Csütörtökön sok ezer pedagógus tette le a munkát a PDSZ szerint

2022. október 27. – 07:16

frissítve

Csütörtökön sok ezer pedagógus tette le a munkát a PDSZ szerint
Diákok a Damjanich utcai tankerületnél – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több mint tíz kilométer hosszú élőláncot alkottak reggel Budapesten diákok és szülők, a Petőfi híd és a Margit híd között, a budai és a pesti oldalon egyaránt, vagyis a szervezők szerint „körbeölelték Budapestet”.
  • A PDSZ szerint több ezer pedagógus tette le a munkát csütörtökön.
  • A következő országos sztrájknap november 18-án lesz.
  • Ez az anyagunk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Pátyon az oktatási-és nevelési intézmények felkiáltójelet alkotva álltak ki az oktatás jövőjéért.

Fotó: Olvasó fotó / Telex
Fotó: Olvasó fotó / Telex

A Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium sztrájkhoz csatlakozó tanárai csütörtökön reggel 8:00 és 11:30 között nem veszik fel a munkájukat. A Telexnek elküldött közleményükben azt írják:

„Döntésünk meghozatalakor többféle ok vezérelt minket. Egyrészt szeretnénk kifejezni elismerésünket az óvónők irányában, akik az összefogásnak eddig példa nélküli erejét mutatták meg a múlt pénteken, amikor egzisztenciális biztonságukat is kockáztatva álltak ki az óvodapedagógusi pálya megmentésének ügyéért. Határozott fellépésük útmutatót jelenthet mindannyiunk számára.”

Szerintük az összefogásuk ereje a Holdról már látszik, a többi csak gyerekjáték lesz.

Fotó: Olvasói fotó / telex
Fotó: Olvasói fotó / telex

„Kezdjük, mert becsöngetnek” – mondta az egyik tanár a szegedi Deák Ferenc Gimnázium lépcsőjén állva, miközben a szomszédos két iskola képviselői is megérkeztek a közös versmondásra. Itt egyszerre tiltakozott a Deák mellett a vendéglátóipari Krúdy Gyula Szakképző Iskola és a Gedói Általános Iskola is.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

9 óra előtt pár perccel kezdték a demonstrációt, a többi szegedi intézményhez hasonlóan itt is felolvasták a tanárok három pontból álló követelését, melyben a sztrájkjog visszaállítását, közös oktatási minisztériumot a köznevelésnek és a szakképzésnek, valamint a Kölcsey-gimnáziumból kirúgott tanárok pozíciójukba történő visszaállításának fontosságát hangsúlyozzák.

A megmozduláson közel negyven tanár vett részt, ezt most diákok, szülők nem követték figyelemmel. Volt viszont rendőri jelenlét, az egyik tiltakozó viccesen meg is jegyezte, vajon mire számíthattak a hatóságok.

(Balogh Gergő, Szegeder)

20,8, 25 és közel 30 százalékos béremelést biztosít a kormány a pedagógusoknak a következő három évben, így a fizetésük 2025-re el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát – jelentette be Gulyás Gergely csütörtökön a kormányinfón. Szerinte a tanárok átlagfizetése így bruttó 400 ezer forintról bruttó 777 ezer forintra emelkedik majd – természetesen akkor, ha megszületik a megállapodás Brüsszellel a helyreállítási alap kifizetéséről. Igen ám, de a legtöbbeknek erről azonnal az jut eszébe, hogy 20 százalékos inflációnál a 20,8 százalékos béremelés nem ér túl sokat, az MNB szerint ráadásul jövőre is folytatódik még a drágulás. Ebben a cikkben ezért megnéztük, 2020 és 2025 közötti öt évben mekkora reálbér-növekedést jelentenek majd a most bejelentett intézkedések.

A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 35 tanár sztrájkol csütörtökön, öten a polgári engedetlenséget választották. A sztrájkoló tanárok Facebookon azt írják:

„Újra sztrájkolunk. Jó okunk van rá. Mozgalmunkat azzal rágalmazza Hoppál Péter, hogy pénzért sztrájkolunk és tüntetünk. Ezzel újfent rossz hírünket keltik a csak állami médiát fogyasztó közvéleményben.”

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Azért is sztrájkolnak, mert szerintük a tüntetésen slammelő diáklányt verbálisan bántalmazták a kormánypárti média felnőtt férfi tagjai. A sztrájkoló tanárok követelik:

  • helyezzék vissza állásukba kollégáinkat, akiket túlméretezett büntetésként azonnali elbocsátással sújtottak – Gulyás miniszter szerint ez jogos és arányos büntetés,
  • azonnal szüntessék meg a tankerületeket, s az arra vállalkozó önkormányzatoknak adják vissza iskoláit a fenntartásukhoz, működtetésükhöz szükséges pénzzel együtt,
  • azonnal vonják vissza a 2024-től bevezetendő érettségi követelményeket,
  • hagyják abba a tiltakozó pedagógusok fenyegetését,
  • hagyják abba az iskolák megsarcolását, az oktatásra fordított kiadások további kurtítását,
  • szabályozzák újra a pedagógusok sztrájkjogát, a köteles szolgáltatások rendszerét – a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások alapján,
  • rendezzék a pedagógusok (óvónők, tanítók, fejlesztő és gyógypedagógusok, zenetanárok, szakmai tanárok, iskolapszichológusok) és az oktatást segítő alkalmazottak fizetését, hogy ne dolgozói szegénységben tengessék életüket,
  • csökkentsék a gyerekek és dolgozók munkaterheit,
  • készítsenek a szakmai szervezetekkel folytatott konzultáció alapján kompetencia-központú nemzeti alaptantervet,
  • adják vissza a használható tankönyveket, tegyék lehetővé a tankönyvválasztást,
  • fordítsanak több pénzt a gyerekek fejlesztésére, felzárkóztatására és a tehetséggondozásra,
  • szüntessék meg az értelmetlen, az iskolákban felhasználhatatlan végeredményű méréseket, ellenőrzéseket,
  • tekintsék az ország modernizációjának és a mobilitás forrásának az közoktatást, és ebben a szellemben finanszírozzák!

Az Újpesti Homoktövis Általános Iskola dolgozói és szülők közösen álltak ki az iskolánál az oktatásért.

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

A diákok elindultak az iskolákba, közben a Grundot énekelik.

Az országos tanárdemonstrációval egy időben, miközben Budapesten több ezer demonstráló alkotott 13 km-es élőláncot a tanárokért, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a következő idézetet osztotta meg Orbán Viktor október 23-i beszédéből:

Kép: Kovács Zoltán, Facebook
Kép: Kovács Zoltán, Facebook

A Móricz Zsigmond körtéren még kitartanak a József Attila Gimnáziumnál. Egy idős nővel egy diák durván össze is balhézott, de gyorsan kezelték a tanárok a helyzetet. Folyamatos a skandálás is.

Az újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola tanárainak 45 százaléka sztrájkol csütörtökön. A gimnázium több diákja részt vett az élőláncban.

A BAH-csomópontnál sokan vettek részt az élőláncban, videón is megnézheti a Déli pályaudvar és a BAH közötti szakaszt.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Bár az élőlánc már feloszlott, sok diák maradt még a Széll Kálmán téren. Ők beszélgetnek, kutyát simogatnak.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban 26 pedagógus sztrájkol csütörtökön.

A Boráros téren el kezdett oszlani a tömeg. Hivatalosan 8:45-kor véget ért az élőlánc.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A képen lévő nő testvére tanár a Karinthyban, ő is kapott figyelmeztetést. Az élőlánchoz a kisgyerekével csatlakozó nő „szánalmasnak tartja”, hogy a kormány az EU-s pénzekhez köti a nagyobb tanárbéremelést. Szerinte ezzel csak át akarják hárítani a felelősséget.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Nem rúgtak ki mást az oktatásból a Kölcsey Ferenc Gimnázium 5 tanárán kívül polgári engedetlenség miatt, állítja a Klebelsberg Központ. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ugyanakkor az utóbbi hetek tüntetései miatt függesztették fel a kirúgásokat, amint a megmozdulások elülnek, folytatódni fognak az elbocsátások.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból szeptember végén rúgtak ki 5 tanárt, amiért polgári engedetlenségben vettek részt az oktatás szerintük szörnyű állapota, és a megalázónak tartott fizetések miatt. Azóta a kormány jelentős, de sokak szerint még mindig nem elégséges béremelést jelentett be a következő három évre, amit viszont csak abban az esetben vezetnének be, ha megszületik a megállapodás az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap kifizetéséről. A kirúgott kölcseys tanárokról szóló videónk itt nézhető meg.

A Széll Kálmán térnél vége az élőláncnak.

Nézze meg videón a Margit híd és a Nyugati pályaudvar közötti élőláncot.

Csütörtök reggel a Dunakeszi Szent István Általános Iskola előtt szülők és pedagógusok 7:30-tól 7:45-ig élőlánccal fejezték ki elégedetlenségüket az oktatás jelenlegi helyzetével, közben felolvasták a pedagógus-szakszervezetek által megfogalmazott követelések 9 pontját, írja olvasónk.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Mester utcánál az élőlánc előtt leng a magyar zászló.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Nyugati pályaudvarnál tömött sorban állnak az élőláncban.

A közoktatás helyzete miatt tiltakozók összefogása jegyében több szegedi oktatási intézmény szervez közös akciót az október 27-re hirdetett országos oktatási sztrájk napján. Délelőtt 9 óra körül szegedi általános iskolák, gimnáziumok, szakgimnáziumok, egyetemi karok előtt tanárok közösen mondják el Arany János: A walesi bárdok című balladáját. Ezzel azt akarják kifejezni, hogy a jövőben is készek közösen áldozatot hozni a céljaikért.

Minden résztvevő feketében lesz, mert nem felejtik, hogy a budapesti Kölcsey-gimnáziumból méltatlanul elbocsátott kollégáikat még mindig nem helyezték vissza az állásukba. Közben eljuttatják az egységről szóló nyilatkozatukat a Szegedi Tankerületi Központba, amihez közérdekű kérdéseket csatolnak, amelyekre sürgős választ várnak. A csütörtöki akciót nem polgári engedetlenség keretében tartják, de a jövőben nem riadnak vissza a további nyomásgyakorlástól sem.

„Kicsit próbáljunk meg lazábban állni, hogy összérjen a sor mindenhol” – mondta egy megafonos szervező a Testnevelési Egyetem előtt. Itt többnyire a Tamási Áron Gimnázium tábláit látni. Helyszíni tudósítónk szerint elég sokan vannak.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

Soroksáron a Grassalkovich Antal Általános Iskolából 21 pedagógus sztrájkol, írja olvasónk.

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

Az országos tiltakozásokhoz a szegedi Arany János Általános Iskola is csatlakozott. Itt ma reggel 7 óra 15 percre szerveztek a tanárok egy rövid demonstrációt, ahogy azt a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja tegnapi közleményében jelezte, Arany János A walesi bárdok című versét szavalták a tiltakozók, feketében.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder
Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

A közös szavalás előtt a tanárok felolvasták követeléseiket is, amiben a kiüresített sztrájkjog visszaállítását, közös oktatási minisztérium felállítását a köznevelésnek és a szakképzésnek, a Kölcsey-gimnáziumból kirúgott tanárok azonnali hatállyal történő állásukba való visszahelyezését sürgetik.

A versmondást egy szülő videózta, míg más szülők és gyerekek hallgatták az előadást, melynek végén mindenki tapsolt. A demonstráción 20 tanár vett részt. Ahogy az országban, úgy Szegeden és környéken is több iskola hirdetett tiltakozó demonstrációt mára.

(Balogh Gergő, Szegeder)

Néhány százan voltak a 17. kerületi élőláncban, ami 7:05-től 7:30-ig tartott.

Fotó: Adamcsik Tamás
Fotó: Adamcsik Tamás

A férfi lánya pedagógus. Többi unokája már általános iskolás, egyikőjüknek az alsó tagozatban 4 év alatt 6 osztályfőnöke volt, többen közülük pályaelhagyók lettek.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

A Corvin-negyednél kicsit elhalt a skandálás, de azt elhagyva újraindult, a Corvintól a Boráros térig a Blahához hasonlóan sűrű az élőlánc. Több osztály is egységes transzparenssel jött ki.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai 10-re a Belső-Pesti Tankerületi Központhoz vonulnak, ahol figyelmeztető levelet akarnak átadni a tankerület vezetőjének, Marosi Betarixnek. A Facebookon azt írták: „Ezt követően felolvasnak egy nyilatkozatot, és – nomen est omen – fazekak és egyéb konyhai harci eszközökkel békés csörömpölésbe kezdenek.”

A Belső Pesti Tankerület előtt már többször is volt demonstráció, hiszen Marosi Beatrix rúgta ki a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát azért, mert többször részt vettek a polgári engedetlenségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!