozási eseményein. Tudomásunk szerint még tavasszal a gimnázium egyik oktatója szóbeli figyelmeztetést kapott egy pedagógustüntetésen való részvétele miatt, ezután beadta a felmondását. „Ez nem egy iskolai, hanem városi szintű szerveződés. Azért vállalkoztunk erre, mert érdekel minket a gyerekeink jövője, az oktatás jövője’’ – mondta a Szegedernek Gabrovits Péter gimnáziumi tanár.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Negyed nyolckor még csak 20-30 fő töltötte be szaggatottan a főteret, szépen lassan szállingóznak az emberek, a szervezők a máshol látott sárga láthatósági mellényt viseltek és kockás mintás szalagot osztogatnak. Megjelent Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt, polgármester és Gyöngyösi Ferenc alpolgármester is, ők leginkább a helyiekkel beszélgettek. Pontban 7:30-kor körbeállták az I. világháborús emlékművet, és megfogták egymás kezét. Nagyjából 120-130 ember jelent meg a téren, amikor kiosztották a Mi vagyunk a grund dalszövegét, amit közösen énekeltek, majd véget is ért a megmozdulás.

Hódmezővásárhelyen lassan folynak le az országos eseményhullámok. Az oktatás reformjának ügyét is általános közöny fogadta, eddig az iskolák részéről sem volt érdemi megmozdulás, érdekképviselet, de úgy általában véve sem volt semmilyen érdemi tüntetés a városban 2018 óta. Most mégis csatlakoztak egy országos ügyhöz.

(Halmai Dávid, Szegeder)

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Rákóczi téren és a Harminckettesek terénél is teljes az élőlánc közeledve a fél 9-hez.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Újbuda-Központnál is alakul az élőlánc. Van, aki a tanártiltakozások jelképének számító felkiáltójelet tartja a magasba.

Az Árpád Gimnázium diákjai a Margit körúton vannak, itt hangosbemondóval terelik egymást a diákok, helyszíni tudósítónk szerint most alakul ki csak igazán az élőlánc.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

A Vilánnyi úton diákok „Eredményes emberi oktatást követelünk!” táblával állnak az élőláncban.

Fotó: Munk Veronika / Telex
Fotó: Munk Veronika / Telex

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Kis megszakítással a BAH-csomópont és a Déli pályaudvar között végig van lánc. Dudaszó szól a pályaudvarnál, az elhaladó biciklisek is csengetnek.

A Blaha Lujza tértől a Rákóczi térig a járda szélén végig tömött sorokban állnak az emberek, folyamatos a kommunikáció a demonstrálók és az autók között.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Margit híd is tele van diákokkal, de nem láncszerűen állnak, hanem inkább csoportosan, mondja helyszíni tudósítónk.

Az Oktogonnál a tömeg skandálásba kezdett. Szól a jól ismert „Fizessétek ki a tanárainkat!” és a „Szabad ország, szabad oktatás”. Sokan dudálnak a résztvevőknek.

Fotó: Kaiser Orsolya / Telex
Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

Az Alkotás utcán viszont még nem teljes a lánc, tovább várakoznak.

Fotó: Tóth-Biró Marianna / Telex
Fotó: Tóth-Biró Marianna / Telex

„A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály ének zenei nyelvi általános iskola és gimnázium előtt nagyjából 70-100-an gyülekeznek, közös fotó után élőláncot alkotnak, 8:00-8:05 között vastapssal fogják kifejezni a szülők a tanárok melletti kiállásukat” – írta olvasónk, Tamás.

Fotó: Olvasónk, Tamás
Fotó: Olvasónk, Tamás

A BAH-csomópontnál a Villányi út felé már összeáll egy kb. 300 méteres sor, de még most is érkeznek a szülők gyerekekkel beállni, mondja helyszínről egy kollégánk. A résztvevőknél táblák vannak, például “Tanár nélkül nincs jövő” szöveggel, vagy épp “1 tanár > 10 Orbán” felirattal. Több táblán dudálásra biztatják az autósokat, akik így is tesznek. Közben kissé halk “szabad ország, szabad oktatás” skandálás megy.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Helyszíni tudósítónk szerint a Petőfi híd budai hídfőjénél is egyre többen gyülekeznek.

Helyszíni tudósítónk szerint a Király utcánál körülbelül 30-an gyülekeznek háromnegyed 8 előtt. Miközben egy anyuka két gyerekét viszi iskolába, látványosan megtapsolta őket. „Tanár nélkül nincs jövő”, „Megbecsülést pedagógusoknak” táblákat tartanak a résztvevők.

Fotó: Balogh Zoltán / Telex
Fotó: Balogh Zoltán / Telex

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

A Krisztina körútnál egyre több diák gyülekezik.

Helyszíni tudósítónk szerint a Krisztina körúton lassan, de kialakulni látszik az élőlánc.

Fotó: Tóth-Biró Marianna / Telex Fotó: Tóth-Biró Marianna / Telex
Fotó: Tóth-Biró Marianna / Telex

Elkezdtek az autók szolidaritásból dudálni, az élőlánc a Blahán összeállt, „szabad ország, szabad oktatás” és „nincs tanár, nincs jövő” skandálásba kezdtek. Az „aki dudál, velünk van”-ra is folyamatosan válaszolnak az autók. A Margit híd felé és a Petőfi felé is folytatódik a lánc hosszan. Helyszíni tudósítónk azt írta:

„Több kocsi is játszani kezdte a Mi vagyunk a Grundot egyszerre”.

A PDSZ képviselője, Nagy Erzsébet arról is beszélt, levelet kaptak Maruzsa Zoltán oktatási államtitkártól arról, hogy november 7-én újabb sztrájkbizottsági egyeztetés lesz.

Előtte, november 2-án vitanap is lesz a parlamentben az oktatásról és a tanárok helyzetéről, ahol sok pedagógus ott lesz, mondta.

November 22-én, a magyar közoktatás napján demokráciaórákat fognak tartani a diákoknak, november 26-án pedig a Kossuth téren tartanak „valódi nemzeti konzultációt” az oktatás ügyéről – mondta a PSZ képviselője, Gosztonyi Gábor.

A PDSZ azt is bejelentette, hogy a következő országos sztrájknap november 18-án lesz.

A mai országos sztrájknapon sok ezer pedagógus teszi le a munkát, időlegesen vagy pár napra, és nem csak polgári engedetlenkedés van, hanem gördülő sztrájk is, erről beszélt a PDSZ képviselője, Nagy Erzsébet.

Negyedórával a kezdés előtt még csak a szervezők jöttek, de mostanra megtelt 60-70 emberrel a McDonald's előtti rész a Blaha Lujza téren. Főleg osztályok vannak kint a tanáraikkal, de kezdésre megérkeztek már a szülők is. A szervezők most kezdték el összerendezni az élőláncot a Bérkocsis utca felé, közben szórólapot osztanak kilenc követelésről. Jámbor András is megérkezett.

Az élőlánc egyik szervezője, az Egységes Diákfront képviselője azt mondta, most már kimondható, hogy a tiltakozások országos méretűvé váltak. „Ez rólunk is szól, a diákokról”, mert szeretnék, hogy csökkenjenek a terheik, legyen szabadság az oktatásban, dönthessenek ők maguk, miről akarnak tanulni.

Arról is beszélt, sohasem találkozott amerikai pénzzel, így nem igaz, hogy abból finanszírozzák a megmozdulásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!