Robogós menet vonult a belvárosban, közben órák óta lezárva tartják a Margit hidat a katatörvény ellen tüntetők

2022. július 12. – 10:34

frissítve

Robogós menet vonult a belvárosban, közben órák óta lezárva tartják a Margit hidat a katatörvény ellen tüntetők
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A kormány hétfőn benyújtotta az új katatörvényt, amellyel gyakorlatilag megszüntetnék ezt az adózási formát. Kedden délután el is fogadták a javaslatot.
  • A törvényjavaslat ellen tiltakozók kedd délelőtt 10 órára tüntetést szerveztek a Parlament elé, a Kossuth térre.
  • A téren legalább ezren gyűltek össze, a tömeg innen a Margit híd irányába vonult.
  • Nem sokkal 11 óra után a Margit-sziget magasságánál lezárták a hidat.
  • Pár perccel 12:30 előtt egy csoport tüntető felment az Erzsébet hídra, és ott elfoglalták a középső két sávot pár órára.
  • A Margit hídon spontán beszédeket tartanak a tüntetők.
  • Még 18 óra után is több százan vannak a Margit híd pesti hídfőjénél. Sátrakat állítanak fel a síneken, a 4-6 villamos továbbra sem jár az Mechwart ligat és az Oktogon között.

FRISSÍTÉS: Valamivel este hét után a rendőrök elkezdték kiszorítani a tüntetőket a Margit hídról, frissülő közvetítésünket ebben a cikkünkben folytatjuk.

Legalább ezren gyülekeztek az új katatörvény ellen meghirdetett tüntetésre a Parlament előtt, a Kossuth téren kedden délelőtt, majd a demonstrálók elfoglalták a Margit hidat. Nem sokkal később tüntetők egy csoportja az Erzsébet hídon zárt le több sávot, lassítva ezzel a forgalmat.

A tüntetés Facebook-eseményén kedd délelőttig közel háromezren jelezték részvételi szándékukat. A tüntetés hivatalosan 10 órakor kezdődött, ekkor helyszíni tudósítónk szerint több százan voltak a Kossuth téren. Nem volt program a megmozduláson, és felszólalókkal sem terveztek. A tüntetők szellősen álldogáltak, és kis csoportokban beszélgettek, néhányuknál egy-egy transzparens is volt. Később többször is a „Ne szavazd meg!” rigmust skandálták.

Tüntetők korábban a Kossuth téren – Fotó: Bődey János / Telex Tüntetők korábban a Kossuth téren – Fotó: Bődey János / Telex
Tüntetők korábban a Kossuth téren – Fotó: Bődey János / Telex

Több ételfutárt is lehetett látni a tömegben, akiket különösen érzékenyen érint a törvénymódosítás. A Wolt és a Foodpanda is vizsgálja a lehetőségeket a módosítás után, erről itt írtunk bővebben. Jó pár politikus is ott volt a Kossuth téren – köztük Szabó Tímea, Tordai Bence és Mellár Tamás a Párbeszéd frakciójából, Bedő Dávid és Gelencsér Ferenc pedig a Momentumból. Az esemény végig békés keretek között zajlott, nem is volt nagy rendőri készültség a helyszínen.

Ezzel egy időben zajlott a vita a Parlamentben az új, szigorúbb adótervezetről, majd délután 120 igennel, 57 nemmel, 1 tartózkodással meg is szavazták a törvényt. A kormány a bújtatott munkaviszonyokra mutogatott, és a gazdaság kifehérítéséről beszélt a parlamenti vitában, míg az ellenzék megszorítócsomagot emlegetett. A vitáról itt írtunk részletesebben.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Néhány perccel 11 óra előtt a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc azt kezdte skandálni a Parlamentnél, hogy zárják le a Margit hidat, majd a Momentum-frakció képviselői és a párt más politikusai is azt kiabálták, hogy „Gyertek velünk!”. Ezután a tömeg egy része elindult a Kossuth térről a Margit híd irányába, ahol már több tucat ételfutár is a híd spontán blokádjára készült.

A tömeg élén a momentumosok haladtak, de ott van a Párbeszéd-frakció másik tagja, Jámbor András, valamint a DK-s Arató Gergely is. A tüntetők a híd közepén, a sziget bejáratánál álltak meg, ahol Novák Katalin köztársasági elnöknek üzenve már azt skandálták: „Ne írd alá, Kata!”

Eközben a Margit híd budai hídfőjénél, a Bem Mozinál is sok ételfutárt várakozott a vonulókra, itt már a rendőri jelenlét is nagyobb volt a helyszíni tudósítónk szerint.

Nem sokkal 11 óra után a tömeg a Margit-sziget magasságánál lezárta a hidat.

Fél órával később a rendőrség felszólította a tömeget, hogy ne akadályozzák a forgalmat a hídon, és menjenek fel a járdára. A tömeg erre nagy pfujjolással reagált, és a törvény visszavonását követelték.

A Margit hídon egy tüntető leült az egyik rendőrautó elé, és leköpte azt. Ezt követően legalább három-négy rendőr cipelte a rendőrségi kisbusz felé, amiből a fiatal férfi még azt kiabálta, hogy „Demokráciát! Jogállamot!” mielőtt rácsukták az ajtót. A rendőrség közleménye szerint a járőrautót leköpő férfit szabálysértés miatt előállították a II. Kerületi Rendőrkapitányságon.

Gelencsér Ferenc a Jászai Mari térnél szólt néhány szót a körülötte álló tömeghez. „Parragh László megbukott. Az ő munkája lenne az, hogy titeket képviseljen, és megvédje az érdekeiteket. Erre mit csinál? Egy adóév közepén szétcseszi a katát” – fogalmazott a Momentum nemrég megválasztott elnöke. Azt is mondta, hogy a katatörvényt vissza kell vonni, le kell váltani Parragh László Kereskedelmi és Iparkamara elnököt és Matolcsy György jegybankelnököt is.

Gelencsér arra kérte a tömeget, hogy a törvényjavaslat zárószavazásig, nagyjából 13:30-ig maradjanak még a Margit hídon.

Gelencsér után Hadházy Ákos, Zugló országgyűlési képviselője is megszólalt. A Fidesz leggerinctelenebb képviselőjének nevezte Navracsics Tibort, aki „Brüsszelben mindent megígér, aztán egy nap alatt elfogadják a katatörvényt is”. Felidézte, hogy a kormány négy területen ígért engedményeket az Európai Bizottságnak a helyreállítási források kifizetéséért. Az egyik az volt, hogy csökkentik a gyors, rendkívüli jogalkotások mértékét. Ezt azonban már most megszegték. Hadházy arról is beszélt, hogy most kevés bátor ember van a hídon, de a rendőrség sem tudna fellépni, ha több ezren mennének ki. „Gyertek ki!” – skandálta a tömeg Hadházy felszólalása végén.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Momentum elnöke 13:15 körül szólt ismét a tömeghez:

„Most bemegyünk és nyomunk egy kurva nagy nemet erre a szarra, és vissza jövünk hozzátok”

– mondta Gelencsér a Margit hídon, majd megköszönte a tüntetőknek, hogy az eső ellenére is kitartottak. A résztvevők közül ezután többen is felszólaltak, és Parragh László lemondását követelték.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is ott volt. Ő arról beszélt, hogy a tüntetés megmutatja: nem sikerült még eltörni a magyar emberek gerincét, és igenis van ellenállás. Cseh szerint volt már, hogy meghátrálásra tudták kényszeríteni a kormányt. Ehhez azonban többen kell lenni szerinte, de jó kezdetnek tartja a mostani tüntetést. Ő is azt kérte a résztvevőktől, hogy maradjanak ott, amíg nem szavaznak az Országgyűlésben. Így a fideszes képviselők is láthatják, ha ránéznek a telefonjukra, hogy mit gondolnak az emberek a módosításról.

14 óra körül a tüntetők elkezdtek elszivárogni a Jászai Mari térről. Helyszíni tudósítónk szerint a néhány órával korábbi tömeghez képest már jóval kevesebben maradtak ott, de még mindig teljes szélességében elfoglalták a Margit hidat.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán azt írta, megérti a tüntetők dühét. „A kormány – minden ígéretét megszegve – statáriálisan, egy nap alatt, érdemi felkészülési idő nélkül akarja átalakítani a mikrovállalkozók legnépszerűbb adózási formáját. Brutális adóemelés ez: adóév közben többszázezer embernek emelkedik ötszörösére az adóterhe, miközben persze a Fidesz oligarchiái továbbra is extraprofitot zsebelhetnek be a kaszinóikból” – írta. Hozzátette, hogy munkatársai mindent elkövetnek azért, hogy „a szabad politikai véleménynyilvánítás az elkerülhetetlennél nagyobb fennakadást ne okozzon a városban”.

A BKK oldala szerint délelőtt 11 óra óta a 4-es és a 6-os villamos a Margit híd budai hídfője és az Oktogon között nem közlekedik.

Az Erzsébet hídra is felmentek a tüntetők

A Telex tudósítója szerint az Erzsébet hídon nagyjából harminc fő gyűlt össze délre, köztük több ételfutár és biciklis. A tüntetők két oldalról akarták lezárni a hidat, de úgy látták, kevesen vannak ahhoz, hogy ennyien meglépjék ezt engedély nélkül, ezért később hivatalos tüntetést jelentettek be.

Pár perccel fél egy előtt egy csoport tüntető felment az Erzsébet hídra, és ott elfoglalták a középső két sávot.

A belső sávban egy rendőrautó is keresztbe állt. A szélső sávokat nem foglalták el, így ha lassan is, de halad a forgalom a hídon. Tudósítónk beszámolója szerint több elhaladó autó is dudált a tüntetőknek szolidaritásképp.

Fotó: Halász Nikolett / Telex – Egyed Anna / Telex Fotó: Halász Nikolett / Telex – Egyed Anna / Telex
Fotó: Halász Nikolett / Telex – Egyed Anna / Telex

A Margit hídi gyülekezést nem jelentették be előzetesen a rendőrségnek, míg az Erzsébet hídon zajló tüntetést jelezte a szervező a Budapesti Rendőr-főkapitányság felé – válaszolta a BRFK sajtóosztálya délután a Telex megkeresésére.

Válaszukból az is kiderült, hogy nem érkezett hozzájuk további bejelentés esti tüntetésről.

Arra a kérdésünkre, hogy feloszlatják-e a tüntetést, azt írták: „a Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény rendelkezései szerint jár el, és biztosítja a gyülekezési jog békés gyakorlását”.

Az Erzsébet hídi tüntetést bejelentő szervező a Telex tudósítójának azt mondta, hogy nem fogják teljes szélességében lezárni a hidat. Szerinte legkésőbb 14:30-kor bejelentik, hogy véget ér a demonstráció, aki pedig tovább szeretne tüntetni, azt átküldik a Margit hídhoz.

A tüntetés szervezője fél háromkor valóban felszólított mindenkit, hogy hagyja el az Erzsébet hidat, és hogy innentől mindenki magáért felel. Tudósítónk szerint a tömegben arról beszéltek, hogy a Margit hídnál kellene egyesülniük a többi tüntetővel, ami után többen is elindultak abba az irányba.

Pár perccel 14:30 után az Erzsébet hídon véget ért a demonstráció, valamennyi sáv felszabadult, így újraindult a teljes forgalom.

Délután fél négy körül rendőri kíséret mellett elindult egy rolleresekből, robogósokból, biciklisekből álló, körülbelül száz fős menet a városban. A Múzeum krt.-nál háromnegyed 4-kor haladtak el. A Margit hídnál este fél hatkor kérték meg a rendőrök a tüntetőket, hogy távozzanak a villamossínről, hogy megindulhasson a tömegközlekedés. A tüntetők közölték, hogy maradnak. Nem sokkal később megérkeztek a villamosok is, de az emberek továbbra is a síneken ülnek, úgyhogy nem tudott megindulni a forgalom.

Helyszíni tudósítónk szerint este fél hétkor még 2-300 ember lehet a Margit hídon.

A 4-6 villamos továbbra sem tud átmenni a hídon. Többen már sátrat is felállítottak a síneknél a híd pesti hídfőjénél.

Közben két vidéki nagyvárosban, Debrecenben és Szegeden is megmozdulásokat tartottak, Debrecenben egy kereszteződést is lezártak.

A futárok menete indul a Jászai Mari térről, majd halad el a Múzeum körúton – Fotó: Hevesi Szabó Lujza / Telex – Németh Sz. Péter / Telex A futárok menete indul a Jászai Mari térről, majd halad el a Múzeum körúton – Fotó: Hevesi Szabó Lujza / Telex – Németh Sz. Péter / Telex
A futárok menete indul a Jászai Mari térről, majd halad el a Múzeum körúton – Fotó: Hevesi Szabó Lujza / Telex – Németh Sz. Péter / Telex

Az új katatörvény

Ahogy hétfőn írtuk, a kormány benyújtotta az új katatörvényt, amelyet kedden már el is fogadhatnak, ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében azt kérte az Országgyűlés elnökétől, hogy a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják.

Az új törvényjavaslat 18 millió forintra emelné a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Ugyanakkor a jövőben csak azok a kisadózó vállalkozások választhatnák ezt az adózási formát, akiknek csak magánszemélyektől származik bevétele. Ez alól kivételt egyedül a taxisok jelentenek.

A kormány ezzel gyakorlatilag megszüntetné a katát.

Cikkeink a témában:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!