Csütörtökön sok ezer pedagógus tette le a munkát a PDSZ szerint

2022. október 27. – 07:16

frissítve

Csütörtökön sok ezer pedagógus tette le a munkát a PDSZ szerint
Diákok a Damjanich utcai tankerületnél – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több mint tíz kilométer hosszú élőláncot alkottak reggel Budapesten diákok és szülők, a Petőfi híd és a Margit híd között, a budai és a pesti oldalon egyaránt, vagyis a szervezők szerint „körbeölelték Budapestet”.
  • A PDSZ szerint több ezer pedagógus tette le a munkát csütörtökön.
  • A következő országos sztrájknap november 18-án lesz.
  • Ez az anyagunk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Molnár Áron, a noÁr-mozgalom alapítója arról beszélt, hogy az oktatás kérdése nem főváros vagy vidék kérdése, nem liberális vagy konzervatív eszmék kérdése, hanem egy közös ügy. Molnár szerint az oktatás kérdését a kormány „semmibe veszi”, de közben érezhetően nem tud mit kezdeni a polgári engedetlenséggel. Arról is beszélt, a PSZ-nek és a PDSZ-nek is a polgári engedetlenség mellé kell állnia, és a tiltakozásokat ki kell terjeszteni más területekre, más szakszervezetekre is. Arra kérte a kormánymédiát is, ne hallgasson el részleteket a tudósításokban, és valósághűen adja vissza a történéseket.

Legutóbb október 23-án, vasárnap tartottak nagy tüntetést Budapesten a tanárokért, amin több tízezren vettek részt. Erre több ellenzéki politikus is kinézett, miközben az ellenzéki pártok – a Mi Hazánk kivételével – nem szerveztek aznapra demonstrációt, mert azt mondták, nem akarják gyengíteni a tanártüntetést. Orbán Viktor a főváros helyett idén Zalaegerszegen mondott ünnepi beszédet.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Törley szerint hiába zajlik már két hónapja egy erőteljes tiltakozás, „hiába forrong az utca, Pintér Sándor egy szót sem szól arról, ami miatt megszólítottuk, és hallgat Orbán Viktor is, akinek kötelessége lenne valamilyen módon reflektálni arra, ami most történik”.

Törley szerint nem szabad feladni a tiltakozást, ő maga a polgári engedetlenséget tartja ebben a helyzetben a legjobb megoldásnak, mert a tanárok még nem kapták vissza a sztrájkjogukat.

A PDSZ reggel fél nyolckor sajtótájékoztatót tart a Margit-híd budai hídfőjénél, a Tanítanék mozgalom és a PDSZ zászlajai alatt. Ezen az egyik kirúgott kölcseys tanár, Törley Katalin arról beszélt, nem csak az oktatásban dolgozók állnak ki magukért, hanem a szülők is diákok is mellettük állnak, ahogy civilek és szakszervezetek is. Törley szerint ezek a kihelyezett zászlók és megmozdulások is azt mutatják, nem adják fel.

Több száz tanár a polgári engedetlenséget is folytatja a sztrájkolás mellett, mondta Törley, mert „van miért polgári engedetlennek lenni”.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Október 5-én több ezren vettek részt a Budapesten szerveződött élőláncban. Több mint 50 iskolából jöttek szülők, de rengeteg fiatalt, diákot lehetett látni a Budáról egészen a Keleti pályaudvarig kígyózó, több kilométer hosszan elnyúló tömegben. Autósok és buszsofőrök dudálással fejezték ki egyetértésüket a látványos akció alatt. Nemcsak a fővárosban készültek élőlánccal, Veszprémben, Szegeden Szombathelyen, Velencén és Ráckevén is hasonló módon fejezték ki véleményüket a tiltakozó tanárok, diákok és szülők.

A kormány szerint teljesen jogos, hogy a tanárok több fizetést szeretnének, de ezért csak a sztrájkkal illene kampányolniuk. Mivel a sztrájk talán a legerősebb törvényes érdekérvényesítési eszköz, eléggé megrázza az embert, ha azt látja, hogy nem működik. Ilyenkor merülhet fel, hogy törvénytelen eszközökhöz nyúlnak az érintettek, és ezzel meg is érkeztünk a polgári engedetlenséghez. A polgári engedetlenségben résztvevő közoktatási dolgozók szerint pedig itt nem csak a pénzről van szó: minden szempontból egyre nehezebb tanítani. Minderről itt írtunk bővebben.

Szeptemberben soha nem látott szolidaritási hullám indult el a pedagógustársadalomért, ami akkor lett még erősebb, mikor a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát kirúgták, mert azok többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Azóta már többször sztrájkoltak és tüntettek az országban.

A tanárok régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. A pedagógusok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Emellett magasabb fizetést szeretnének, de a kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését, azt azonban továbbra sem tudni, mikor érkezhet meg ez a pénz.

Hat éve közel 25 ezren sztrájkoltak, és még ma is szinte pont ugyanazért tiltakoznak, mint akkor. Bővebben ebből a videóból tudhat meg sokkal többet.

A Telexen, ahogy eddig is, csütörtökön is szeretnénk percről percre követni az országos sztrájk eseményeit. Ha van információja arról, melyik iskolában van munkabeszüntetés, hol tartanak szolidaritási akciókat, küldjön képet, és írjon nekünk az ugyelet@telex.hu emailcímre.

A két pedagógus-szakszervezet, a PSZ és a PDSZ október 27-ére újabb országos sztrájkot hirdetett meg. A sztrájk és a polgári engedetlenség között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

Az eseményben a szervezők a céljaikat is felsorolják:

  1. Megoldást a tanárhiányra!
  2. Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  3. Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
  4. Figyelmet az oktatásra!

Újabb élőláncot tartanak október 27-én Budapesten, ahova több ezer embert várnak. Ez most a tervek szerint a Petőfi híd és a Margit híd között lesz, a budai és a pesti oldalon egyaránt, így egyfajta kört alkotnak majd, vagyis a szervezők szerint „öleljük körbe Budapestet”. Valahogy így:

Az élőláncot 7:45 és 8:45 között alkotják majd diákok, szülők, szimpatizánsok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!